Замъкът Свети Георги

Лисабон е построен върху седем хълма. Най-лесно забележимата забележителност на хълм несъмнено е замъкът Свети Георги. Замъкът се извисява величествено над централната част на Лисабон. В продължение на над 400г. той е бил седалище на управниците на града. Голяма част от замъка, който виждаме днес, датира от 20те години на 20 век, когато са предприети значителни реставрационни дейности, които обаче не са отнели от привлекателността на замъка. Бойниците на Свети Георги предлагат великолепна гледка към района Байша и река Тежу, докато крепостта е пропита с история. Разходката до замъка може да бъде изтощителна през лятото, но Лисабонският замък е една от най-добрите туристически атракции на столицата. Препоръчваме ви да отидете по-рано през деня. В рамките на замъка има кафене и няколко павилиона, където могат да бъдат закупени храни и напитки. Осигурени са безплатни и информативни обиколки на замъка и ако посещението ви съвпадне с една от тези обиколки, силно ви препоръчваме да се присъедините.

shutterstock_219931129На снимката: панорамен изглед към Лисабон и замъка /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Замъкът има две ясно отличаващи се части – Мавритански замък (12-ти век) и Кралски дворец (13-14 век). Малкото останки от двореца са превърнати във военни казарми, които биват унищожени по време на земетресението от 1755г. Замъкът също е бил унищожен, но в ранните етапи на републиканското правителство от 20-те години е възстановен. Не пропускайте прекрасната картина на това как Лисабон е изглеждал преди земетресението от 1755г., която се помещава в музей /Nucleo Museologico/ в старите сгради на двореца. Тази привлекателна картина е очарователна, тъй като показва катедралата Се с кула, старата църква Антонио /Igreja Antonio/, старите мавритански градски стени и замъка като единствената сграда на хълма.


Предателските порти във вътрешния двор, тази малка необяснима врата, обикаляща обширните укрепления, в миналото е позволявала на пратеници и дезертьори да избягат. В двора има и кладенец, който осигурява постоянно водоснабдяване на замъка. Кулата на Свети Лорънс, тази външна кула наполовина надолу по хълма осигурявала достъп до втори кладенец и е често срещано допълнение към мавританските замъци.

shutterstock_289417778

На снимката: панорамен изглед към Лисабон от замъка /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Жителите на Лисобон често определят замъка Свети Георги като люлка на града. Това твърдение е доста близо до истината. Още преди идването на римляните тук, хълмът е използван от различни племена за отбиване на вражески атаки. От началото на V век мястото е било укрепление на западните готи. След това през VIII век го завладяват сарацините.Основната част от крепостните страни е издигната от маврите. Те владеят крепостта до 1147г, когато са пропъдени от Алфонсо Енрикес. Още преди Лисабон да стане столица на нововъзникнала държава, мястото е използвано като кралски дворец. Името на замъка подсеща за английско-португалския договор от 1371г. Свeти Георги е патрон на Англия, а Португалия и Англия са традиционни съюзници. Според друга версия крал Жоау Първи кръщава замъка на себе си през XIV век. След краткия период на разцвет по времето на крал Сабастиау, който възстановил кралския дворец, замъкът като цяло е запуснат при управлението на испанските крале. Тогава е използван като казарма, а след това и за затвор.

 shutterstock_768970555

На снимката: част от замъка /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Отличната гледка на замъка високо над река Теж го прави отлична отбранителна позиция и мястото се използва от Римската епоха. Реконструираният замък и пещери, които могат да се видят днес, се основават на оформлението от 11-ти век и въвеждането на християнството в Португалия, като част от втория кръстоносен поход. Преди 1147 г. Лисабон е важно мавританско търговско пристанище със силни връзки със  Северна Африка. Афонсо Енрике е отговорил на призива на Папата „да освободи светите земи“ като част от втория кръстоносен поход и с армията си изгони маврите от Лисабон и околните земи. Победата е романтично запомнена като освобождението на Лисабон. Последователни португалски царе засилили отбранителните способности на замъка Свети Георги.

Повече снимки от замъка Свети Георги може да видите в нашата Галерия:

Адрес: R. de Santa Cruz do Castelo, 1100-129 Lisboa, Portugal;

Резервирайте своя престой в Лисабон тук: