Остров Крък

Вторият по големина остров в Адриатическо море

Общият брой на островите на Хърватия е внушителен, а именно 1246. От тях населени са 47. Най-голям е остров Црес, следва от остров Крък, Брач и Хвар. Ако решите да посетите Крък няма да сбъркате. Този остров има редица „предимства“ пред други известни хърватски острови, а именно:

  • вторият по големина остров в Адриатическо море
  • най-северният остров на Адриатическо море
  • най-достъпният остров в Адриатическо море
  • най-разнообразният остров в Адриатическо море
  • най-посещаваният остров в Адриатическо може

Заемащ площ от 406 км² и периметър от 190 км разчленен бряг, остров Крък е интересно и пленяващо място. Местоположението му в най-северната част на Адриатическо море го прави „първият“ и най-близкият остров за всички посетители, които идват от континенталната част на Европа в търсене на средиземноморска атмосфера. През 80-те години на миналия век изключително удобното местоположение на остров Крък е подпомогнато от изграждането на стратегическа структура: мост Крък, дълъг една миля, който свързва остров Крък с континента. Като леснодостъпен остров с международно летище, Крък е отличен избор за всички туристи, които търсят бягство от пренаселеността, натовареността и стреса на големите градове.


Остров Крък е остров, който предлага разнообразие от атракции и преживявания, независимо дали харесвате културата, природата или история: хилядолетни градове, малки китни села, красиви плажове, уединени заливи за плуване, оживени барове и клубове и малки и тихи ресторанти и кафенета.

Също така, той е идеалното място да научите за наследството на Хърватия. Препоръчваме ви да посетите градовете на остров Крък: Башка, Връбник, Пунат, Малинска, Нивице, Омишал, Силоз и град Крък или да се насладите на спокойствието и тишината на селските райони на Крък на места като село Бързац.

Като се имат предвид тези предимства на остров Крък, напълно разбираемо е, че многобройни туристи го избират за свое място за почивка. Що се отнася до туризма, Крък много умело забеляза тенденциите на туристическия пазар и бързо се приспособи към тях, като отговори с нови оферти и събития, за да отговори на туристическите нужди. 

Успяхме да посетим два от градовете на острова: Омисали и Крък.

Датиращ от III век, Омисали е един от най-старите градове на остров Крък и също така първият град, който ще срещнете почти веднага след като прекосите моста Крък. Самият град е построен на скала на около 80 метра над морето с панорамна гледка към залива Кварнер. Омисали е запазил средновековната си градска структура и очарователният стар център с неговите тесни улички е пешеходна зона без автомобили.

На централния площад се намира голяма енорийска църква на Успение Богородично с камбанария, градската ложа и параклиса на Света Елена. Жилищните сгради са запазили оригиналния си селски вид, характерен за остров Крък – много къщи имат типични външни стълби до сводестия вход към приземния етаж и балкон над сводестия вход. Покрай ръба на скалата има оградена пътека, идеална за тези романтични вечери, предлагащи спокойствие, тишина и красива гледка към малкото яхтено пристанище и крайбрежната алея отдолу. Паркът Дубек е естествено бижу от 18 000 квадратни метра, създадено още през 1925 г. и е разширено до известна степен през годините. Множество стълби и туристически пътеки водят от стария град през парка и надолу към морето, където има и красив плаж. 

Едно от най-красивите места на остров Крък определено е град Крък с неговия прекрасен стар град. Сред най-интересните забележителности са Франкопанският замък с внушителната крепостна стена, живописният централен площад „Плака Вела” и катедралата „Успение Богородично” с красивата кула. По време на разходка из историческия център човек се разхожда из лабиринт от каменни алеи, открива малки бутици и галерии и се възхищава на уникалния средновековен привкус. Живописното пристанище също е особено красиво, където уютни кафенета, барове и ресторанти ви канят да се отпуснете.

Франкопанският замък е може би най-известната забележителност на град Крък. Намира се на площад Камплин и е построен между 12-ти и 15-ти век от благородническата фамилия Франкопан. По това време тя е служила за защита на населението от вражески нападения. Днес можете да посетите тази внушителна крепост само срещу малка такса. По време на обиколка по протежение на стената посетителите са изумени от приказната гледка към града и тюркоазеното море.

Площад Вела Плака, известен още като „големия площад“, определено е едно от най-красивите места в стария град. Най-впечатляващи са красивите исторически сгради, които придават на стария централен площад магическа атмосфера. Най-важната атракция там е Старото кметство от венецианския период, украсено с гербове и красивия градски часовник. Днес в тази средновековна кула се помещава наистина хубаво кафене, където можете да се насладите на уникалния привкус, докато пиете питие.

Манастирският квартал е красива забележителност, която не бива да се пропуска при  обиколка на града. Разположен е на хълма на стария град и приютява няколко средновековни манастира, както и църкви и параклиси. Интересен е францисканският манастир и църквата Света Богородица от ранното средновековие. Освен това в малка уличка можете да намерите бенедиктинския манастир от 13-ти век с малкия параклис Св. Анна.

Повече снимки от остров Крък може да видите в нашата Галерия: