Трентино-Алто Адидже

Трентино-Алто Аджидже е административен регион, намиращ се в северната част на Италия, който се ползва с известна автономия. От 1970г. повечето административни и законодателни правомощия са прехвърлени към двете самоуправляващи се провинции, които сформират района – Трентино и Южен Тирол. Mакар и обединени в един район, те са доста различни.

DSC06200 DSC06239На снимката: град Тренто;

Провинция Трентино е с площ от 6, 207 кв.км. Релефът й е предимно планински – 20% от територията е се издига на височина над 2 000м., а 70% на височина над 1 000м. Половината е заета от гъсти гори. Климатът е разнообразен – от алпийски към субконтитентален, летата са топли, а зимите студени и снежни. Тази провинция винаги е била предпочитана от туристите дестинация – както заради идеалните условия за зимни спортове, така и поради множеството възможности за разходки из планините през лятото. Да не забравяме, че и част от прекрасното езеро Гарда се намира тук.


Провинция Южен Тирол с е площ от 7, 398 кв.км. Релефът й е изцяло планински. Климатът е континентален, дължащ се на планинските вериги, издигащи се над височина от над 3 000м. над морското равнище, и на широките долини, през които тече река Адидже. Столица на провинцията е град Болцано.

DSC06298 DSC06300На снимките: град Болцано;

Районът е доминиран от голите, назъбени скални стени на Доломитите. Едни от най-атрактивните върхове в Европа, тези огромни масиви изобилстват в митове и легенди и са ерозирали през последните 200 милиона години в странен и прекрасен набор от игли, кули и кулички. През 2009 г. планинската верига е добавена към списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство с уникалната си геология планините започнали живота си преди около 250 милиона години като гигантски коралов риф под древния Тетида океан. Многобройни кабинкови лифтове, издигащи се от малките курорти, пръснати из района ви позволяват без усилия да си направите  екскурзия на височина от 2000-3000 м.
 
DSC00929 DSC00955
На снимката: долината Фунес;
 
Долината Фунес е област, намираща се в Южен Тирол, на около 30 км. от град Болцано. Състои се от три основни градчета – Тисо, Сан Пиетро и Санта Мадалена. Тук можете да се насладите на една спокойна почивка, сред красива природа и чист планински въздух.
 
Не пропускайте да посетите и някое от красивите езера в района, от който безспорни фаворити са Брайес и Кареза. Една от другите задължителни спирки в района е Национален парк „Tre Cime di Lavaredo“.
 
20150804_152135 - Copy
На снимката: езерото Кареза;
 
Мерано  е град в Северна Италия, провинция Южен Тирол на регион Трентино-Южен Тирол. Разположен е в долината на река Адидже, на 25 km северозападно от град Болцано. Между 1418г. и 1848г. е официалната столица на графство Тирол, а през 19 век става известен като планински курорт с минерални бани. В миналото градът е бил предпочитано място от множество учени, писатели и хора на изкуството, сред които Франц Кафка, Езра Паунд, Пол Лазарсфелд, които оценели мекия климат в региона. Една от основните забележителности в Мерано е Замъкът Траутмансдорф и прекрасните му градини. Днес в него се помещава Музея на туризма.
 
DSC00981 DSC01031
На снимката: замъкът Траутмансдоф;
 
Източник на снимката на статията: Shutterstock.com.

Места в Трентино-Алто Адидже

Прочети повече