Асенова крепост

Стражът на Родопите

Асенова крепост е една от най-емблематичните забележителности в България. Намира се на 3 километра южно от град Асеновград. Издига се величествено на хълм на левия бряг на река Асеница. Състои се от две части – външна крепост и вътрешна част, наречена цитадела. Скалистият хълм, върху който днес стои Асенова крепост, има внушителна площ от 12 хектара. Отвесните му склонове, надвесени на 100 метра височина над реката, го правят недостъпен от три страни.

DSC03241

Стратегическото значение на местността е оценена още по времето на траките, които през 5 век пр. Хр. строят тук свое укрепление. За първи път крепостта е спомената в писмен документ през 1083 г. – в Устава на намиращия се наблизо Бачковски манастир. Първоначално крепостта е представлявала просто кула, разположена на прохода, който свързвал Пловдив с Беломорието. По-късно край нея възникват две села – Петрич и Стенимахос. С нарастването на населението, около крепостта са построени жилищни и стопански постройки. В Устава на Бачковкия манастир се говори за „укрепеното селище Петрич“. В корена на думата „петрич“ стои гръцката дума за скала – „петрос“. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. Известна е от историческите извори още и като Стенимахос. Крепостта се намирала в богат земеделски район и постепенно се превърнала в негов център.


DSC03211 DSC03212

Крепостта носи името на цар Иван Асен II. Тя преминава в неговите ръце след битката при Клокотница през 1230 г. Иван Асен II извършва значителни конструктивни промени по крепостта. Обтегнатите отношения с Латинската империя го принудили да разшири и укрепи крепостта.

Писмените извори съобщават, че след смъртта на султан Баязид през 1402г между двамата му сина Сюлейман и Муса Кеседжи избухва война за престола. Муса се укрепява в крепостта, но не издържа на обсадата и се предава на милостта на брат си. След капитулацията на Муса крепостта е разрушена до основи. По неизвестни причини остава непокътната само крепостната църква „Св. Богородица Петричка“.

DSC03230

Най-голямата забележителност и символ на крепостта е именно  църквата „Св. Богородица Петричка“. Построена е през 13 век. Издига се на 2 етажа. Първият е изпълнявал функцията на склад, докато същинската църква била разположена на втория етаж. Част от прекрасните й стенописи са запазени и до днес. Те са блестящ пример за средновековната архитектурна и изобразителна школа. През 1991 година “Св. Богородица Петричка” е била напълно реставрирана и изпълнява функцията си на православен храм.

DSC03222 DSC03223

Крепостта е част от 100-те национални туристически обекта под номер 47, като там може да се сдобиете с печат в музея до входа на крепостта.

Ако искате да посетите Асенова крепост, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия до Чудните мостове, Асенова крепост и Бачковски манастир

Дати: 26.04.2024, 19.05.2024, 21.06.2024, 28.07.2024, 24.08.2024, 13.09.2024, 27.10.2024
 
Цена от: 60 лв.
 
Повече снимки може да видите в нашата Галерия: