Трула Соврано

В модерната част на Алберобело, Труло Соврано /Trullo Sovrano/ е единствената двуетажна трула, Построена е през 18 век от семейството на богат свещеник. Това е един малък музей, който ви позволява да се потопите в живота в една трула. Труло Соврано се състои от със заоблени стаи, които включват пекарна, спалня и кухня. В магазинът за сувенири ще откриете изобилие от литература за града и околностите, както и готварски рецепти.

shutterstock_68652676

На снимката: Труло Соврано отвън /източник: Shutterstock/;


Името „Соврано“ се свързва с повдигнатия покрив на трулата. В превод от италиански език „соврано“ означава монарх, цар. Размерите на покрива наистина са впечатляващи. Куполът е висок 14 метра и е доказателство  на уменията на майсторите на трули. Той е издигнат на заръка на свещеника Каталдо Петра и поради това комплексът е също и като „Corte ди Papa Каталдо“ (буквално двора на папа Каталдо).  През вековете трулата била използвана не само като частен дом, но тя също така е била домакин на важни събития в историята на града: През 1785 г. там се помещават мощите на Сантисими Медичи.

Фасада на трулата е оградена с фронтон, който рамкира три прозорци и главния вход. Централният прозореца има цветя от двете страни, които са били използвани за цевите на огнестрелното оръжие в случай, че селото трябвало да се защитава. Люнета който е изложен под голямата дъга на входната врата. е украсен с темпера от 20-ти век, изобразяваща Мари Ал Калварио. Вътрешността е разделен в 12 трули, разположени около централното пространство на основния купол.

Поради своята архитектурна особеност на сградата е обявена за национален паметник през 1930.

Резервирайте своя престой в Алберобело тук: