Имението „Vittoriale degli italiani“ е една от най-големите забележителности на езерото Гарда, място, което ако имате възможност, задължително трябва да посетите. Имението, чието име в превод означава „Храм на италианските победи“, се издига на хълм в градчето Гардоне Ривиера.

Някои определят „Vittoriale degli italiani“ като монументална цитадела, други като фашистки луна парк, но едно е сигурно – това впечатляващо място е заобиколено от същия ореол на скандала, както и неговия създател. Имението е създадено в днешния му вид от прочутия италиански писател Габриеле д’Анунцио, който живее в него чак до смъртта си през 1938 година.

DSC07076


Имението се състои от резиденцията на д’Анунцио, носеща името Приория, амфитеатър, крайцера „Пулия“, инсталиран директно на хълм, постройка, в която е изложен корабът MAS, използван от д’Анунцио през 1918 г., и кръгъл мавзолей. Цялата територия на „Vittoriale degli italiani“ е включена в списъка на „Големите Градини Италия“ /Grandi Giardini Italian/.

Самата къща – Вила Карньякко – някога принадлежал на немския историк Хенри Тод, от който била конфискувана от Италианската държава, заедно с богата колекция от книги и предмети на изкуството, сред което и пиано, на което бил свирил самия Ференц Лист. През февруари 1921г. Габриеле д’Анунцио наема вилата и за около година успява да я реставрира с помощта на архитекта Джанкарло Марони. Благодарение на популярността на писателя и неговото несъгласие с фашисткото правителството на Италия по няколко въпроси, по-специално по въпроса относно съюз с нацистка Германия, фашистите направили всичко, което могат, за да угодят на д’Анунцио и да го държи далеч от политическата сцена в Рим. През 1924 г. в имението е донесен самолетът, на който писател летял над Виена по време на Първата Световна война, й година по-късно – миноносецът MAS, с помощта на които Габриеле се подигрававал с австрийците през 1918 г. по време на същата война. След това във Виториале се появява и крайцерът „Пулия“ който е инсталиран на хълм в горичката зад къщата.

DSC07154През 1926 г. правителството на Италия дарява 10 милиона лири, което е достатъчно за значително разширяване на територията на имота. Построена е ново крило на вилата, получило името Скяфамондо. През 1931 г. започна строителството на Парладджио – амфитеатър, от който се открива прекрасна гледка към езерото Гарда. Мавзолеят е проектиран след смъртта на д’Анунцио и построен по каноните на фашистка архитектура през 1955 година. Именно в него са погребани останките на великия италианец.

Приория

Резиденцията на д’Анунцио, наречена Приория, се състои от няколко стаи, богато украсени и пълни с мебели, дори препълнени с какви ли не вещи, повечето от които подаръци. Забележителни са двете помещения, в които изчаквали посетителите – едно за желаните гости и едно за нежеланите такива. Именно в чакалнята за нежелани гости Бенито Мусолини чака д’Анунцио близо 2 часа при посещението си през 1925г.

Стаята на прокажения е мястото, където се провело бдението след смъртта на  Д’Анунцио. Нейното име идва от факта, че д’Анунцио смятал, че той е бил отхвърлен от правителството поради непрекъснатите му усилия да го задържи в Гардоне, далеч от светлината на прожекторите в Рим.

DSC07168 DSC07169 DSC07173Стаята „Реликва“ притежава голяма колекция от религиозни статуи и изображения на различни вярвания и религии. Надписът на вътрешната стена гласи: „Тъй като има пет пръста на ръка, има само пет смъртни греха“. Д’Анунцио не вярвал, че похотта и алчността трябва да се считат за греховни. Най-интересната реликва в стаята е изкривеното колело на състезателната моторна лодка „Мис Англия II“. „Мис Англия II“ се разбива при опит за постигане на световен рекорд за скорост, убивайки пилота си – сър Хенри Сеаграве през 1930 г.  Д’Анунцио, който е бил синкретист (вярващ във всички религии) смята, че изкривеният волан е „реликва на религията на смелостта“.

Амфитеатърът

Амфитеатърът е първата голяма структура, срещу която се изправяте след навлизането в имението и очевидно се основава на класически модели, архитект Марони дори посещава Помпей за вдъхновение. Неговото местоположение, както и това на другите сгради във Виториале, неоспоримо предлага величествена гледка към езерото Гарда. Амфитеатърът все още се използва за представления днес.

DSC07209Мавзолеят

Кръговата структура е разположена на най-високата точка на имението. Той съдържа останките на мъже, които са служили на д’Аанунцио и са умрели по време на инцидента с Фиумe, както и тялото на самия д’Анунцио.

DSC07120 DSC07124 DSC07129Крайцерът Пулия

Той е бил поставен на един от хълмовете в имението с лъка, насочен в посока към Адриатическо море, „готов да завладее бреговете на Далмация“.

Резервирайте своя престой в Гардоне Ривиера тук:

DSC07092 DSC07113