Мечтано място за почивка

Трудно е да не откъсваш очи от пътя, докато караш бързо покрай смайващия пейзаж на предизвикващия световъртеж път към Амалфи, невероятна 50-километрова отсечка с остри завои, южно от Неапол. След посещението си на Амалфи,  Андре Жид бил толкова впечатлен, че написал, че „нищо по-красиво не може да се види на Земята“. Крайбрежието на Амалфи е едно от многото приказни кътчета в Италия, които задължително трябва да се посетят. Очарователната комбинация от море, разноцветни градчета и планини, е превърнала района в предпочитана туристическа дестинация. Отвесни стръмни скали се гмурват в невероятно синьото Средиземно море, докато крайбрежни градове се редят сред маслинови и лимонови горички, дъбове и борове.

shutterstock_514653199

На снимката: Амалфи /източник: Shutterstock/;


Трудно е да се повярва, че миниатюрният, живописен град Амалфи е бил някога столица на най-старата и една от най-мощните италиански морски републики. През ІХ в. това микро пристанище в устието на дълбока клисура владее търговията с Ориента, което обяснява и мароканското влияние, и значимостта на градското duomo, катедралата „Свети Андрей“. Планирана и изградена по време на зенита на републиканската независимост, тя се извисява на върха на стръмна редица стъпала. Бароковият интериор се достига през бронзови врати от ХІ в., изковани в Константинопол. Киостро дел Парадизо от ХІІІ в. е приятен манастир с галерия от сводове във византийски и марокански стил, чиято вдъхновяваща аура от арабска фантазия някога повлиява на голяма част от градската и по цялото крайбрежие архитектура.

shutterstock_90061453

На снимката: катедралата на Амалфи /източник: Shutterstock/;

Насладете се на Амалфи или на някой от съседните градове покрай чудно живописния бряг, когато те не се обсадени от кервани туристически автобуси и усетете нещо от близкоизточното влияние на бавния и отмерен живот.

Резервирайте своя престой в района на крайбрежието на Амалфи тук:

Места в Амалфи

Прочети повече