Един ден в Черна гора

По време на пътувания ни из Балканите се влюбихме в много места. Макар и сравнително малка страна, Хърватия се оказа забележителна с разнообразните си природа и климат, многобройни острови, богато културно наследство, кристално чистите води на Адриатика и варовиковите зъбери на планинските вериги, разположени във вътрешността на страната. Босна и Херцеговина бързо открадна сърцата ни. Макар и част от нация, която все още се лекува от жестокостите на неотдавнашната война, хората там ни посрещнаха с усмивки и отворени обятия. Мостар е може би най-популярната дестинация в Босна и Херцеговина. Това китно градче, разположено живописно край бреговете на река Неретва, е станало лесно разпознаваемо благодарение на многобройните снимки из социалните мрежи на неговия „Стари мост“ и чаровните му тесни калдъръмени улички. Видян на живо, Мостар не разочарова ни най-малко. Посетителите на града попадат сякаш из страниците на приказка.

Всички посетени прекрасни места създадоха у нас положително настроение на път към следващата ни дестинация – Черна гора. Когато пресякохме границата с Черна гора, имахме големи очаквания. Държавата се разпростира от крайбрежните равнини на Адриатическо море през карстови пейзажи до планината Дурмитор на север. Макар и малка, оказа се, че на територията й има много интересни и красиви места за посещение. За съжаление, разполагахме само с един ден, поради което трябваше да измислим маршрут,  при който бихме могли да посетим максимално много места. И понеже трябваше да започнем отнякъде, поехме в посока Котор. Скоро пред нас се разкри Которският залив в целия си блясък. Останахме без думи. Которският залив беше по-красив, отколкото някога сме могли да си представим.

Пераст

Първата ни спирка бе Пераст. Пераст е малък град, живописно разположен на брега на Которския залив. Къщите на Пераст приличат на добре облечените членове на хор, разположени на миниатюрна сцена. Те стоят и пеят своята ода пред красивия залив и островите в него, внимателно ръководени от водача на хора – църквата „Свети Никола“. Подобно на целия залив Бока, установяването на контрол върху Пераст е било цел на Византия, Венеция, Австро-Унгария и Франция. Всички те са оставили своя отпечатък в архитектурния и културен облик на града.


DSC00231

Пераст е град с традиции в обучението на моряци. В миналото именно тук се е намирала една от най-прочитите моряшки школи в света. Именно в Пераст са получили своето обучение редица доказали се адмирали от руския флот, сред които се отличава името на Матия Змаевич – първо адмирал във флота на руския император Петър Велики.

Два малки острова, разположени срещу Пераст, придават допълнителен чар на града и правят мястото още по-колоритно. Това са островите „Богородица от скалата“ и „Свети Георги“.

DSC00232

Интересен е фактът, че островът „Богородица от скалата е всъщност изкуствен остров. За създаването му разказва местна легенда. Според нея, докато двама братя рибари хвърляли мрежите си край остров „Св. Георги“, в тях попаднала икона на Богородица. Изведнъж се развила силна буря. Двамата рибари като по чудо успели да стигнат до брега и да спасят живота си. Случката породила у тях идеята за създаване на остров на мястото, където намерили иконата, остров, който да се превърне в подслон на иконата. Денят бил 22 юли 1452 г. В продължение на половин век жителите на Пераст трупали камъни и останки от кораби в морето. Всеки път, когато кораб отплавал от Пераст, всеки моряк хвърлял камък и отправял молитва за безопасно пътуване.  Така бил създаден „Богородица от скалите“. Храмът бил готов през 1630 г. И тъй като островът трябвало да се поддържа, традицията е жива и днес. На 22 юли всяка година, всички, които имат възможност, пренасят с лодките си поне по един камък до Дева Мария от скалите.

DSC00165 DSC00194

На острова се издига църква. Тя съдържа 68 картини на Трипо Коколя, известен бароков художник от 17 век от Пераст. Най-важната му картина, дълга десет метра, е Смъртта на Богородица. Има и картини на италиански художници, и икона на Богородица от скалата от Ловро Добричевич от Котор. В църквата има и колекция от сребърни оброчни плочи. Най-важната реликва в църквата е бродираната икона на Богородица. Тя е дарена от Ясинта Кунич – съпруга на моряк от Пераст. Един ден Ясинта изпратила мъжа си на поредното плаване, от което обаче той така и не се върнал. Докато го чакала, Ясинта се зарекла да извеза лика на Богородица. За целта обаче, вместо конци, тя използвала собствените си коси. С времето косите и посивели, а след това побелели. Така Ясинта, която така и не дочакала мъжа си, получила всички цветове, които й били нужни, за да избродира лика на Богородица и малкия Исус.

DSC00171

Вторият е островът на Свети Георги, който разполага с манастир от XII век и гробището за изтъкнати жители на Пераст. Той е заобиколен от каменни стени и скрит от гледката от високите кипариси, които запазват спокойствието на този остров.

Котор

Следващата ни цел бе Котор – град. е изпълнен с криволичещи калдъръмени улички и оживени площади с  кафенета, добре запазени градски стени, по които можете да се разходите, стари крепости, изобилие от църкви и толкова много други неща за правене. Цялата красота на Котор може да бъде видяна от крепостта Сан Джовани. Крепостта е строена в продължение на 1000 години (от 9-ти век) и в резултат на това отразява различни цивилизации и архитектурни стилове. Първоначалната цел на крепостта е да осигури добра видимост към приближаващите през фиорда врагове, откъдето бил и единственият път за настъпление към града поради високите планини от другата страна Всички от илирийците до римляните, византийците и венецианците са оставили своя отпечатък върху крепостта. Разходката нагоре включва 1350 стълби и може да отнеме между 30 минути и 2 часа в зависимост от това колко сте бързи и колко често спирате, за да правите снимки! 

Алеите на Стария град са наслада. Отделихме време, за приятна безцелна разходка. Въпреки че има много прекрасни кафенета, сувенирни и улични котки, на които да се натъкнете, това е малък град и лесно може да бъде обиколен пеша.

Въпреки че има красиви магазини из целия град, продаващи фенери, порцеланови изделия и аксесоари, най-доброто място в Котор за купувачите е Которският базар. До този очарователен пазар до църквата Свети Никола се стига през древни каменни арки. Друго популярно нещо за правене в Стария град на Котор е да се изкачите до терасата на катедралата Свети Трифон. Разгледайте почти хилядолетна история в тази романска католическа църква, построена през 1166 г. Струва си да платите €3, за да влезете вътре и да видите златни и сребърни реликви и фрески. Музеят над църквата е малък (без много обяснения за изложените предмети), но има няколко интересни неща за разглеждане. Акцентът е гледката от терасата към античния площад. 

Когато се скитате по улиците на Котор, всяка изненада за съществуването на музей на котките ще изчезне. Улиците гъмжат от космати приятели, всички добре охранени. Легендата разказва, че плъхове пристигнали на лодки и плъзнали из града. На помощ били доведени котки. Сега, когато котките се превърнаха в туристическа атракция на Котор, те са твърде разглезени, за да ловят мишки!

Морският музей е едно от най-добрите места в Котор, за да научите повече за историята на града, до голяма степен свързана с морските събития. Ще намерите артефакти, традиционно облекло, картини, подробни модели на известни кораби, бутилки, направени за послания на моряци, мандри на моряци и известната глава „Пулена“ от кораба Дюрко (Доброта, 1870-1895 г.).

Будва

След като се насладихме на Котор потеглихме към Будва. Градът често е определян като столицата на Черногорската ривиера. Основната му забележителност е неговият Стар град, който носи следи от венецианското господство над града. Будва е предпочитано място за почивка от младите хора поради хубавите си плажове и множество заведения.

Символ на Будва е скулптурата на балерина. Тя се намира сред скалите, между стария град и плажа Могрен. Тя е изработена от Градимир Алексич, който намерил вдъхновение в стара местна легенда за едно момиче, което имало съпруг – моряк. Моряците  плавали  на далече по морето и всяка сутрин тя ходила до скалата с изглед към морето, в очакване на завръщането на своя годеник. Тя прекарала цели дни, месеци и години в очакване, но корабът с младия мъж така и не се върнал. Оттогава статуята се превърнала не само в символ на вечна любов и преданост, но и място, където да си пожелаете нещо. 

Остров Свети Стефан

На няколко километра южно от Будва се намира остров Свети Стефан – малък, но изключително красив. Венецианците изграждат укрепления на острова през 15 век, за да защитят жителите на острова от турците. На това малко парче земя са живели няколкостотин души през 18-ти век, но населението намаля през 20-ти век. Днес на острова се издига луксозен хотел, посещавам от световни знаменитости като семейство Бекъм, Новак Джокович и други. Достъпът до него е органичен и е допускат само гостите на хотела. И тъй като не сме сред знаменитостите, които могат да си позволят нощувка там избрахме Hotel Adrović, разположен на хълм, разкриващ гледка към Свети Стефан.