Бом Жезуш до Монте

Най-впечатляващото религиозно светилище в Португалия, Бом Жезуш до Монте /Bom Jesus do Monte/, се намира на шест километра източно от Брага в зелен парк, разпростиращ се по западните склонове на Монте Еспиньо и остава една от най-привлекателните туристически атракции на Португалия. Корените на светилището датират от 14 век, когато традицията за поклонение, особено на някое високо място, е разцъфтяла като начин за демонстриране на вяра, като често е включвала и полагането на изключителни физически усилия.

shutterstock_57336520На снимката: Бом Жезуш до Монте /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Построен като сложен комплекс от архитектурни стилове, почти един век преминава преди по-голямата част от Бом Жезуш до Монте да бъде завършена. Всеки детайл на мястото съдържа своя собствена символика, независима от другите. Особено впечатляващо е великолепното двойно бароково стълбище, водещо към църквата. Монументално стълбище е изградено от гранит и свързано с поредица от параклиси.


Ще тръгнете от най-ниската част на стълбището, посветена на Via Crucis /Пътя на Кръстта/. Тя се състои от малки параклиси, украсени с фигури от теракота, изобразяващи Страстите Христови (последния период от живота на Христос от влизането му в Йерусалим до разпъването му).

shutterstock_498707995

На снимката: част от стълбището на Бом Жезуш до Монте /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Следващата част от стълбището е посветена на Петте сетива. Тук може да видите фонтани, посветени на всяко от петте сетива с вода, излизаща от ушите, очите, носа и устата на различни алегорични фигури.

Накрая ще стигнете до символите на трите добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Място на поклонение за поклонници от цял свят, храмът на върха може да бъде достигнат чрез фуникуляр или пеша чрез изкачване по стръмните стълби. Усилието от изкачването е възнаградено с невероятна панорамна гледка.

shutterstock_734856466

На снимката: гледката от върха на Бом Жезуш до Монте /източник на снимката: www.shutterstock.com/

След изкачването на всичките 577 стъпала – на крак или на коляно, ще достигнете храма на светилището, разположен на върха на хълма. Проектирана от местния архитект Андре Соареш и построен от Карлос Амаранте, църквата е била замислена като впечатляващ заместител на серия от скромни параклиси, известни от архивите, които са заемали хълма от 14-ти век нататък. Вътре, Исус е изобразен на кръста, ограден от Мария и войниците на Пилат Понтийски. Погледът към гредите предлага по-малко мрачна гледка, включително елегантно боядисан централен купол, заобиколен от оловно стъкло. В същото време околностите на светилището предоставят на посетителите възможността да се разхождат из градините си, докато поглъщат спиращи дъха гледки към Брага.

shutterstock_419282986 shutterstock_434420638

На снимката: църквата  на Бом Жезуш до Монте /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Много от посетителите на светилището избират да изкачат стълбите, след което да се върнат с намиращия се в близост фуникуляр, Самият фуникуляр е построена през 1882 г. и продължава да се захранва изцяло с вода, което го прави напълно енергийно неутрален. За едва 1.10 евро, линията превозва пътници нагоре и /или надолу по склона от почти 1000 метра само за три минути.

Повече снимки от Бом Жезуш до Монте може да видите в нашата Галерия: