Мостар

Най-разпознаваемият град в Босна и Херцеговина

Герб на града

800px-Coat_of_arms_of_Mostar.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Мостар е може би най-популярната дестинация в Босна и Херцеговина. Това китно градче, разположено живописно край бреговете на река Неретва, е станало лесно разпознаваемо благодарение на многобройните снимки из социалните мрежи на неговия „Стари мост“ и чаровните му тесни калдъръмени улички. Видян на живо, Мостар не разочарова ни най-малко. Посетителите на града попадат сякаш из страниците на приказка.

20190526_121147

От 2015г. насам туризмът в Босна и Херцеговина бележи значително развитие. Заедно със столицата Сараево, Мостар е посещаван от близо 2 милиона туристи ежегодно. Повечето от тях идват привлечени от „Стари мост“, превърнал се в емблема на града. Чарът на Мостар обаче се разпростира много по-далеч.

История

В превод, името „Мостар“ означава „пазител на мост“. Това име е споменато за първи път в историческа хроника от 1474 г. По това време районът попаднал под управлението на османците. През 16 век, по заповед на султан Сюлейман Великолепни, всеизвестният днес „Стари мост“ замяна досегашния дървен мост, който ужасявал търговците, пресичащи буйните води на река Неретва. Новият „Стар мост“ датира от време, когато Мостар се разраства като ключов транспортен възел в динамично разширяваща се Османска империя. Възникват около 30 еснафи (занаятчийски гилдии), включително тези за кожи и злато.

DSC00569

В края на 19 век контрол върху града установява Австро-Унгария. Този контрол продължава до 1918г., когато Босна и Херцеговина става част от Югославия. През 1922г. страната обявява независимост. Това става причина в нея да навлезе Югославската Народна Армия.

Преди конфликта през 90-те години Мостар е един от най-смесените в етническо отношение градове в Югославия. Тук е един от най-високите проценти на смесените бракове в страната. Босненските мюсюлмани и хърватите представляват по около 35% от населението, а сърбите – около 19%. Когато контролираните от сръбски и черногорски части единици на югославската армия започват да бомбардират Мостар през април 1992 г., босненците и хърватите в града първоначално се обединяват. На 9 май 1993 г. обаче между бившите съюзници избухна остър конфликт. юВ продължение на две години двете страни ожесточено разменят артилерийски огън и до 1995 г. Мостар прилича на Дрезден след Втората световна война; всичките му мостове – включително „Стари мост“, са разрушени, заедно с многобройни исторически сгради, включително всички, освен една от 27-те му джамии от османската епоха. Около 2000 души губят живота си.

DSC00587

След края на конфликта са положени огромни усилия за възстановяването на Стария град на Мостар, включен в списъка на световното културно наследство на  ЮНЕСКО. Въпреки това, повече от две десетилетия по-късно, значителен брой разрушени сгради остават нереконструирани, като призраци, напомнящи за кървавото минало на града. Градът и до днес остава разделен, с две автогари и две пощенски системи – едната босненска, а другата хърватска. Сега сърбите наброяват само 4% от населението, босненците – 44%, а хърватите – 48%.

Забележителности

Стари  мост

Без съмнение, „Стари мост“ е забележителността, заради която всеки отива в Мостар. И това е напълно оправдано. Мостът представлява шедьовър от архитектурна гледна точка. Разходете се по моста, полюбувайте се на прекрасните панорамни гледни от него, наблюдавайте смелчаците, скачащи от него във водите на река Неретва.

20190526_121147 DSC00576

Старият град

Старият град на Мостар е сравнително малък, но за сметка на това е изключително чаровен и някак уютен – тесни калдъръмени улички, множество кафенета и сувенирни магазини. През деня улиците са доста оживени поради тълпите от туристи. Вечерта обаче става далеч по-спокойно и приятно за разходка.

DSC00597 DSC00717 DSC00749

Джамията Коски Мехмед Паша

Джамията Коски Мехмед Паша е великолепен пример за османска архитектура. Построена е през 1618/19 година. Неин основател е Мехмед Коския, който е бил летописец на великия везир Лала Мехмед Соколович. Той умира през 1611 г. и сградата на джамията Коски Мехмед паша е завършена от брат му Махмуд.

DSC00599

Джамията Коски Мехмед Паша има еднопространствен план с купол. Архитектурният му дизайн е много подобен на джамията Карагьоз Бей, която вероятно е послужила за модел. За разлика от джамията Карагьоз Бей, минарето на джамията Коски Мехмед Паша е малко по-ниско, без украса. Местоположението на джамията Коски Мехмед Паша е доста специфично. Джамията се издига на скалите на река Неретва, в центъра на града.

DSC00608

По време на войната джамията е силно засегната от хърватските военни сили и възстановяването й е осъществено в периода 1996-2001. Джамията е разполагала с изключителна колекция от ръкописи на Корана,. Част от тези ръкописи са запазени, докато други принадлежат към други колекции. В джамията може да бъде видян и килим, подарен от австрийския монарх Франц Йосиф.

DSC00634

Джамията Карагьоз Бей

Джамията Карагьоз Бей е построена през 1557/1558 г, Основателят на джамията Мехмед Карагьоз Бей е бил доминираща политическа фигура в Босна по това време. Той е брат на великия везир Рустем паша. Той получава прякор Карагьоз, което означава „с черни очи“. Умира в Мостар около 1564 година. Джамията е монументална, а пропорциите й – хармонични.

DSC00702

Къщата на Бишчевич

Къщата Бишчевич е стара турска къща, където може да погледната назад към живота в Османската империя. Построена е през 1635г. Намира се недалеч от джамията Карагьоз Бей. В къщата може да видите традиционни одежди и килими, битови предмети и др,

DSC00668 DSC00672 DSC00700

В близост до Мостар

Недалеч от Мостар се намира един от най-известните природни забележителности на Босна и Херцеговина – водопадът Кравице, издигащ се на 25 метра височина. В превод името на водопадът означава „малка крава“. Според месна легенда, много преди това място да стане туристическа атракция малка крава паднала в реката нагоре. Собствениците й предположили, че тя се е удавила, но след след дълго я намерили жива на дъното на водопада. Оттогава водопадът носи името Кравице.

20190526_095400 DSC00474

През лятото мястото е предпочитано от местните, които си правят пикници тук. Къпането също е позволено.

Повече снимки от Мостар може да видите в нашата Галерия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>