Бергамо

Герб на града

 BERGAMO

Местоположението на града, както и негова подробна карта, може да видите тук.


Бергамо е малък град, център на едноименната провинция в областта Ломбардия. Намира се в подножието на Алпите, на 40 км. от Милано. Бергамо държи корените на своята история в самото си име, заедно с чара на древния си произход: планина /Берг/ с къща /хейм/. Преди идването на римляните тук през 49г. преди Христа, градът е бил келтско селище. След идването на римляните, той получава статут на община. През вековете тази стратегическа  крепост с изглед към равнината преживява доминиранията на ломбардите и франковите народи до епохата на общините, когато Бергамо започва да се превръща в средновековната скъпоценност, която можем да се възхищаваме днес.

DSC01122

След господството на семейството на Виконти от Милано, Бергамо става крайният западен пост на Република Венеция, наричан още „Серенисима“, за който се бори прочутият наемник капитан Бартоломео Колеони. След като изиграва важна роля по време на т. нар. „Risorgimento“, периодът, довел до обединението на Италия, Бергамо се присъединява към Кралство Италия и след това към Италианската република. През ХХ век Бергамо расте и процъфтява, перфектна комбинация от минало, настояще и бъдеще. Полагането на векове, популации и култури непрекъснато се намесва в живота на този оживен културен и икономически център, който е в състояние да запази невероятното си художествено и природно наследство, без да се отказва от иновациите.

shutterstock_716035222

На снимката: базиликата и катедралата /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Градът е разделен на две части – горна и долна.

Горният град, наричан Citta Alta, е историческият център на Бергамо. Той е обграден от венециански стени, построени през 12 век. Тесните му стръмни улички са съхранили атмосферата на отминалите дни. Там могат да бъдат видяни много архитектурни паметници. Сърцето на горния град е Пиаца Векиа /Piazza Vecchia/. Насладете се на чаша ароматно италианско еспресо, наслаждавайки се на исторически сгради от епохата на Ренесанса и Средновековието. Няколко красиви патрициански къщи и забележителният Палацо делла Рагионе /Palazzo della Ragione/ (кметство) оформят този площад в сърцето на стария град. Каменната стълба на Палацо делла Рагионе /Palazzo della Ragione/ от 12-ти век и лоджията от три готически арки, до голяма степен възстановени в средата на 16 век, формират горната страна на площада, съседна на високата кула Торе дел Комуне /Torre del Comune/. Долната страна е оградена от късно-ренесансовия Палацо Нуово /Palazzo Nuovo/, в който се помещава общинската библиотека. В центъра се намира фонтана Контарини /Contarini/, украсен с лъвове, а друг лъв на св. Марк гледа надолу отгоре. Недалеч от Пиаца Векиа /Piazza Vecchia/ се намира църквата Santa Maria Maggiore /Санта Мария Маджоре/ – величествена и прекрасна с невероятна архитектура. Построена в резултат на дадена клетва по време на чумата. Прекрасна панорамна гледка към града се разкрива от кулата Кампаноне /Campanone/, която в миналото служела за известяване на пожар.

shutterstock_621786362 shutterstock_735215458На снимката: Пиаца Векиа /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Долният град, наричан Citta Bassa, е индустриалният център на Бергамо. Той е модерен, с внушителни съвременни сгради и широки булеварди. Там можете да посетите картинния музей на академията Карра и музея за съвременно и модерно изкуство.

Резервирайте своя престой в Бергамо тук:

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция „Места за настаняване“, където сме споделили наши лични впечатления.

Места в Бергамо

Прочети повече