Вила д'Есте

Място, където се докосват истинският и въображаемият свят

Вила Д’Есте е магическо място, което вече 500 години продължава да очарова своите посетители. Това без съмнение е една от най-красивите вили в цяла Италия и една от най-впечатляващите в архитектурно отношение. Множеството статуи и каменни стълбища, великолепните градини и фонтани са райско място за любителите на красотата.

Паркът на Вила Д’Есте не е съставен в единен дизайнерски план. Отделните елементи по своеобразен начин неочаквано се преплитат в общото цяло, което заставя посетителя да остане за дълго и да се отдаде на задълбочено съзерцание на прелестните градини, на рибните езера, на символизма на статуите и фонтаните. Нищо в дизайна не е случайно, всеки отделен елемент има своето значение. Всеки един обект е създаден, за да внуши алюзията за двойствената природа на света, за крехката граница, която съществува между истинския и въображаемия свят.

20120825_102651


Създаването на вила Д’Есте

Вила Д’Есте е построена по поръчка на изключително богатия, високо образован и стремящ се към показност кардинал Иполито Д’Есте (син на небезизвестната Лукреция Борджия и внук на папа Александър VІ). Иполито бил решен за изгради забележителна вила, която да съперничи на вилите на богатите патриции в Рим. Той действително полага големи усилия за развитието на ренесансовото изкуство, оставайки значими и впечатляващи за времето си инженерни постижения.

Красотата и нейните творци

Вила Д’Есте е истински шедьовър на италианската архитектура и на градинския дизайн. Създател на красивата вътрешна украса е Ливио Агрест. От 1550г. до 1572 г. той създава дворец, заобиколен от фантастична терасирана градина в късен ренесансово маниерен стил, като изцяло се възползва от възможностите, предоставени му от стръмния склон. Архитектът Пиро Лигорио пък, черпейки вдъхновение от близката Вила Адриана, (дворецът за отдих на император Адриан) и повлиян в максимална степен от римската техника в хидравличното инженерство, създава една фантастична градина, чиято смесица от архитектурни елементи и вода има огромно влияние върху европейския градински дизайн в продължение на векове.

Значението на водата

Докато бил е Тиволи, Иполито  д’Есте  е изпитвал носталгия по вечния град и затова е решил да създаде свой малък илюзорен Рим. Човек може да открие Пантеона, Колизеума, Храма на Веста и други емблематични паметници на града. В късния неделен следобед Иполито е обичал да седи в нишите на Ромета и да гледа в далечината очертанията на Рим.  Вила Д’Есте, шедьовър на италианската градина, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. С впечатляващата си концентрация на фонтани, нимфи, пещери, музика, тя представлява модел за европейските градини в бароков стил.

Веднага след Ромета посетителят е очарован от чудото на фонтаните – сто фонтана разведряват атмосферата по дълга алея – прекрасно съчетание на камък и вода. Над всеки фонтан в поредица са сменят римски орел с египетски обелиск и, разбира се, с герба на фамилията д’Есте. В края на алеята гигантът Колиас пие водите на река Лета – реката на забравата.

20120825_104455

Фантастичният, почти мистичен фонтан на Дракона има за цел да предупреди онези, които са се осмелили да преминат през яйцето, какво ги очаква – драконов рев и свирепо свистене, смразяващо душите на неверниците. Посетителят ще открие четири глави, бълващи вода в пещероподобна ниша, разположена между две стълби и две ръчно издялани подобно на раковини басейна и делфини. Водата (ключов елемент в италианските градини) се излива отгоре надолу, допринасяйки за смразяващия грохот, който се разнася от леговището на дракона.

След фонтана на Дракона различни пътеки отвеждат посетителя към различни нива на градината, където го чака среща с богове и полубогове.  Интересното в организацията на градината е, че тя определено е подчинена на метафизиката, но не е пренебрегнат и естетическият аспект.

Фонтанът на Водния орган – гигантско тройно разпръскване на вода, истинска пирамида от фонтани, посветена на бог Аполон. По протежение на горната част на фонтана има малък храм, ограден от две статуи, разкриващи двата аспекта на върховния бог Аполон – богът-господар на яростта и богът-музикант. Какъвто и да е произходът на фонтана, той е чудо на своето време, украсен със статуи на Диана, Аполон и други възхитителни гравюри, статуи и арки. За съжаление времето оставя своя отпечатък върху функционалността на водните тръби, калцирането е заглушило лирическите музикални тонове, които на времето са подражавали на птичето пеене и на воя на вятъра.

Зад храма на Аполон се разкриват пещери, криещи впечатляващи фонтани, които отново са насочени към илюзорните представи за света и живота.  В градината на вила Д’Есте са изградени 11 нива на водни атракции, които създават уникален ефект. В края на тези водни атракции има само едно нещо  – света на илюзията, който е свят на отражението

Когато водата се успокоява, посетителят открива в спокойствието на ширналата се пред него вода отражението на храма на Аполон. Аполон е епицентърът на градината д’Есте, но освен богът на музиката, танците, поезията, медицината и пророчества, в градината присъстват и други богове, като например бог Пан и богиня Диана.

shutterstock_497894233

На снимката: част от градината на вилата /източник: Shutterstock/;

За да достигне до храма на Пан, посетителят трябва да преминете през лабиринт от стълби, оградени от особено обезпокоителни фантастични фигури, изпускащи водни струи. Неочаквано той се озовава пред два еднакви фонтана. След като Пан е богът на нощта, то той е и бог на илюзията. Неочаквано посетителят открива, че фонтанът отляво разпръсква вода отгоре (източникът на вода е сталактит от пещерата), докато фонтанът отдясно изхвърля вода от самия басейн. Тези фонтани изглеждат еднакви, но само изглеждат, за да внушат идеята за относителността

Преминал край тези два фонтана, посетителят  се озовава в пещерата на Пан, изпълнена със странни образи и невероятна еротична двусмисленост. Самият Пан е в центъра на басейна, зает с традиционните си лудории. Когато е бил създаден, фонтанът е имал автоматика и много от частите му са се движели – игра на фантазията, игра на ума, съвършенство на образ и внушение.

shutterstock_429824809

На снимката: част от градината на вилата /източник: Shutterstock/;

Ако Пан обитава света на сенките, то от другата страна, в света на светлината, е Диана. Това е прочутата Диана от Ефес – богинята-майка, символ на стремежа към познание, който е основополагащ за всеки ренесансов човек. Диана от Ефес с многобройната си гръд разпръсква млякото на универсалната мъдрост. 

Критиците и естетите споделят за италианската градина, че тя не съществува заради цветята, а цветята в нея съществуват заради градината. Това твърдение е вярно за вила Д’Есте, която не се нуждае от допълнителна украса, за да подобри своята красота.  Вила Д’Есте дава представа за стила на живот на богатите и известните през ренесанса. Градината омагьосва посетителите с прекрасната си смесица от архитектура, пейзаж и вода. През 16 век фонтаните и градините на вилата са считани за осмото чудо на света заради своето великолепие.

Адрес: Piazza Trento, 5, 00019 Tivoli RM, Italy;

Ако искате да посетите Тиволи, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Рим – Вечният град с полет от София 2024 – 4 нощувки

Дати: 07.02.2024, 14.02.2024, 21.02.2024, 28.02.2024, 06.03.2024, 13.03.2024, 20.03.2024, 27.03.2024, 03.04.2024, 08.05.2024, 15.05.2024, 22.05.2024, 29.05.2024, 05.06.2024, 12.06.2024, 19.06.2024
Цена: 975 лв. 
 
Резервирайте своя престой в Тиволи тук: