Заансе Сханс

Музей на открито

Един от безспорните символи на Холандия е вятърната мелница. Любопитен факт е, че повечето мелници не се използвали за мелене, а за изпомпване на водата, която постоянно настъпвала, за да си вземе обратно завоюваните от хората територии. Макар че в днешно време холандците вече разполагат с модерни системи за изпомпване, вятърните мелници остават на почит и биват поддържани в отлично състояние.

DSC02072Най-популярното сред туристите място, на което може да се насладите на красотата на вятърните мелници, е Заансе Сханс. Дали е най-доброто място…това не можем със сигурност, тъй като нямаме база за сравнение, но определено е изключително лесно за достигане място. Заансе Сханс представлява един уникален музей на отрито, намиращ се само на половин час път с автомобил от столицата Амстердам, където може да видите силата на вятъра и водата. От автогарата на Амстердам може да стигнете с автобус номер 391, който спира точно на входа. Двупосочният билет струва 11.50 евро. Входът на парка е безплатен. Ако обаче искате да влезете в някоя от вятърните мелници, трябва да заплатите около 4-5 евро. Най-голямо удоволствие обаче безспорно ще ви достави просто разходката из парка. Разходката из боядисаните в зелено и бяло къщи и вятърни мелници, малки мостчета и китни поляни, ще ви върне назад в седемнадесети и осемнадесети век. Интересен факт е, че повечето от къщите тук са пренесени от други области на Холандия през 60-те и 70-те години на миналия век, тъй като поради развитието на градовете, те били заплашени от разрушение.

DSC02130Торфената област около реката Заан носела името Заансетреек. Тя била важен воден път в провинция Северна Холандия. В края на 13 век се създава широка мрежа от изкуствени диги и язовири и така постепенно възникват първите селища около реката Заан. Между дигите земята се пресушава и култивира в пасища за земеделие и животновъдство. През 16-ти век кораби преминавали по реката и посредством серия от канали достигали до вътрешността на страната, а оттам до Германия и Белгия. Процъфтявала търговията с Балтийско море, скандинавските страни и дори с Източна Азия и Западна Индия. През 1670г. холандската флота наброява около 15 000 плавателни съда – в пъти повече от тези на англичаните. Чрез своите кораби Холандия осъществява пълен търговски монопол в целия свят. Когато Амстердам се превръща във важен търговски център в края на 16-ти век, регионът на Заан се присъединява към икономическия бум. През 18-ия и 19-ти век Заан е в своя разцвет, утвърждавайки се като важен промишлен район, осеян с множество вятърни мелници, произвеждащи ленено масло, боя, емфие, горчица, хартия и други продукти. Майстори в различни занаяти се местят тук. Районът около Заан се превръща в център на иновации. Инкогнито тук идва и руския цар Петър Велики с цел да научи повече за корабостроенето. 


Заможните търговци притежавали големи къщи, ярко боядисани и украсени с фина дърворезба. Характерно за къщите около Заан е бялата врата на предната им фасада. Тази врата не се използвала в ежедневието, а само при специални поводи – сватба, погребение. Ежедневно се използват страничния вход. Пищното и богато вътрешно обзавеждане подчертава процъфтяваща икономика на Заан. Богатите търговци показват богатството си с гордост. По-късно къщите започват да се строят и на два етажа, с разширения.

20180630_115658

DSC02153Основната забележителност и отличителна черта на района около река Заан обаче са вятърните мелници. Откриването на коляновия вал изиграва ключова роля в тяхното развитие. Коляновият вал е механичен сложен детайл, чиято основна функция е да превръща възвратно-постъпателното движение във въртеливо и обратното. Този процес се оказал толкова успешен, че производството на дървен материал в областта нараснало неимоверно. С изобилието си от вятър и вода и непосредствената близост до важния търговски център Амстердам, Заансетреек се превръща в първата индустриална зона в света.

От хилядите промишлени вятърни мелници, някога построени покрай бреговете на река Заан, тринадесет са запазени. Шест могат да бъдат видени в открития музей Заансе Сханс Много от къщите на Заанс Шанс сега са музеи, магазини за подаръци или демонстрации, докато други все още се използват като частни жилища. Някои от останалите вятърни мелници на Заанс Шанс са отворени и за обществеността.

DSC02140 DSC02144Интересен за посещение е Музеят на Заансе Сханс. Когато влезете в музея, веднага ще се докоснете до процъфтяващото минало на региона. Прекрасната колекция от местни костюми, мебели и домакински предмети отразява богатото културно и индустриално наследство. Посетете голямата зала в Заансе Хуис, за да се насладите на величието от 17-ти и 18-ти век в Холандия. Качете се по стълбите до гледката, за да видите великолепния изглед към водните пътища и поляните.

Посетете работилница за дървени обувки! Научете повече за изработката им и наблюдавайте демонстрация на живо. В работилницата ще откриете най-големият инвентар за дървени обувки – всякакви размери и цветове. Не забравяйте да опитате някои от тях и да почувствате какво е усещането да ходите на дърво.

20180630_122821 DSC02175В един от магазините може да дегустирате местни млечни продукти – с козе, овчи и краве произход. Вкусът и разнообразието са гарантирани.

Едва ли бихте пропуснали пекарната. Ароматът на току що изпечени курабии се разнася надалеч.

Ако искате почивка от проучването си на Заансе Сханс, може да отдъхнете в някой от ресторанти, където може да се насладите на местните вкусотии или просто да се насладите на заобикалящите ви спокойствие и природна красота.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>