Замъкът Самезано

Тайното бижу на Тоскана

На по-малко от 40 км. южно от Флоренция, разположен в Лечио, област Реджело, се издига приказния замък Самезано. Построеният в мавритански стил замък е едно истински, макар и малко известно, бижу в сърцето на Тоскана.

Castello-di-Sammezzano-01

Историята му вероятно датира още от римския период, но истинския си блясък той дължи на маркиз Фернандо Хименес Арагонски, който между 1853г. и 1889г. разширява и облагородява вече съществуващата сграда. През 1878г. гост на замъка е не кой и да е, а кралят на Италия Умберто Първи. Маркизът бил егоцентричен човек. Затова не е никак учудващо, че неговите инициали могат да бъдат забелязани на много места из замъка.


Castello-di-Sammezzano096

Началото на 18 век било белязано от надигането на вълна на ориентализъм в цяла Европа, включително и във Флоренция. Фернандо също бил завладян от нея. Макар и без образование, маркизът имал завидни познания в области като геология, архитектура и дизайн. Той сам създал плановете за преустройството на Самезано и прилежащия му парк. След смъртта на маркиза в края на 19-ти век следите на собствениците на замъка се губят. По време на Втората световна война германците разграбват част от пищния замък, нападайки най-вече парковото пространство около замъка, считано за най-големият и най-екзотичният парк в Тоскана. След края на войната замъкът е превърнат в луксозен хотел с ресторант и бар. Въпреки проведената реставрация през през 1999г., замъкът отново бива изоставен и започва да изпада в забвение. През 90-те години на миналия век се сменят няколко собственика, като последната продажба е на 25 октомври 2015г., когато замъкът е продаден за 20 милиона евро.

a9632

През 2013 г. е създаден местен комитет с нестопанска цел за повишаване на осведомеността относно рушащия се древен замък. Този комитет не притежава замъка, но полага усилия за него да научат повече хора и няколко пъти годишно организират туристически обиколки из него.

Както вече споменахме, Самезано е построен в мавритански стил, със сложен дизайн и спиращи дъха цветове и модели. Замъка има 365 стаи – по една за всеки ден от годината, всяка от които със свое собствено име и стил, различаващи я от останалите. Информация относно посещенията може да получите на сайта www.sammezzano.org или на страницата във Фейсбук “Sammezzano-comitato fpxa„.

В Кастело ди Самезано има 365 стаи – по една за всеки ден от годината, разположени на два етажа, силно повлияни стилово от Алхамбра в Гранада. Всички стаи са изящно декорирани и украсени, носейки различни имена и послания. Например Стаяна на пауна е с многоцветни гипсови сводове , напомнящи формата на опашката на паун. В долната част  стените са с прозрачни керамични плочки с мраморен пиедестал. Подът е майолика от различни геометрични фигури.

sala-dei-pavoni1_1600

Особено впечатляваща е Бялата зала с под от мароканска мозайка и железни полилеи, висящи от тавана. Заимствана е стилово от Тадж Махал. Във вътрешното й пространство има открита галерия с колонада, а навсякъде по стените и вратите има инициалите на маркиз Фердинандо -„FPX“.

15658843888_32df931fe2_k

Замъкът Самезано е обграден от парк с площ от 450 дка., един от най-големите в Тоскана. Паркът датира от средата на 19 век. Маркизът засажда голям брой екзотични дървесни видове и добавя множество архитектурни елементи в мавритански стил, като например мост, изкуствена пещера със статуя на Венера, басейни, фонтани и други. Само малка част от дървета от 19 век са оцелели, но има проект за възстановяване им. Паркът е домакин на най-голямата група от гигантските секвои в Италия, с 57 екземпляри, всички от които високи над 35 метра.

castello-sammezzano-tramonto

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>