Шамони - вратата към Монблан

Герб на града:

600px-Blason_ville_fr_Chamonix-Mont-Blanc_(Haute-Savoie).svg

Местоположението на града, спрямо останалите европейски градовете, можете да видите тук.


„Монблан и долината на Шамони, Мер дьо Глас и всички онези чудеса на това удивително място надхвърлят дори най-смелите очаквания. Не мога да си представя нещо друго в природата,което да е толкова величествено и ненадминато. Ако трябва сега да пиша за него, доста бих го превъзнасял – такива невероятни впечатления и чувства бушуват в мене…“. Това са думи на големия английски писател Чарлз Дикенс от 1846 г.

Chamonix-VillageМного от днешните световноизвестни ски курорти имат интересна предистория. Шамони обаче може спокойно да грабне купата в тази „дисциплина“. През 1741 г. двама англичани пристигат в това малко и китно градче, разположено в подножието на алпийския първенец – Монблан. Двамата успяват да предизвикат истинска туристическа истерия, свързана с организирането на походи до ледника Мер дьо Глас (Море от стъкло). За първи път ски докосват снега на Шамони през 1893 г. Популяризирането на този спорт се дължи на лекаря Мишел Пайо. Доктор Пайо бил първият, който осъзнал колко важни са ските през зимата за жителите на изолирания планински район и започнал да ги използва, за да достига до своите пациенти. Постепенно се появили и други скиори. Първите зимни олимпийски игри се провеждат именно тук – в Шамони, през 1924 г.

mont-blanc

Градът е привлекателен център за туристи както през зимата, така и през лятото. Величествено над всички и всичко със своята сурова,хипнотична красота блести огромният бял купол на Монблан – 4807 м. Извисен в усамотение над алпийския пейзаж наоколо върхът примамва алпинисти от цял свят, а неспокойното ледено море на Мер дьо Глас дълбае алпийската долина под него и подканва туристите да се насладят и прехласнат по красотите на Алпите.

Места в Шамони – вратата към Монблан

Прочети повече