Коледният базар в Риквир

Много са красивите места в Елзас, но Риквир е перлата в короната  му – символ на Ризлинг и други прочути елзаски вина. Градът изглежда днес точно така, както е изглеждал и през 16 век. Той е малък и романтичен град, сгушен между планините Возж /Vosges/ и някои от най-известните лозя в Елзас. Риквир е разположен само на няколко километра от Колмар и на минути от други известни елзаски села като Егишем и Кайсерсберг. Чарът на Риквир се крие във факта, че градът е изключително добре запазен. Макар с население от едва 1 300 души, Риквир е трети в Елзас, след много по-големите Колмар и Страсбург, що се отнася до брой къщи, признати за национално богатство. В рамките на добре запазените градски стени се разпростират малки и неравни улици, по които трафикът на автомобили е ограничен. Хората живеят в очарователно полу-дървени къщи, оцветени в различни цветове. 

DSC00444По време на коледните празници тези цветни полу-дървени къщи биват старателно и богато декорирани – сцени на Рождество, полярни мечки, звезди, коледни дръвчета и други. На коледният базар в Риквир може да закупите различни сувенири и занаятчийски изделия. Изборът откъм вкусни деликатеси и греяно вино обаче е по-малък от този в Колмар.

DSC00456В Риквир обаче може да посетите магазин, който може да бъде открит само в няколко града в Европа – Käthe Wohlfahrt. При влизане гостите веднага биват „обгърнати в Коледа“ под влиянието на заобикалящите ги гледки и звуци. Оттук започва една приказна обиколка по тесните коридорчета между дядо коледовци, снежни човеци, плюшени играчки, кукли, блестящи  ангелчета и какво ли още не. Играчките са ръчна изработка, което обяснява високите цени. Най-евтини са малките украшения. В случай, че си харесате нещо по-голямо, цената скача значително. Предлагат се и много скъпи сувенири, надхвърлящи 100 евро.


DSC00460Коледният базар в Ривир е отворен от понеделник до петък: 10:00 – 18:30 /с изключение на 24.12, когато затваря в 18:00 и на 25.12, когато отваря на 14:00/. През уикендите базарът работи от 10:00 до 19:30.

Повече снимки от коледния базар в Риквир може да видите в нашата Галерия:

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>