Сан Джиминяно

Градът с кулите

Сан Джиминяно е град, намиращ се в провинция Сиена, област Тоскана. Известен със съхранения си средновековен облик, той очарова и привлича множество туристи.
 

Сан Джиминяно в изграден върху хълм и обграден от укрепителни стени. Около него се простира плодородната долина Вал д’Елза, в която се редуват лозови с маслинови масиви и царевични плантации.Емблемата на града са неговите многобройни кули. Именно заради тях, градът става известен с прозвището „средновековен Манхатън“. В миналото броят на кулите е достигал 72. Те са били свидетелство за богатството на заможните фамилии, живяли в Сан Джиминяно през Средновековието. Днес от кулите са останали само 14. И те обаче са достатъчни за превръщането на града във предпочитана туристическа дестинация. В последните години броят на посетители достига впечатляващите 3 мил.души. За сравнение, местното население на Сан Джиминяно наброява едва 8 000 души.

shutterstock_314800184

На снимката: Сан Джиминяно от птичи поглед /източник: Shutterstock/;
 
Сан Джиминяно възниква през 3 век пр.Хр. като малко етруско селище. Според хроникьорите Луп, Копи и Пекори, през 1 век след Христа, по време на заговора на Катилина, двама братя патриции  – Силвио и Муцио, избягали от Рим и дошли във Вал д’Елза, където построили два замъка – Мучио и Силвия /днешен Сан Джиминяно/. Името Силвия в последствие бива променено на Сан Джиминяно. Това име се свързва с името на светеца на Модена – Джеминианус, който помага за спасяването на града от последователите на Атила.
 

През Средновековието Сан Джиминяно е бил място, на което често отсядали поклонниците, пътуващи към и от Рим. Първоначално е бил под управлението на епископите на Волтера, но през 1199 г. става независим град. Периодът на просперитет трае до 1353 г. когато попада под властта на Флоренция. Крепостната стена датира от 1262 г. и има дължина 2 177 м., като на по-късен етап е подсилена с пет цилиндрични кули. През Средновековието градът е контролиран от два знатни рода – Ардингели (Ardinghelli), симпатизанти на гвелфите, и Салвучи (Salvucci) – на гибелините. Като символ на тяхното богатство и мощ са построени 72 кули-къщи, от които както вече посочихме са оцелели 14.


shutterstock_377175880

На снимката: централният площад на Сан Джиминяно /източник: Shutterstock/;

Историческият център на Сан Джиминяно е изграден на хълм, доминиращ околния пейзаж. Той е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ограден от защитни стени, в него не е възможно да се влезе с превозно средство. Площта му не е голяма и лесно може да се обиколи пеша.

В Сан Джиминяно има множество интересни забележителности. Сред тях се отличава дворецът Палацо дел Пополо, който притежава чудно красив двор, а стените му са изографисани с впечатляващи фрески. Единият етаж е превърнат в музей, в който могат да се видят фреските на Мемо ди Филипучо, изобразяващи сватбени сцени. Друга интересна забележителност е църквата „Сант’Агостино”, построена през 13 в. В нея могат да се видят картини на Полайоло, разположени зад олтара, както и редица фрески, претворяващи битието на светеца. Всички те са дело на Беноцо Гоцоли.

Няма как да пропуснете са се изкачите на хълма Торре Гроса, откъдето може да се насладите на прекрасна гледка откриваща се към околните земи. От там може да видите старинната полуразрушена крепост Рокка. Не пропускайте да си организирате обиколка из музея на виното, както и през Археологическия музей в Сан Джиминяно.

Резервирайте своя престой в Сан Джиминяно тук: