Лигурия

Италианската Ривиера - елегантни морски курорти и села, закътани в скалисти заливчета

Лигурия е регион, намиращ се в северозападната част на Италия.  На север граничи с Пиемонт, на изток с регионите Емилия-Романя и Тоскана, на юг с Лигурското море и на запад с Франция. Областта е известна още като „Италианската Ривиера“. Нейните елегантни морски курорти ежегодно привличат хиляди туристи, жадни за слънчеви лъчи. Територията на региона обхваща тясна ивица земя, разположена между Аленините и Лигурско море.

shutterstock_122290264

На снимката: корабът Нептун /източник: Shutterstock/;


Дълго време Лигурия е била основна част от независимата Генуезна република. И до днес единствения голям град в района, е Генуа. През Средновековието градът създава истинска търговска империя, с колонии в цялото Средиземно море (Корсика и Кипър) и Черно море (Крим). В резултат на възхода на си, Генуа се сблъсква с други морски сили като Венеция и Пиза. В Генуа е роден Христофор Колумб. След откритието на американския континент и възхода на отоманската империя икономиката на република Генуа влиза в криза. Не след дълго Генуезката република е превзета от Наполеон и става част от френската империя. След това е присъединена към Сардинското кралство. През 1861 г. Лигурия участва Кралство Италия и през 1946 г. италианската република.

shutterstock_257301595

На снимката: град Манарола, част от Национален парк: „CInque Terre“ /източник: Shutterstock/;
 
В Лигурия можете да се насладите на различни видове почивка. Планини и стръмни скали, които се издигат величествено от Лигурско море в най-северната част на Западното Средиземноморие – това са пленителните пейзажи, които ще впечатлят хората, избрали да пътуват до този исторически богат и динамичен регион. Столицата Генуа, един от най-важните пристанища в Средиземно море и дом на Христофор Колумб, някога мощна морска държава в Средновековието. Днес човек може да намери впечатляващи сгради, елегантни имения, както и прекрасни църкви – всички от които свидетелстват за славно минало Лигурия. На юг от натоварения Генуа, крайбрежните ветрове ще ви отведат до едни от най-красивите кътчета на Италия.Там се простира Национален парк „Cinque Terre“, предпочитаните от аристокрацията курорти – Портофино и Санта Маргарита Лигуре. От друга страна, Портовенере е малко бижу на средиземноморския бряг. Сан Ремо е един от най-известните италиански курорти за къпане и мястото, където се провежда годишната италианска поп музика фестивала.

shutterstock_583259809

На снимката: Портофино /източник: Shutterstock/;
 
Туризмът в района е изключително важен. Другото препитание е отглеждането на лозя и производството на бяло сухо вино Чинкуе Терре. Произвежда се и десертното вино Sciaccetra – от специални сортове грозде за стафиди,  с кехлибарено-златист цвят и аромат на кайсия и акация. То е  уникално вино за района  и държи висока цена.   В района се отглеждат и много кедрови ядки и тук е родината на вездесъщото в италианската кухня Песто Дженовезе. Районът е своеобразно цитрусово царство – има лимони, портокали, грейпфрути, мандарини и др. Отглеждат се също и маслини, произвежда се и чудесен мед.
 

Резервирайте своя престой в Лигурия тук:

Места в Лигурия

Прочети повече