Рошфор-ан-Тер - град на цветя и камък

Герб на града

600px-Blason_ville_fr_Rochefort-en-Terre_(Morbihan).svg

Разположението на града спрямо останалите френски градове можете да видите тук.


Високо над река Арз се издига градчето Рошфор-ан-Тер. Заемащо едно от челните места в класацията за най-красивите френски градове, то се е утвърдило като задължителна спирка в Бретан. Навсякъде мушкато и бръшлян красят сградите с пъстрите си цветове. Тук е изпипан всеки детайл. С калдъръмени улици и стилизирани табели на магазини, градът е като бижу насред Морбиан. През лятото старият град е напълно пешеходен. Това е истинска наслада.

Разцветът на Рошфор-ан-Тер започва в началото на 20 век, когато заможният американски художник Адолф Клоц пристига в него. През 1907г. Клоц купува местния замък и руините около него. Построен през 12 век, замъкът е разрушен от Републиканците през 1793г. Единствено фасадата оцеляла. Останалата част от замъка, който виждаме днес, е проектирана от Клоц. Днес замъкът не е отворен за посещения. В него са запазени някои от картините на Клоц, както и колекция от предмети от селския живот в минали времена.

shutterstock_265706474На снимките: замъкът Рошфор-ан-Тер /източник: Shutterstock/;

Разположен в парка на замъка, музеят Ная (Naia) е уникално място. Освен частен музей, той е и галерия, която предлага произведения за продажба. Във фантастичната и визионерска вселена на Ная са изложени скулптури, картини, дигитални произведения, кинетични произведения, фотографии, видеоклипове, комикси и илюстрации. Този музей ще завладее цялото семейство, млади и стари.

Ще можете да посетите няколко стаи, както и криптата под музея и градината със скулптури и картини от всякакъв вид, всяка по-красива от предишната. Особеността на този музей-галерия са оригиналните произведения, които не могат да бъдат намерени никъде другаде! Тези произведения позволяват на нас посетителите да развием любопитството си, карат ни да мечтаем и развиват въображението ни.

shutterstock_280405586 shutterstock_265289114

На снимките: из градчето /източник: Shutterstock/;

Когато се озовете на главната улица Rue du Porche, ще бъдете изумени от красивата архитектура. Градът е разположен около красив централен площад и главна улица, на която могат да бъдат видяни няколко къщи от 17 век, няколко от които дървени, но повече построени от гранит, типичен за района. Една от най-впечатляващите от тях е хотел Tour du Lion. Къщите и улиците на Рошфор-ан-Тер са богато украсени с цветя. Интересна е смесицата от дърво и гранит, средновековие и ренесанс.

Освен замъка, друга интересна забележителност е църквата Нотр-Дам-де-ла Тронче /Notre-Dame-de-la-Tronchaye/. Построена е през 12 век. При строителството й е използван местен тъмен гранит. През 16 век е реконструирана в стил пламтяща готика. Интериорът й също отразява различните периоди, през които е построена и преустроена. Особено красиви са витражите. Не по-малко интересен е и кръстът от дялан камък, който се издига пред църквата. Той е издигнат там през 16 век и скулптурите около него представят различни библейски сюжети.

След обиколка на града, препоръчваме да пробвате известния местен ябълков сайдер или сладолед. По-скоро сладолед или плодово сорбе? Направете своя избор на улица Saint Michel, в Crêperie et Glacier La Terrasse, където ще ви предложат вкусни сладоледи с различни вкусове.

Ще можете да опитате оригинален ябълков сайдер, джинджифилов сладкиш и разбира се солен маслен карамел! Тези сладоледи се правят в Морбиан и използваното мляко идва от съседната на ферма. Изборът е твой…На мен лично ябълковият сайдер ми се стори особен, но пък палачинките бяха вкусни.

Повече снимки от града може да видите в нашата Галерия:

Места в Рошфор-ан-Тер – град на цветя и камък

Прочети повече