Празникът на Сан Фермин

Традиционно надбягване с бикове се провежда всяка година на празника на Свети Фермин в испанския град Памплона в продължение на една седмица. Пиршествата в града вървят денонощно. Веселбата е толкова заразителна, че хората не усещат как денят преминава в нощ, а нощта се сменя с ден. Кориди с бикове, балове и концерти, улични фиести, много бира и червено вино потичат по уличките на града. Фестивалът прави от 250-хилядния град място, в което живеят и се веселят около 1,5 млн. човека. Сан Фермин е светецът, патрон и закрилник на Навара. Хората започват да честват патрона си от края на XVI век. Корените на фестивала обаче са още по-стари – те датират от времето, когато Испания приема християнството. Традицията да се пускат бикове по улиците на града става известна на света, когато Ърнест Хемингуей я описва в романа си „И изгрява слънце“ („Фиеста“).
bulls08

Традиционен отличителен белег на участниците е червена кърпа, завързана около врата. Кърпата се слага в знак на солидарност със страдащия Фермин, който заради делата си е бил признат за светец. Кърпата се носи през цялата седмица. Тя се слага на врата, когато запален фойерверк, изстрелян от площада, извести началото на празника и човек от градската управа извика “Viva San Fermín, Gora San Fermín”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>