Копенхаген

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите на следния линк.

Копенхаген, столицата на Дания, е магично място, където историята и модерното се преплитат в деликатна хармония. Този елегантен град, разположен на брега на Оресундския проток, разкрива своите забележителности с несравнима гордост. Тук ще намерите богата история, интересни музеи, галерии, дворци, красива архитектура, живописни канали и паркове. Повечето от тези места са на близко пешеходно разстояние, което превръща Копенхаген в идеално място за разходка.


Нюхавън

Нюхавън безспорно е едно от най-разпознаваемите места в Копенхаген. Този очарователен район е пълен с живот, особено през лятото. Ярко боядисани сгради се редят покрай канала, „пръскайки“ цвят и настроение в мрачните дни и примамвайки посетителите да се отбият, за да разгледат стоките, които се продават в магазините, както и за да опитат вкусната храна в ресторантите и кафенетата, които наричат това място дом.

Нюхавън в миналото е бил квартал с лоша репутация. Някога тук се е намирало оживено търговско пристанище, в което са акостирали кораби от цял свят.  Къщите са приютявали кръчми и стаи, в които моряците са се срещали с леки жени. Днешният облик на този район е съвсем различен, Сградите са реновирани, превърнати в уютни заведения, които са предпочитано място за срещи както от местните, така и от посетителите на града. Идилични кораби-музеи са разположени на котва покрай канала, включително фар (Fyrskib), датиращ от 1885 г. В края на пристанището има котва, която служи като символ в памет на датските моряци, загубили живота си през Втората световна война. 

Известният датски писател на приказки Ханс Кристиан Андерсен е живял тук – в къщата на номер 20. Тук той написва приказките „Огнивото“, „Малък Клаус и голям Клаус“„ „Принцесата и граховото зърно“. Той също е живял двадесет години в номер 67 и за две години на номер 18 – общо взето, където и да ходите тук, ще вървите по неговите стъпки.

Музеят на Ханс Кристиан Андерсен

Ако искате да се потопите в света на Андерсен, трябва да посетите музея, посветен на неговото творчество. Ханс Кристиан Андерсен не случайно е определян за най-известния датски автор. Произведенията му са преведени на над 100 езика и децата по света израстват с историите за Малката русалка, Грозното пате и много други. В този музей можете да научите повече за тях.

Научете повече и за детството на писателя в Одензе, преместването му в Копенхаген, когато е на 14 години, и разбира се, многобройните му пътувания из Дания и Европа, които са послужили като вдъхновение за неговите приказки.

Светлина, звуци и дори миризми оживяват неговата история и историите, които е написал.

Малката русалка

Всъщност, творчеството на сладкодумния датски разказвач е оставило отпечатък върху няколко от туристическите забележителности на Копенхаген. На първо място, с него се свързва символът на града – Малката русалка. 125-сантиметровата скулптура е поръчана от сина на основателя на пивоварната „Карлсберг“. Карл Якобсен толкова харесва балет по приказката „Малката русалка“ на Андерсен, че решава през 1913 г. да остави очарователната жена с рибешка опашка на брега на датската столица за поколенията. Твърди се обаче, че грациозните форми на скулптурата са на съпругата на нейния създател Едвард Ериксен.

Кристиансборг

На малкия остров Слотсхолмен се намира седалището на датското правителство и забележителност, която трябва да е на едно от първите места в дневния ред на всеки посетител на града. Кристиансборг може да се похвали с над 800-годишна история като днес дворецът е дом на парламента, кабинета на министър-председателя и Върховния съд. Освен това, някои от залите се използват от кралското семейство, въпреки че, за щастие, много от тях са отворени за посещение.

Издигайки се на мястото, където епископ Абсалон е построил най-ранните укрепления на града през 1167 г., руините на замъка на епископа и средновековната крепост са открити, когато сегашният дворец е бил в процес на изграждане и сега могат да бъдат разгледани. Сред другите забележителности са Кралската кухня, Кралските приемни, Кралските конюшни и Дворцовият параклис. Работното време за всяка секция на двореца може да варира, тъй като те се използват, така че не забравяйте да проверите предварително.

Символ на Кристианборг е конна статуя на Кристиан IX в двора на замъка. Статуята е създадена от Ан Мери Карл Нилсън, датски скулптор. Тя започва да работи през 1907 г. и завършва едва през 1927 г., след което паметникът е издигнат точно на площада.

Днес 106-метровата кула на двореца е най-високата сграда в Копенхаген

Строгет

Разходка от около пет минути от Кристианборг ви отвежда до оживения търговски район Строгет, където ще откриете изобилие от бутици, кафенета и ресторанти. Строгет, псевдоним от 1800 г., се състои от няколко пресичащи се улици, започващи от Площада на кметството (Rådhuspladsen) и завършващи при Кралския площад (Kongens Nytorv).

Кметството

Оживеният Площад на кметството (Rådhuspladsen) е доминиран от кметството на Копенхаген (построено между 1892 г. и 1905 г.), което представлява комбинация от италианска ренесансова и средновековна датска архитектура. Сградата е проектирана от архитекта Мартин Нироп, вдъхновен от кметството на Сиена в Италия и е открита през 1905 г. За прекрасни гледки можете да се изкачите на кулата; с височина 106 метра, той е най-високият в града. Самата сграда е богато украсена със скулптури и картини. Не пропускайте да видите световния часовник на Йенс Олсен, който е изложен в кметството на Копенхаген. Намира се в стая точно пред входа. Това е най-прецизният механичен часовник в света.

Над главния вход има фигура на епископ Абсалон в позлатена мед, а в Голямата зала има бюстове на датски забележителни личности като Мартин Нироп (1849-1921), архитектът, който е проектирал сградата, скулпторът Бертел Торвалдсен (1770-1840) , Ханс Кристиан Андерсен (1805-76) и физикът Нилс Бор (1885-1962).

Тиволи

Вървейки от Площада на кметството и пресичайки булевард Ханс Кристиан Андерсен, ще стигнете до вдъхновението зад тематичните паркове на Disney: известния увеселителен парк Тиволи и градините за развлечения, датиращи от 1843 г.

Невъзможно е да пропуснете главния вход. Тук посетителите се посрещат през драматична арка, оградена от колони. Без значение кое време на годината посещавате, Тиволи се чувства празнично.

Вътре в градините ще се промъкнете през село, пълно със сладки магазини и езеро, украсено с добре осветени дървета, които се отразяват спокойно във водата. Това вероятно е единственото спокойствие, което ще намерите в този миниатюрен тематичен парк, който разкрива детето във всеки посетител.

Тук ще намерите и повече от 20 атракции, включително влакче, зали с огледала; пантомима, куклени театри и театри на открито; изобилие от ресторанти и кафенета; цветни градини, концертна зала в мавритански стил, която е особено приятна, когато е осветена през нощта.

Паркът е известен в цял свят и се появява в много филми. Наистина, някои биха казали, че това е най-известната атракция в Копенхаген. По Коледа Тиволи се превръща в екстравагантно украсена страна на чудесата.

Розенборг

Моят личен фаворит сред замъците, които могат да бъдат посетени в Копенхаген, е Розенборг. Розенборг е дом на някои от най-големите културни съкровища на Дания, построен първоначално от Кристиан IV като дворец за развлечения. Обитаван от кралското семейство до 1720 г. и след това използван като лятна резиденция, замъкът стават музей през 1838 г.

Обиколката започва от Зимната стая на Кристиан IV. Зимната стая е най-добре запазената стая от първоначалния замък и била най-важната от трите частни стаи на краля. Богатата ламперия е направена от Грег Греус и е завършена около 1620 г. Инкрустираните картини са закупени в Антверпен и представляват уникална колекция от изкуство от Нидерландия, въпреки че повечето от художниците са неизвестни. Оригиналният таван от циментова замазка е заменен около 1770 г. с митологичните картини на Питер Иаакс – изобразени са Празникът на боговете и Падането на гигантите. В центъра на стаята се издига бюст на Кристиан IV с лавров венец на главата. От двете му страни са поставени бюстове на краля и неговата съпруга. Впечатление прави златна фигура на монарха, възседнал кон – символ на многобройните му победи. Истинско произведение на изкуството е златеният часовник, декориран с множество фигури и красиво сребърно кълбо, върху което са изобразени съзвездията. Часовникът отмерва точно както времето, така и влажността и атмосферното налягане.

DSC01819 DSC01823

След Зимната стая, обиколката продължава към покоите на краля. Именно тук Кристиан IV умира на 28 февруари 1648 г. Тази стая, заедно със зимната стая и кабинета, съставляват частните стаи на краля и от покоите има директен достъп до тоалетна и баня. По време на царуването на Фредерик III и Кристиан V стаята вероятно служила като обща спалня на кралската двойка. Предметите, показани в стаята, принадлежат на Кристиан IV. Стенните панели и врати са от времето на Кристиан IV и първоначално са били цветно боядисани. През 1660-те Фредерик III и Софи Амали, които следели зорко модните тенденции, заповядали стените да бъдат боядисани в „китайски“ стил. Зелените лакирани панели носят златни рисунки, базирани на описания на Китай от онова времето, заложени в китайски романи. Таванът от циментова замазка е от 1630г. Картините на тавана изобразяват боговете на земята, небето и океаните. Ейбрахам Вухтерс рисува централната картина: Хера – направена да прилича на Софи Амали – и Зевс на планината Олимп. Останалите са нарисувани от Исак Исаак. DSC01866

Една от забележителните зали е Мраморната зала. Първоначално тази стая беше спалнята на съпругата на Кристиан IV – Кирстен Мунк. През 1668 г. Фредерик III обзавежда помещението в помпозен бароков стил, превръщайки го в празник на абсолютизма, въведен преди осем години. Повечето изложени експонати са от същия период. Стените са покрити с имитация на мрамор. Изобразени са флаговете на трите кралства – Дания, Швеция и Норвегия. Картините на тавана показват малки, пухкави, ангелски детски фигури.

Следващата зала е залата на Кристиан V. Обектите в тази стая са свързани с краля, който се вижда на няколко портрети

Камината е от времето на Кристиан IV. Първоначално е била в стаята на Фредерик IV, но е преместена тук около 1700 г. Таванът също е придобил сегашния си вид по същото време. В края на XVII век стените са покрити с гоблени, изработени от М. Уотерс и закупени от Кристиан V в Нидерландия.

Виещо се каменно стълбище отвежда до първия етаж. Там са залите на кралицата и престолонаследниците. Сред тях се отличава стаята на Фредерик IV, Огледалната зала и Бронзовата зала, всяка от които е пищно декорирана.

DSC01904 DSC01914

На третия етаж се намира Рицарската зала. Залата, бидейки последната стая, която е обзаведена, е завършена през 1624 г. Първоначално е била предназначена и използвана като бална зала. Около 1700 г. функциите й се променят и тя започва да се използва за банкети и като приемна. Името „Рицарската зала“ получава по време на Романтизма.

Кристиан V частично модернизира залата с дванадесет гоблена, показващи победите на краля в сконската война 1675-1679 г. По-късно гоблените са преместени в двореца Кристиансборг, но са върнати през 1999 г. Настоящият таван от мазилка е от началото на 18-ти век, показващ герб на Дания, заобиколен от ордените на Слона и на Данеброг. Страничните релефи изобразяват исторически събития от първите години на царуването на Фредерик IV: освобождаването на крепостните, създаването на драгуните и на сухопътната милиция сред тях. Четирите големи картини на Хендрик Крок на тавана представляват четирите Регалии /символи на Върховна власт/: короната, кълбото, мечът и накрая скиптърът. В залата е изложен трона, където са били коронясвани кралете. Той е пазен от три сребърни лъва. Тронната зала ясно демонстрира силата на Кралство Дания в периода на късното Средновековие. 

DSC01945

В съседство с Голямата зала са няколко забележителни стаи, чиито стени буквално от тавана та чак до пода са заети от невероятно пищни колекции от порцеланови, стъклени и кристални съдове. В „порцелановия кабинет“ могат да се видят съдове от цял свят, като се започне от типичните китайски вази и се завърши със сервиз за стотина гости. „Стаята с чашите“ е още по-впечатляваща с уникалната си стъклена колекция, донесена от Венеция.

DSC01959 DSC01972

Краят на разходката е и най-вълнуващата част от нея. В подземията на Розенборг е разположен Музеят на датските крале. Изложена е прекрасна сбирка от съкровищата на кралското семейство. Думите, които могат да опишат хазната са блясък, разкош, величие и слава! Най-важният експонат в хазната е Короната на Кристиан IV, направена за коронацията през 1596 г. Красивите корони и скиптри на Датските монарси са били изработвани от германски бижутери от района на Хамбург, които били най-добрите за времето си.

DSC01990

Амалиенборг

На по-малко от километър и половина от Розенборг ще откриете двореца-сестра на Розенборг – Амалиенборг, заедно с неговите спокойни крайбрежни градини. Той всъщност представлява дворцов ансамбъл, състоящ се от четири двореца. Четирите двореца, гледащи към площада, първоначално са били построени като домове за благородници, но са поети от кралското семейство след пожар в Кристиансборг през 1794 г. Дворецът носи името си от кралица Софи Амали, която е имала разкошна лятна резиденция на мястото.

Четирите постройки са издигнати в бароков стил и ограждат осмоъгълен красив двор по средата. Сърцето на този двор тупти в монументалната статуята на основоположника на Амалиенборг – крал Фридрих V. Тази статуя е издигната през 1771 г. и е дело на майсторските ръце на арабския скулптор Джей Джей Сали. Тази статуя изобразява краля, яхнал кон и застанал в поза на римски император. Статуята е една от най-известните и емблематични конни статуи в цял свят.

Районът е проектиран да бъде модел на общество с краля като фокусна точка и аристокрацията (четирите двореца), които го заобикалят. Днес кралица Маргрете II и нейното семейство заемат горния етаж на двореца Кристиан IX, а дворецът Молтке се използва за официални цели. Войниците от Кралската гвардия с техните мечи кожи и сини (по празници червено, бяло и синьо) униформи са уникален символ на града.

Свободен град Кристиания

Започвайки като хипи селище преди повече от 40 години, този уникален и противоречив район първоначално е определен като социален експеримент и сега е собственост на жителите.

Кристиания е една от най-обичаните туристически атракции в Дания и всяка година този „свободен град“ примамва до милион посетители. Разбира се, може да не е по вкуса на всеки, но това е функциониращо алтернативно общество, място, където много приети норми просто не важат и хората живеят по свои собствени правила.

Колите са забранени, велосипедите са основният вид транспорт, а конете се разхождат свободно. Акценти са ръчно изработените къщи и сгради и голямото езеро, където децата се плискат едно с друго в горещите летни дни. Малките магазини и кафенета използват специална валута Christiania.

Днес приблизително 900 души живеят в Кристиания, която има свои собствени правила и разпоредби, напълно независими от датското правителство. Най-известната улица в квартала е Pusher Street, позната още и като Green Light District. Тук ще видите множество сергии, на които свободно се продава различни видове канабис и други наркотици. В тази част е абсолютно забранено да се правят снимки с изключение на някои графити.

Новата Глиптотека Карлсберг

Новата Глиптотека Карлсберг показва древно и модерно изкуство в наистина уникална среда. Основана през 1897 г. от пивовара Карл Якобсен, галерията е известна със своите мраморни скулптури и зимна градина. Влезте вътре и открийте красива сграда с високи тавани и впечатляваща централна зимна градина, пълна с палми около фонтан и езерце.

Галерията е разделена на антична и съвременна колекции. В отдела за антики се помещават отлични колекции от египетско, гръцко, етруско и римско изкуство, осигуряващи приятно пътешествие през 3500 години изкуство и история. Разходете се по коридорите, облицовани с мраморни статуи, и можете да си представите себе си в Древна Гърция, Египет или Рим.

Модерният отдел се фокусира върху датската живопис и скулптура от 19-ти и 20-ти век и френското изкуство от същия период. Насладете се на картини от вдъхновяващия Златен век на Дания и изживейте френския импресионизъм, както и повече от 40 творби на Гоген. Възможно е също така да видите пълната серия от бронз на Дега и 35 скулптури на Роден.

В красивата и просторна зимна градина можете да си поемете въздух и да се освежите в Café Picnic, където можете да се насладите на парче торта, лек обяд или може би просто кафе в спокойна обстановка. Към галерията има и малка книжарница и магазин за сувенири.

Зоологическата градина

В западната част от Копенхаген, на малко повече от три километра от центъра на града, се намира зоологическата градина (Zoologisk Have), основана през 1859 г. и една от най-старите и най-големи зоологически градини в Европа.

Загражденията имитират естествената среда на животните. Тук можете да гледате как се хранят бели мечки, тюлени, лъвове и други животни. На входа има наблюдателна кула.

Любими експонати са езерото за птици с щъркели и пеликани, къща за влечуги, къща за маймуни и леговище на лъвове и др. 

Старата бирария на Карлсберг

Историята на бирата Carlsberg, основана през 1847 г., е преплетена с историята на Дания. Кутия Carlsberg pilsner е символът на всеки ден – семпла и традиционна, и се предлага навсякъде.

Ако пътувате до Копенхаген за първи път или просто наистина харесвате бира, Visit Carlsberg е чудесен начин да научите както за пивоварната, така и за датската бирена култура. Във Вистербо се помещава старата пивоварна Carlsberg, най-голямата колекция от бутилки в света и предлага обиколки и дегустации.

Но ако искате да отидете малко по-дълбоко в почти 200-годишната фабрика и пивоварна, има скрити стаи, които не са част от обичайната обиколка. Имахме късмета да надникнем в тези стаи и взехме и фотоапарата си.