Коледни базари в Кайсерсбер

Кайсерсберг, чието име в превод означава „Планината на императора“, определено заслужава това престижно име. По време на коледните празници прекрасните му полу-дървени къщи са приказно осветени и украсени за случая. Коледните базари в Кайсерсберг са истинска наслада за очите.

DSC00321  DSC00366За мнозина коледните базари в Кайсерсбер са най-автентичните коледни базари в цял Елзас. Двадесет и девет занаятчии представят своите стоки на щандове, разположени в двора на кметството и по пътеката зад църквата: флорално изкуство, керамика, коледни фигурки, стъклени орнаменти, дървени играчки и много други…без да забравяме греяново вино и джинджифиловите сладки. Те биват внимателно подбрани от общината.

DSC00275 DSC00286Коледа е любимият период от годината за елзасци. Традицията повелява всички членове от семейството да обединят усилия в декорацията на къщите и прозорците в коледни цветове. Коледни елхи, звезди, панделки, свещи, запалени гирлянди … всички съставки са обединени, за да придадат на този празничен случай радостна атмосфера. Ароматът на vin chaud (горещо подправено вино), миризмите на канела и bredalas  (малки коледни бисквитки) се разпръскват по улиците на средновековен Кайсерсберг.


DSC00426Основните коледните базари в Кайсерсбер са два: автентичният коледен базар и коледния базарн на фермерите

Автентичният коледен базар

На автентичния коледен пазар може да откриете продукти, произведени изключително във Франция и внимателно подбрани. Той се провежда на Cour de l’Arsenal (зад туристическия офис) и зад църквата Eglise Sainte-Croix.

Коледният базар на фермерите

Коледният пазар на фермерите е мястото, където ще намерите щандове на производителите от Долината на Кайсерсберг. Той се провежда на площада в града.

Съществуват и други „частни“ коледни пазари, организирани от търговци. Опитвайте се да ги избегнете, тъй като продуктите, които предлагат нямат нищо общо с тези, предлагани на Автентичния коледен базар.

Не пропускайте да влезете в работилницата на дядо Коледа, където освен белобрадия старец ще може да видите и работливите му помощници – джуджетата.

DSC00252 DSC00255Как да стигнете до Кайсерсберг

До Кайсерсберг може да стигнете лесно чрез Коледните автобусчета, които тръгват от Колмар и освен  Кайсерсберг обикалят още близките градове Риквир, Егишем и Рибовиле.

Повече снимки от коледните базари в Кайсерсберг може да видите в нашата Галерия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>