Брашов и замъкът Бран

Герб на града

Точното месторазположение на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Заобиколен от върховете на Южните Карпати и блестящ с готическа, барокова и ренесансова архитектура, Брашов е едно от най-красивите и посещавани места в Румъния. Основан е през 1211 г. от тевтонските рицари. През 13-ти век Брашов е заселен от саксонците и скоро се превръща в една от седемте оградени цитадели на Трансилвания, носещи името „Siebenburgen“.

Местоположението на Брашов, на пресечната точка на търговските пътища, свързващи Османската империя и Западна Европа, заедно с благоприятен данъчен режим, позволяват на саксонските търговци да придобият значително богатство и да упражнят силно политическо влияние в региона. Това е отразено и в името на града, Кронщад (на немски) или Корона (на латински), което означава Коронният град. Здрави укрепления с защитни кули са издигнати и поддържани със средства, предоставени от градските занаятчийски гилдии.

Брашов е дом на една от най-тесните улици в Европа: Въжената улица (Strada Sforii). Този проход с ширина от 3,6 до 4 фута и дълъг 265 фута свързва Strada Cerbului със Strada Poarta Schei в Стария град Брашов. От 15-ти век и до началото на 20-ти век, Въжената улица служи като път за достъп на пожарникарите. Легендата гласи, че Въжената улица е била място за срещи на влюбени, чиито родители не са одобрявали връзката им и че двойките, целунали се на Въжената улица, никога няма да се разделят.

Площадът на старото кметство (Piața Sfatului) е облицован от цветно боядисани и богато украсени барокови структури. Точно на юг от площада на кметството, Черната църква (Biserica Neagra) – най-голямата готическа структура в Румъния – получи името си от външния вид на външните й стени, потъмнели от пламъците и дима на „Големия пожар“ от 1689 г. Впечатляващата Вътрешността на църквата съдържа един от най-големите органи в Източна Европа и уникална колекция от антични килими и килими.

Планината Тампа и надписът, подобен на Холивуд, са истински символи на град Брашов. Над табелата има голяма тераса, от която се открива уникална панорама към града. Знакът – осветен през нощта – може да се види от разстояние над 15 мили.

Забележителности

Площадът на Съвета (Piața Sfatului)

Трансилванските саксонци построили масивни каменни стени и седем бастиона около града (виждащи се и днес), както и богато украсени църкви, изящно украсени сгради и един от най-живописните централни площади в Трансилвания. Разположен в сърцето на стария средновековен Брашов и облицован с красиви търговски къщи с червени покриви, Площадът на Съвета, известен на саксонското население като Marktplatz, е приятно място за почивка и наблюдение на местните жители и посетителите.

Старото кметство на Брашов

Построен през 1420 г., Старото кметство (Casa Sfatului) е служило в продължение на няколко века като място за срещи на членовете на градския съвет. В началото на 17-ти век наблюдателната кула на сградата се превръща в мястото, от което тромпетист обявява началото на часа и поради това е наречена „Кулата на тромпетиста“. Днес в Старото кметство се помещава Историческият музей на Брашов.

Черната църква

Най-отличителната забележителност на Брашов и най-голямата готическа църква в Румъния, Черната църква се извисява над площада на Съвета и Стария град на Брашов. Построена между 1385 и 1477 г. на мястото на по-ранна църква (унищожена по време на монголските нашествия през 1242 г.), строителството на Мариенкирхе, както е известно на немски, е възпрепятствано от големи щети, причинени от турските набези през 1421 г. Църквата е дадена новото му име след бедствието удари отново през 1689 г., когато Големият пожар изравнява по-голямата част от града и почернява стените на църквата. Реставрацията отне почти 100 години. От двете планирани кули само една е завършена.

Черната църква е най-голямата готическа църква между Виена и Истанбул. Седемтонната камбана на църквата е най-голямата и най-тежка в Румъния. Оригиналният готически интериор е преобразен по време на реставрации, а високото, светло пространство, което виждате днес, е предимно бароково. Интериорът е красив, с балкони, витражи, огромен орган, каменни колони и стени, украсени с приказни турски килими. Прозорците на църквата наскоро бяха оборудвани със специално UV-филтриращо стъкло за защита на 119-те анадолски килима. Благодарни, че са оцелели при пътуванията си във „варварските“ земи на юг и изток от Карпатите, немските търговци даряват килимите на църквата през 17-ти и 18-ти век. Колекцията е най-голямата по рода си в Европа. Органът с 4000 тръби на Черната църква датира от 1839 г. и все още функционира; концерти се предлагат няколко пъти седмично.

Замъкът Бран

Заобиколен от аура на мистерия и легенда и кацнал високо на върха на 200-футова скала, замъкът Бран дължи славата си на внушителните си кули, както и на мита, създаден около Граф Дракула на Брам Стокър. Построен на мястото на крепост на тевтонските рицари, датираща от 1212 г., замъкът е документиран за първи път в акт, издаден от Луи I от Унгария на 19 ноември 1377 г., даващ на саксонците от Кронщат (Брашов) привилегията да построят Цитаделата.

Въпреки че Стокър никога не е посещавал Трансилвания, ирландският автор разчита на изследвания и живото си въображение, за да създаде тъмната и плашеща земя на граф Дракула, което води до устойчиви митове, че някога това е бил домът на Влад Цепеш, владетел на Влахия. Докато асоциацията с Дракула в най-добрия случай е бегла, замъкът продължава да притежава силна атракция за всички фенове на графа. Тесни вити стълби водят през около 60 дървени стаи, много от които са свързани с подземни проходи, в които се съхраняват колекции от мебели, оръжия и броня, датиращи от 14-ти до 19-ти век.

Ако искате да посетите Бравош и замъка Бран, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Eкскурзия до Букурещ, Синая, Бран и Брашов

Дати: 02.03.2024, 29.03.2024, 03.05.2024, 14.06.2024, 12.07.2024, 09.08.2024, 06.09.2024, 21.09.2024, 11.10.2024, 15.11.2024
 
Цена от: 240 лв.
 

Повече снимки от Брашов и Бран може да видите в нашата Галерия: