Паркът на нациите

Националният парк, известен повече като Паркът на нациите, е район в Лисабон, който претърпява значителни промени в края на 20 век във връзка с проведените тук изложения и други важни събития. Днес паркът е едно от най-оживените и изискани места, където жителите и посетителите на града могат да прекарат своето време. Районът се простира в непосредствена близост до устието на река Тежу, а лреобразяването, за което споменахме, превръща бившия индустриален район в един от най-ценените жилищни, спортни и търговски площи в Лисабон, но не за сметка на природното наследство. Така например туристите могат да се разхождат наоколо, заобиколени от високи дървета и живописни езера, както и да наблюдават птици, тъй като устието на Тежу, едно от най-големите в Европа, е дом на благоприятно местообитание за много видове птици.

shutterstock_477505849На снимката: кулата Вашку да Гама /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Освен природна красота, тук е налице една цяла развлекателна инфраструктура, която може да се опознае спокойно: барове, кафенета, ресторанти, търговски центрове /като търговски център Vasco da Gama/, спортни възможности /наем на велосипеди/. Тук се организират и много събития, но от гледна точка на туристическите забележителности две от най-добрите алтернативи се отнасят до Павилиона на знанието /със силно интерактивни програми, предложени на посетителите/ и до прекрасния Океанариум – един от най-големите в Европа.


shutterstock_188848565На снимката: Океанариумът /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Океанариума е най-интересната сграда в парка. Направена е от стъкло и стомана и до нея се стига по двуетажен мост. Всъщност стоманата, стъклото и вълнистите форми са характерна черта на повечето постройки в Парка на нациите. Централният резервоар на Океанариума е голям колкото четири олимпийски басейна. Тук са събрани водни обитатели от най-различни екосистеми. Освен централния резервоар има и по-малки такива с невидими акрилни стени между тях. Така се добива впечатлението, че животните плуват всички заедно. В Океанариума има около 25000 вида морски животни. Друга интересна забележителност е кулата Вашку да Гама. Висока е 140 метра и от нея се разкрива великолепна гледка. Има кабинкова въжена линия,която превозва хора от единия до другия край на парка.

Повече снимки от Паркът на нациите може да видите в нашата Галерия: