Трансфагарашан

С дължина над 150 километра, магистрала Трансфагарашан е най-зрелищният и най-известен път в Румъния. Благодарение на появата му на BBC Top Gear през 2009 г., сега е една от най-популярните туристически атракции в страната. Напълно отворен само от юни до октомври, най-високата точка на пътя е на 2042 метра: тунелът, който свързва северната и южната страна на езерото Балеа.

DSC07239

Трансфагарашанът – както и всичко останало в Румъния по онова време, изглежда – е построен от 1970-1974 г. по лична заповед на Николае Чаушеску, който искал да създаде стратегически маршрут през планината Фагараш за прехвърляне на войски в северна Румъния в случай, че страната бъде нападната от СССР (както в била нападната Чехословакия през 1968 г.). 


DSC07270

Далеч по-вероятно обяснение за строежа на пътя е простият факт, че планините са там и че пътят през тях ще послужи като горда демонстрация за това какво може да постигне социалистическа Румъния – с Чаушеску като лидер. Подобно на проекта за Дунавско-Черноморския канал през 80-те години на миналия век, Трансфагарашан е построен като символ на благосъстояние, без отчитане на разходите, необходими за построяването му, както и практическата му полезност. Строителството на шосето започва през 1970г. По време на строежа му загиват 40 души. Използвани са над 6000 тона динамит.

Докато можете почти да направите Трансфагарашан в едно (дълго) еднодневно пътуване от Букурещ, препоръчваме да отделите няколко дни: освен самия Трансфагарашан има какво да видите по пътя.

DSC07290

Традиционно, първата спирка за тези, които започват своето пътуване на север през Трансфагарашан, е районът около водопада Балеа. Най-високият стъпаловиден водопад в Румъния, Балеа е висок повече от 60 метра. До него може да се стигне от станцията на лифта Balea Lac за около час, по добре маркиран туристически маршрут. Ще разберете, че сте стигнали до водопада Балеа, когато видите много паркирани коли и различни сергии, които продават от закуски и сувенири до дъждобрани и топли напитки.

DSC07318

Пътувайки по-нататък по пътя, ще стигнете до езерото Балеа. Едно от невероятните природни чудеса на Румъния, езерото Балеа е забележителност, която трябва да се види. Езерото на ледника е изсечено на 2034 метра нагоре в суровите камъни на планината Фагараш, наречена „Трансилванските Алпи“ от френския географ Емануел де Мартон. Има ресторант, разположен на ръба на езерото. Цените са малко високи за румънските стандарти, но предполагам, че това е за покриване на разходите за транспорт на доставки и персонал до такова отдалечено място.

DSC07290 DSC07309

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>