Ескишехир

Ескишехир е град в северозападната част на Централна Анадола. В Турция е известен като „студентския град“ поради големия брой студенти, записващи се в два местни университета, които съставляват около една десета от неговите жители.

Макар че името му в буквален превод означава „Стария град“, но през последните години Ескишехир придоби ярко ново лице. Рядко включван в маршрутите на пътниците в миналото, днес Ескишехир има облик на модерен град, съхранил своите исторически забележителности, инвестиращ средства в множество различни проекти с надеждата да се рекламира пред по-широка аудитория. Благодарение на високоскоростната железопътна връзка с Истанбул,  местни и чуждестранни посетители идват, за да разгледат „чудото в степите“.


Ескишехир е град, в който няма да скучаете. Има множество места за разглеждане. Повечето посетители избират за своя първа спирка Одунпазари. През уикендите там гъмжи от посетители, които се разхождат по калдъръмените улици и правят снимки на ярко боядисаните сгради. Цветните стари къщи, които веселят улиците, са се превърнали в символ не само на този квартал, но и на Ескишехир. Разбира се, тези къщи, които са най-красивите образци на османската архитектура, са амортизирани през годините. Реставриран е в съответствие с оригинала и е превърнат в туристическа зона. Днес някои от редовите къщи на 2 или 3 етажа служат за кафенета, други за магазини за сувенири, а други за бутикови хотели.

В един от реставрираните с любов исторически домове в района се помещава Градският музей/Музей на съвременното изкуство на стъклото, разположен около просторен двор с централен фонтан. Разположен също в традиционен дом в Одунпазари, прашният, но интригуващ дом на културата на кримските татари представя етнографски изложби за едноименната тюркска етническа група, която е мигрирала тук от Руската империя през 18-ти и 19-ти век.

Татарите са дали на Ескишехир най-известния му кулинарен специалитет,  чебюрек /çiğ börek/, пълнен с кайма, който се сервира заедно с мариновани люти чушки. също предлага добри възможности за храна. Тук можете да започнете деня с хубава и обилна закуска и да опитате вкусни ястия по време на пътуването си.

В Одунпазари има много места за разглеждане, освен символичните исторически къщи. Например джамията и комплексът Куршунлу успяха да оцелеят от 1525 г. до наши дни, като се противопоставиха на годините. Спокойният, озеленен комплекс около джамията Куршунлу е център за местни занаяти. Особено интересни са работилниците, в които се изработват предмети от люлеташи/сепиокит/. Този бял минерал е известен още като бялото злато на Ескишехир. В цял свят има едва няколко находища за неговия добив, едно от които е именно тук. Наричан е и морска пяна поради леснотата, с което се обработва. В миналото целият квартал се е издържал от направата на различни предмети от него – табли, лули, шах.
 
След като разгледате Одунпазари, се насочете към Хамам Йолу  Кадеси /Hamam Yolu Caddesi/, пешеходна алея, изпълнена с паркове, пълна с хора, и се разходете на север до криволичещата река Порсук; той е изпълнен с приятни алеи и кафенета и е осеян с гондоли във венециански стил. Почистването на доскоро замърсената река и премахването на автомобили от големи участъци от центъра, заедно с ефективната трамвайна система на града, са сред градските подобрения, приписвани на дългогодишния кмет на града.
 
Най-популярната забележителност в Ескишехир е паркът Сазова. Той се разпростира на внушителна площ от 400 000 кв.м, Тематичният парк се отличава с това, че е най-големият парк в Ескишехир. Разполага с амфитеатър за представления с капацитет 1200 души. Езерото с площ от 25 000 квадратни метра е предназначено за водни спортове. Замъкът на приказките, корабът Галеон, центърът за научни експерименти, космическият центърı, зоологическата градина и подводният свят са местата, които си струва да видите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>