Пророчествата от Фатима

Фатима е малък град в централна Португалия, където пейзажът е сух и скалист. В продължение на векове местните хора живеели, отглеждайки овце и други животни. Тогава, през май 1917 г., три овчарски деца – Лусия и нейните братовчеди Хасинта и Франциско Марто – твърдят, че са видели видение на Дева Мария. Децата описват Мария като „дама, облечена в бяло, по-блестяща от слънцето“. Това видение (духът) е известен сега под името Дева Мария от Фатима.

DSC02860

Лучия първа вижда сияйната Богородица, отива и разговаря с нея. Хасинта също вижда и чува разговора им, но не разговаря. Франциско само вижда, но не чува разговора с Девата. Сияещото видение разговаря с децата няколко минути, казва им да дойдат на същото място на 13 число от следващия месец, тогава ще им открие коя е и че ще идва тук всеки месец до 13 октомври 1917 г. Богородица се явява край градчето Фатима още шест пъти. В докладите описващи този феномен, е видно, че хората, присъстващи на „събитието“ се увеличавали с всеки месец. При второто явяване те са 50 души, а при последното на 13 октомври 1917 г. броят им достига 70 000. Много от присъстващите разказват, че са видели светещ облак над дървета, но само трите деца можели да видят и разговарят с Девата.


След първото явление децата били укорявани, че разпространявали неверни истории. През този период държавната администрация и католическата църква били в обтегнати отношения. Областният управител стигнал до там, че затворил децата в префектурата за няколко дни. Било им забранено за отидат на срещата, която трябвало да се състои на 13 август. Въпреки това на 19 август светата Дева им се явява във Валинхос (местност близо до първото явяване). На тази среща Богородица казва на децата, че ще продължи да се среща с тях, а на 13 октомври ще се яви за последен път.  На 13 август Дева Мария изрича предсказания, станали известни като пророчествата от Фатима.

DSC02927

За обещаното чудо на 13 октомври, когато валял проливен дъжд, във Фатима се събират над 70 000 вярващи, дошли да видят чудото, в което наистина вярвали, че ще стане „нещо невиждано”. Този път само трите деца виждат Девата, но иззад завесата на дъжда слънцето грее със слаба светлина, би могло да се каже странна светлина, която позволява да се гледа в самото слънце, което повече приличало на огромна луна. И ето го чудото – Изведнъж то започва да се върти като фойерверк около оста си като пръска искри наоколо във всички цветове на дъгата. За малко спира, за да се завърти повторно, още по-ярко. Пак спира и пак се завърта трети път. Дъждът вали…

DSC02861

Франциско и Хасинта умират малко след виденията. На 4 април 1919 г. умира Франциско, а година след него и Хасинта Марта. Говорило се, че смъртта на двете деца била придружена с тайнствено сияние. Трите пророчества са разкрити от Лусия. Лусия надживява братовчедите си и прекарва живота си като монахиня отдадена на Бог до 2005 г. Две от тайните са разкрити през 1941г. в документ, написан от Лусия по молба на Хосе Алвес Корея, епископ от Лейрия, Португалия. Когато през 1943 г. Луция била помолена от епископът да издаде и третата тайна, тя известно време отказвала, като казвала, че „не е убедена, че Господ й позволява да я разкрие”. Но през октомври 1943 г., епископът й заповядва да напише тайната. Накрая Лусия написала тайната и я запечатала в плик, който не трябвало да бъде отварян преди 1960 г., когато „ще се разбере по-ясно”. Третата тайна била официално обявена от Папа Йоан Павел II-ри през 2000 г. Някои твърдят, че той не е казал цялата тайна, която Лусия е написала, въпреки че Ватикана отричат тези твърдения.

Първата тайна: видение за Ада

Първата тайна е била за ада. Лусия пише, че Богородица показала на децата какъв е адът, пълен със страданията, преживявани от душите, които са там. Видението продължило само секунда, но децата казват, че преживяването е било почти непоносимо. 

DSC02921

„Дева Мария ни показва огромно море от огън, което изглежда, че е под Земята. В този огън са потопени (гмурнати) демони и духове в човешка форма, като прозрачни горящи въглени, целите почернели или блестящи като бронз, плуващи в пожара, които се издигат във въздуха чрез пламъци, излизащи от тях, огромни облаци от пушек и после се спускат като искри в огромен пламък, без никаква тежест или баланс. Те издават жестоки крясъци и стонове на болка и безнадеждност, които ни ужасяват и плашат и ни карат да треперим от страх. Демоните могат да се опишат с ужасяващо и отблъсващо сходство на страшни непознати животни, целите в черно и прозиращи. Това видение траеше за кратко. Как можем да се отблагодарим на нашата мила Божествена Майка, която вече ни подготви и обеща с първото си появяване, че ще ни заведе в рая. Иначе, мисля, че щяхме да умрем от страх и ужас.”

Втората тайна

Втората тайна била предсказание, Първата световна война скоро ще свърши, но и че друга война ще започне по времето на Папа Пий XI, ако хората продължават да не зачитат Бог и ако Русия не бъде посветена на Непорочното сърце на Дева Мария:

DSC02872

„Адът е там, където отиват душите на грешниците. За да ги спаси, Господ иска да от света да се отдаде на моето неопетнено (милосърдно) сърце. Ако това, което ти казвам се направи, много души ще бъдат спасени и ще има мир. Войната ще свърши: но ако хората не престанат да не зачитат Бог, нова по-лоша война ще се случи по време на Папа Пий XI. Когато видиш нощта осветена от невиждана светлина, знай, че това е върховният знак, който ти дава Господ, че ще накаже света за неговите престъпления, в лицето на войните, гладът, и преследването на църквата и на Господ. За да предотвратиш това, трябва да дойда и да поискам посвещаването на Русия на моето неопетнено (милосърдно) сърце и вземането на причастие като компенсация Първите Съботи. Ако моето искане бъде взето под внимание и се изпълни, Русия ще бъде преустроена (обърната в друга вяра) и ще има мир. Ако ли не – Русия ще разпространи грешките си по света, причинявайки войни и преследвания на църквата. Доброто ще бъде мъченик, Бог много ще страда; различни нации ще бъдат унищожени (изтребени). Накрая, моето Непорочно Сърце ще триумфира. Бог ще посвети Русия на мен и тя ще трябва да бъде преустроена (обърната в друга вяра) и ще бъде дадено време на мир на света.”

DSC02879

Второто пророчество се свързва с налагането на комунизма в Русия, като идеология и държавна система. Разпространението на комунизма в Европа и по света е свързано със социални вълнения, граждански войни и насилие. Преобразяването на Русия е рухване на Съветския Съюз и отмирането на комунистическата система като фактор в световната история. Мирното разширяване на Европейския съюз става възможно едва след прекратяване на Варшавския договор и разпадане на Съветския Съюз през 1991 г.

Третата тайна

Третото предсказание е написано от Лусия. Тя го запечатва в плик, който предава на  епископа на Лерия. Желанието на Лусия е пликът да бъде отворен след 1960 г. Епископът изпраща плика до папата във Ватикана. Папа Йоан ХХІІІ съобщава, че пликът е отворен след настъпването на 1960 г. Папата отказва да разгласи третото откровение е оправданието „То не се отнася за времето в което аз живея.” Папа Йоан Павел ІІ също отказва да огласи съдържанието на пророчеството на Богородица. Неговото оправдание е следното : „Това е изцяло духовно послание, в него няма споменати конкретни събития. Около него напразно се раздухва сензация.”

DSC02945

На 26 юни 2000 г. папа Йоан Павел II и кардинал Йозеф Рацингер ( папа Бенедикт XVI), решават да направят обществено достояние това, което те знаят от много години – третото откровение на Лусия. Това, което те “обнародват” обаче, само предизвиква още повече полемики. Според официалното становище на Ватикана третото послание на Дева Мария звучи  така: “Видях град с руини и нови сгради, и облечен в бяло епископ, който пада мъртъв на земята, застрелян с оръжие от войник.” Папа Йоан Павел II и кардинал Рацингер заявяват, че фактически третата тайна от Фатима е предсказание за атентат срещу Светия отец, и нищо повече.

DSC02965

Папа Йоан Павел II, ранен от турския екстремист Агджа на  13 май 1981 г., е  смятал, че е  оцелял тогава само поради чудотворната намеса на  Дева Мария, и че в третата тайна на Фатима се говори за опита за покушение върху него. Папата дарява извадения от тялото му куршум на град Фатима, и той е бил монтиран във венеца на  статуята на Дева Мария, издигната в този град.

На мястото, където децата получават видения през 1919 г е издигнат малък параклис, който по-късно е включен в религиозният комплекс създаден там. Всяка година милиони поклонници посещават Светилището на Фатима, което се е превърнало в едно от най-важните места за поклонение на католиците.

На 13 май 2017 г – сто години след Първото видение, папа Франциск канонизира за светци Жасинта и Франсиску (починали съответно 1919 и 1920 г) на специална церемония във Фатима. През 2008 г е започната процедура по обявяването на Лусия за Блажена. 

Повече снимки от Фатима може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>