Паметникът на откритията

Независимо от факта, че Паметникът на откритията не е истински исторически паметник, той напомня за една от най-процъфтяващите исторически епохи на Португалия, а именно Епохата на големите географски открития, когато Португалия доминира в морската търговия между континентите.

Паметникът на откритията е построен през 1960г. на десния бряг на река Тежу в чест на 500 годишнината от смъртта на Енрике Мореплавателя. Представлява кораб с три платна, готов да отплава. На него са поставени скулптури на важни исторически личности като крал Мануел I, носещ армийна сфера, поет Камоеш, който държи стихове от Лусиада, Вашку да Гама, Магелан, Кабрал и няколко други забележителни португалски изследователи, кръстоносци, монаси и картографи, следвайки принц Енрике, който държи малък кораб. Единствената жена е кралицата Филипа от Ланкастър, майката на принца.

shutterstock_482699230На снимката: паметникът и мозайката /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Вътре има изложбена зала с временни експонати, интересен филм за град Лисабон и асансьор, който отвежда посетителите на върха, от който се разкриват красиви гледки към кулата Белем и целия район. Паветата пред паметника са украсени с мозайка, предложена от южноафриканското правителство през 1960 г., представляваща компас с картата на света, която описва маршрутите, поети от португалските изследователи.

Повече снимки от паметника може да видите в нашата Галерия: