Пиаца дей Синьори

Пиаца дей Синьори е сърцето на Стария град на Виченца. На този очарователен площад на града може да се възхитите на някои от архитектурните забележителности на града. Отпуснете се на откритата тераса на базилика Паладиана на по кафе или посетете някой от седмичните пазари. Площадът датира от времето на Римската империя. Името, което носи днес, получава през епохата на Ренесанса, когато Синорията – ръководното тяло във Венецианската Република, управлявало Виченца.

 shutterstock_94571515

На снимката: базилика Паладиана /източник: Shutterstock/;


Площадът е доминиран от проектираната от Андреа Паладио базилика Паладиана. Оригиналната конструкция датира от 15 век и е била известна като “Палацо дела Реджионе”, където до 16 век се е помещавала администрацията на града. Най-забележителното в базиликата е лоджата, която дава представа за т.нар. прозорец на Паладио, чиито произведения са оказали значително влияние в архитектурата по време на Ренесанса. Днес в сградата се организират редица изложби и обществени прояви. Не пропускайте и кулата Бисата /Torre Bissara/ – висока часовникова кула, датираща от 12 век.

DSC03297

Друга забележителна сграда на Пиаца дей Синьори е Лоджа дел Капитанио /Loggia del Capitanio/. Тя също е проектирана от Андреа Паладио и датира от средата на 16 век. Характеризира се с червени тухли на фасадата и големи колони. Ако се вгледате, може да откриете резби на митологични богове и символични герои. Вътре ще намери стенописи от късния Ренесанс на Джовани Антонио Фасоло.

 shutterstock_623171804

На снимката: Лоджа дел Капитанио /източник: Shutterstock/;

На площада ще откриете и две колони в коринтски стил, увенчани със статуи на Лъва на Сан Марко и Христо Спасител. Първа е построена колоната с лъва, която символизира Венецианската република. Век по-късно е построена втората колона, издигната в чест на Виченца и жителите на града.

DSC03325

Резервирайте своя престой във Виченца тук: