Статуята на Христос

Втората Световна Война има опустошителни последици за множество европейски страни. Португалия обаче успява да избяга от ужаса на войната като не взема участие в нея. Статуята на Христос, издигната в град Алмада, е израз на благодарността на португалците към Бог, който чул техните молитви. Статуята е точна реплика на статуята на Христос Спасителя, издигаща се в Рио де Жанейро. Всъщност, някои смятат, че идеята за издигането на статуята възниква още преди войната – през 1934г., когато кардинал патриарха на Лисабон посещава Рио де Жанейро. Самото строителство се забавя поради липса на средства.

shutterstock_666530551На снимката: статуята на Христос и мостът „25 април“ /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Социалните и икономически условия, пред които са изправени западните държави след Първата световна война (1914-1918), довеждат до финансова криза криза на суперпроизводство. Спадът в стойността на акциите на Ню Йоркската борса предизвика дълбока икономическа рецесия през 1929 г., която продължи през 30-те години, и провокира социални безредици, огромна безработица и последваща бедност. В Португалия социалните условия не били много по-добри, а конфликтите, провокирани от Първата Република, предизвикали консервативна реакция, която кулминирала с преврата от 28 май 1926 г., Обстановката се услокоила с победата на генерал Оскар Кармона на президентските избори през 1928 г. и с назначаването на финансовия министър Антонио Оливейра Салазар. Салазар успя да балансира националния бюджет, което му спечелило симпатии. По-късно, през 1932 г., Салазар е назначен за министър-председател, а през 1933 г. се обнародва нова Конституция, която ражда Остава Ново (Новата държава), политически режим под личното правителство на Салазар до 1968 г.


shutterstock_724315753На снимката: статуята на Христос /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Проектът започва през 1950 г. и отнема девет години, за да бъде завършен на 17 май 1959 г. Провъзгласен е за знак на националната благодарност за дара на мира. Статуята на Христос е висока 28 метра и е поставена на стоманобетонен пиедестал, който е висок 75 метра. Всяка от арките на базовата кула е ориентирана към посоките на розетката на компас. Паметникът е построен на най-високата точка в района на Алмада – на 133 м надморска височина. В основата на монумента има параклис. До върха може да стигнете с асансьор, който се заплаща.

Повече снимки от статуята на Христос може да видите в нашата Галерия: