Герб на града

Petites_Armes_de_Nantes.svg

Местоположението на града спрямо останалите френски градове можете да видите тук.


Нант е град в западна Франция, разположен на 50 км. от бреговете на Атлантическия океан. Издига се на десния бряг на река Лоара и два нейни протока – Ердре и Севре. Важна роля за просперитета на града изиграва неговото пристанище. Именно благодарение на него Нант се утвърждава като център на морската търговия с Африка и Западните Индии. Днес Нант е главният град на историческата провинция Бретан и в културно отношение е тясно свързан с нея. Той има 11 отделни жилищни района, като всеки един от тях наподобява самостоятелен исторически град. През 2003 г. Нант е определен за най-зеленият град във Франция.

shutterstock_592861865

На снимката: катедралата Нотр-Дам, заснета от Острова /източник: Shutterstock/;

Богатствата на града са тясно свързани с морски дейности. Огромният Замък на херцозите на Бретан от 15 век е значително обновен, а сред прекрасните му гранитни стени се намира музей, посветен на историята на града и на миналото му, свързано с корабостроенето. В построеният през 19 век неоготически дворец „Добре“ /“Palais Dobree“/ се помещава богата частна сбирка от произведения на изкуството, мебели, гоблени и др.

shutterstock_31549447

На снимката: Замък на херцозите на Бретан /източник: Shutterstock/;

Друга красива сграда е катедралата на Нант, известна като Сен Пиер /Saint Pierre/. Тя се издига недалеч от Замъка на херцозите. Това е една от последните готически катедрали, построени във Франция. Макар че строежът й започва още през средата на 15 век, Сен Пиер е завършена едва през 19 век и се е превърнала в пример за хармония между различни архитектурни стилове. Изящни са кулите на катедралата, всяка от които е висока 100 м. Интериорът й също е забележителен.

shutterstock_457861312

На снимката: катедралата Сен Пиер /източник: Shutterstock/;

Важен религиозен храм е Базиликата Нотр-дам дю Бон Парт /Notr-Danm de Bon-Part/. Построена е през 1846г. и официалното й име е Сен Луи. Куполът на базиликата е проектиран по подобие на този на Дома на Инвалидите в Париж. На върха му е поставена статуя на архангел Гаврил.

Интересен е кварталът Грелен /Quartier Greslin/. Издигнат през 19 век, той е истинско тържество на неокласически фасади, балкони с решетки от ковано желязо, търговски безистени в стил „бел епок“ и кафенета в стил „ар нуво“.

shutterstock_602086388

На снимката: Машините на острова /източник: Shutterstock/;

За различно преживяване, не пропускайте да се качите на гигантския механичен слон. Това величествено творение носи до 45 човека, които управляват някои от движенията му. Той е кулминацията в обиколката на изложбата Машините на острова – партньорско начинание на творците инженери Франсоа Дьоларозиер и Пиер Орефис. чиито работилници заемат място на някогашните складове на Ил дьо Нант.

Освен това изключителен интерес в Нант предизвикват и музеят на Жул Верн, центърът за съвременни изкуства „Ле Лиьо Юник”, паркът Жарден дьо Плант, както и музеят на изящните изкуства с картини от Курбе, Енгр, Жорж дьо ла Тур и много други забележителни места и паметници на архитектурата и историята.

Места в Нант

Прочети повече