Национален музей на азулежу

Керамичното покривало на Португалия

В продължение на векове, керамичните плочки азулежу са любим декоративен елемент в Лисабон и примери могат да бъдат намерени в целия град. Ще видите плочки в църкви, магазини, къщи и дворци, дори в метрото. Сцените на плочките често отразяват местоположението им: църквите имат азулежу с религиозни теми, в ресторантите могат да бъдат плочки, показващи посуда, животни и т.н.

DSC06327Историята на азулежу може да бъде проследена до маврите, които през XIV век изработват плочки с геометрични мотиви. Първоначално те бяха внесени в Португалия от Испания, като Севиля бил основен производствен център. Плочките придобиват популярност в Португалия през XVI в., когато се внасят нови техники от Италия и са построени фабрики за производство на азулежу на местно ниво. През XVII и XVIII век сцените, изобразени с азулежу, стават все по-сложни.

Националният музей на азулежу е място, което задължително трябва да посетите ако сте в Лисабон. Музеят се помещава в манастира на Божията майка и негови колекции ще ви отведат на вълнуващо пътешествие през историята на декоративните керамични плочки, започваща от 15 век и стигаща до днешно време.


DSC06332

Музеят на азулежу е основан през 1965 г. като част от Националния музей на древното изкуство. Превръща се в самостоятелен Национален музей през 1980 г. Той се намира в бившия манастир на Божията майка, основан от кралица Леонор през 1509 г. За кратък период от време музеят придобива впечатляваща колекция от азулежу, предимно от деветнадесети век.

Експозицията в музея включва декоративни керамични плочки от втората половина на 15-ти век до наши дни. Освен плочките, тя включва керамика, порцелан и фаянс от 19-ти и 20-ти век. Постоянната изложба започва с показване на материалите и техниките, използвани за производство на азулежу. След това изложбеният маршрут следва хронологичен ред. Най-старите плочки от 15-ти век показват мавритански мотиви, а другите показват разнообразни теми, от романтични, митологични до религиозни. Също популярни са ловните сцени или обикновени декоративни елементи като вази и цветя.

DSC06361

Най-великолепните плочки са направени през 16-ти до 18-ти век, когато са създадени огромни панели с удивително майсторство и внимание към детайла. Един от най-големите такива панели е ремонтът от шестнадесети век, изработен от 1384 плочки. Музеят разполага и с голям панорамен панел, дълъг двадесет и три метра (74 фута), който показва град Лисабон преди земетресението от 1755 г. На последния етаж на музея се излагат широка гама от модерни плочки с панели, създадени от съвременни художници.

DSC06313

Самото разположение на музея в някогашния манастир на Божията майка е истинска атракция. Както вече споменахме, манастирът е основан през 1509г. от доня Леонор де Визеу, вдовица на португалския крал Жоау II. Манастирът е построен в мануалински стил (местна форма на късна готика), но по-късно частично възстановен в ренесансов стил и украсен с барокови елементи. Тези барокови елементи са най-забележителни в църквата Madre de Deus, която е достъпна отвътре в музея. Църквата е особено богата на декорации, а многобройните позлатени орнаменти са в ярък контраст със синьо-белите керамични плочки, които украсяват долната част на стените. Трапецовидният таван и горната част на стените са покрити с големи картини. Хорът на втория етаж също има сложна барокова украса. На същия етаж може откриете зловеща сбирка от реликви, сред които няколко черепа и кръстосани кости.

Данни за контакт:

Museu Nacional do Azulejo (National Tile Museum)

Адрес: Rua da Madre de Deus, 4, 1900-312 Lisboa

Телефон: (+351) 218 100 340

E-mail: geral@mnazulejo.dgpc.pt

Сайт: www.museudoazulejo.gov.pt

Повече снимки от музея може да видите в нашата Галерия.

Резервирайте своя престой в Лисабон тук: