Стокхолм – „Венеция на Севера“

Декември месец наближаваше. А с наближаването му се изчерпваше времето, в което трябваше да решим къде да отидем за традиционното си зимно (коледно) пътешествие. Въпреки наличието на редица дестинации, които всеки би определил като фаворити, като напр. Виена, Страсбург, Мюнхен, реших да се насоча на север, към Скандинавия. По-рано през година успяхме да постим Норвегия, а преди няколко години разгледахме коледен Копенхаген. Скандинавия винаги ми е харесвала и ми се е струвала интересна дестинация, главно заради красивата природа и подредени градове. Именно поради това не беше изненада, че се спрях на Стокхолм. Стокхолм, най-големият град в Скандинавия, определян шеговито от някое като „столицата на Скандинавия“, определено има какво да предложи на своите посетите –  от култура и красиви места за лежерни разходки, до адреналин. За наш късмет, изборът се оказа правилен, влюбихме се в Стокхолм! А сега, нека ви разкажа повече за това, което видяхме, вкусните неща, които успяхме да хапнем и ви потопя дори за малко в атмосферата на това магическо място.

Как стигнахме до Стокхолм?


Въпреки че летенето със самолет не е сред любимите ми начини за придвижване, това беше единственият реалистичен вариант що се отнасяше до пътуването ни до Швеция. Една от опериращите у нас нискотарифни самолетни компании, Wizz Air, предлага директни полети до летище Скавста – международно летище близо до Нюкопинг, Швеция. Имайте предвид обаче, че това летище се намира приблизително на 100 километра югозападно от Стокхолм. Придвижването до столицата обаче е лесно. Осъществява се чрез автобуси на фирмата Vy flygbussarna. Пътуването отнема около 80 мин., а двупосочният билет е на цена SEK 449.00. Повече информация може да намерите на следния сайт

Къде отседнахме в Стокхолм?

Избирайки хотел в Стокхолм, искахме той да покрива няколко изисквания, основното от които беше доброто местоположение. След кратко разглеждане се спряхме на хотел Comfort Hotel Xpress Stockholm Central. Намира се в непосредствена близост до мястото, на което спират и тръгват автобусите от летището, както и на 350 метра от централната ж.п. гара и една от основните метростанции в града T-Centralen. Цената също беше добра. За никого не е тайна, че в Скандинавия е скъпо, но тук намерихме доста добър баланс между цена и качество на услугата. Хотелът има денонощна рецепция и любезен персонал, който говори свободно английски. Стаите не са особено големи, но са чисти и в тях е топло.
 
Ако решите да направите резервация, може да я направите през линка по-долу.
 
Как се придвижвахме из Стокхолм?
 
Както вече споменах, Стокхолм не е малък град, а отбелязвайки и факта, че беше декември месец, важно бе да да се придвижваме из града бързо, лесно и комфортно. Затова решихме да закупим карта за пътуване, валидна за 7 дни. Цената на карата е SEK 455 (за възрастен) и SEK 290 (с намаление). Информация за различните видове карти за пътуване може да видите тук. Качването в градския транспорт се извършва (в повечето случаи) през първата врата, след което картата или билетът трябва да се валидират на устройство, намиращо до се шофьора. 
 
Какво видяхме в Стокхолм?
 

Искате ли да се върнете назад във времето в Стокхолм? Посоката е Гамла Стан!

Буквално означаващ „стария град“, Гамла Стан е началото на Стокхолм, поставено преди повече от 700 години. Простира се на 3 острова, които образуват естествена граница между езерото Меларен и Балтийско море. Стадсхолмен (Stadsholmen) е най-големият остров, дом на Кралския дворец и Катедралата. На изток ще откриете Ридархолмен (Riddarholmen). Известен е с лутеранската (католическа до 1527 г.) Ридархолменска църква, която е сред най-старите сгради в града. В нея са погребани почти всички крале на Швеция и членове на кралското семейство от ХVІІ до началото на ХХ век. На север се намира островчето Хелгеандсхолмен (Helgeandsholmen), където се намира парламентът. Това е типичният туристически район, но не можете да посетите Стокхолм, без да разгледате тази емблематична и живописна част на града!

Сторторгет (Stortorget) е главният площад на Гамла Стан. Заобиколен е от красиви цветни сгради, датиращи от 17-ти и 18-ти век, някога собственост на богати търговци.Тук човек лесно може да се отпусне и да се наслади на атмосферата. Коледният дух беше обхванал площада. Коледният пазар на Stortorget в Стария град (Gamla Stan) е пазар. Коледният базар, издигащ се тук, датира от Средновековието. Състои се от 41 сергии, продаващи всичко от керамика до фини изделия от ковани желязо и други занаяти, както и колбаси, греяно вино и много други.

Две от емблематичнитв заведения тук са Chokladkoppen и Kaffekoppen, намиращи се едно до друго. Макар че на доста места в интернет те биват определяни като „туристически капан“, ние останахме доволни от преживяването си в Chokladkoppen. Заведението е доста малко, но също толкова уютно. Цените не са ниски, но качеството е на ниво. По-долу може да видите снимки от вкусната супа от карфиол, която ни стопли в студения декемврийски ден.
 

Недалеч от Сторторгет се намира Сторкиркан (Storkyrkan). Това е най-старата църква в Стокхолм, осветена е през 1306 г. Екстериорът на църквата е бароков, резултат от обширни промени, направени през 18 век. Църквата играе важна роля по време на Реформацията в Швеция като мястото, където за първи път се отслужва литургия на шведски език. В момента служи като седалище на епископа на Стокхолм в рамките на Шведската църква от създаването на епархията на Стокхолм през 1942 г. 

Сторкиркан дълго време е била единствената енорийска църква в Стокхолм и е тясно свързана с шведското кралско семейство. Тя е била сцена на исторически събития, сред които коронации и кралски сватби. Сватбата между принцеса Виктория и Даниел Уестлинг се състоя в църквата през 2010 г. Военни победи, както и национални трагедии са отбелязвани в църквата и все още се използва за погребения на обществени личности като писателите Астрид Линдгрен и Сара Даниус. Църквата съдържа няколко важни произведения на изкуството, сред които късносредновековна скулптура на Свети Георги и дракона и Vädersolstavlan, картина, която показва едно от най-ранните изображения на Стокхолм.

Заемайки целия северен ъгъл на Гамла Стан, внушителният кралски дворец е един от най-големите в Европа. Повече от 600 стаи са натъпкани в 11-етажната барокова сграда, включително държавни апартаменти и жилищни помещения с изглед към вътрешния двор.

Официалната резиденция на краля е отворена за туристи заедно с три музея: съкровищницата, включително коронните регалии, музеят на трите корони, описващ средновековната история на самия дворец, и музей на антиките.

Със своя отличителен неокласически външен вид и двете си свързани сгради – едната с голяма колонада, другата с извита форма, която гледа директно към водата – Парламентът (Riksdagshuset) е акцент в Стокхолм. Като дом на шведското правителство, той функционира и като символ на известната си отворена демокрация. По време на парламентарната сесия посетителите са поканени да обиколят комплекса, да присъстват на дебати и изслушвания и по друг начин да станат свидетели на демократичните процеси в страната.

Обществени обиколки с екскурзовод се предлагат през цялата година, включително обиколки през уикенда на английски език. Забележителността може да бъде разгледана и отвън на редица обиколки за разглеждане на забележителностите на Стокхолм, включително пешеходни обиколки на Gamla Stan, обиколки с велосипед и самостоятелни аудио обиколки.

Светлините на Нобел е фестивал, осветяващ Стокхолм през най-тъмното време на годината – безплатно културно изживяване за всички. Фестивалът на светлината се представя от Музея на Нобеловата награда и кани както международни, така и местни художници, дизайнери и студенти да създават произведения на изкуството за публична светлина, вдъхновени от Нобеловата награда. Светлинните инсталации осветяват научните открития, литературата и мирната дейност на лауреатите на Нобелова награда, като в същото време ни дават възможност да видим града и градската среда с нови очи заедно с любимите хора.

Художественото произведение „История в светлина“ е почит към историята на Стокхолм чрез природата и изкуството, честване на 100-годишнината на кметството и неговата дългогодишна връзка с Нобеловата награда.

Прожекцията започва с потапяне на зрителя в сърцето на възвишената природа и изкуство на Стокхолм. Публиката ще бъде пренесена във времето, за да стане свидетел на представяне на Стокхолм чрез исторически картини. След това вратите на кметството на Стокхолм се отварят, за да разкрият съкровищата, които притежава, неговите архитектурни и исторически бижута.

Произведението трансформира фасадата, пренасяйки вътрешността навън и показвайки емблематичните зали, където велики умове се събират веднъж годишно, за да почетат научните и литературни открития на своята епоха. На публиката ще бъдат представени удостоените с Нобелова награда открития от 1923 г., година, която е била впечатляваща за напредъка на науката и изкуството, и същата година, в която кметството е открито. Приносът на Нобеловата награда, показан в произведението, включва откриването на инсулин, изобретяването на метод за микроанализ на органични вещества, работа върху елементарния заряд на електричеството, както и поезията на Уилям Бътлър Йейтс.

Грандиозният спектакъл завършва с кулминация на светлината, осветяваща нощното небе, за да отпразнува кметството на Стокхолм и ролята му на зрител и участник в живата култура на изкуство, история и наука.

Васа е най-добре запазеният кораб от седемнадесети век в света и представлява уникално съкровище на изкуството. Повече от 90 процента от кораба е оригинален и е украсен със стотици резбовани скулптури. Дългият 69 метра военен кораб Васа потъва при първото си плаване в пристанището на Стокхолм през 1628 г. Започналото с църковни служби и празнична атмосфера завършва с трагедия. На 10 август 1628 г., когато Васа, най-мощният военен кораб в Балтийско море, потъва в пристанището на Стокхолм пред очите на голяма публика, само няколко минути след като отплава за първи път.
 
Корабът е спасен 333 години по-късно през 1961 г. В продължение на почти половин век корабът е бавно, умишлено и старателно възстановен до състояние, доближаващо се до първоначалната му слава. Трите мачти на покрива на изработения по мярка музей показват височината на оригиналните мачти на кораба.
 
Около кораба има различни изложби, вариращи от теми като живота на борда и неговия исторически контекст. В една от залите се прожектира и филм за Васа на различни езици. Има и аудиогид на различни езици, който да се използва от посетителите на собствените им мобилни устройства. Музеят разполага с безплатен Wi-Fi. Освен това има добре зареден магазин и приятен ресторант за обяд и фика. 
 
Скепсхолменсброн (Skeppsholmsbron) е в централен Стокхолм, Швеция, свързващ Blasieholmen със Skeppsholmen. Мостът, дълъг 165 метра и широк 9,5 метра, се състои от пътно платно с ширина 5,5 метра, фланкирано от пътеки с дължина 2 метра, и има 5 арки. Това е първият мост от ковано желязо, построен в Швеция, произведен от Motala Verkstad през 1861 г.
 

Позлатените корони на Skeppsholmsbron са набор от две корони в средата на моста. Короната е символ на Швеция и кралското семейство на Швеция и може ясно да се види на герба на Швеция.

Музеят Скансен е разположен на остров Юргорден в центъра на Стокхолм и предствлява комплекс от музей на открито и зоологическа градина. Той е любимо място както на жителите на Стокхолм, така и на неговите посетителите.

Музеят Скансен е разположен на остров Юргорден в центъра на Стокхолм и предствлява комплекс от музей на открито и зоологическа градина. Той е основан в 1891 г. от етнолога Артур Хазелиус с цел да се представи по най-добрия начин шведския бит и култура от различни области на страната. Името му идва от шведското “skans”, което представлява типично за Скандинавия съоръжение за съхраняване на дървен материал. Музейните експонати са разположени на площ от 300 000 кв м. В специално оформена част туристите могат да проследят развитието на традиционните занаяти (кожарство, обущарство, бижутерство, грънчарство и стъкларство). Демонстрират се и оригинални методи за обработка на различните материали. В Скансен може да се опитат и типичните за Швеция тестени изделия, които се приготвят в малка пекарна, както и други най-разнообрази атракции, свързани с бита и традициите на скандинавската държава. Представени са и аспекти от градския живот на Швеция, индустриалната еволюцията и отражението й в труда и жилищата на хората от 1760 г. до началото на ХХ век.

Зоологическата градина в музейния комплекс е открита през 1924 г. В нея могат да се видят характерните животни от фауната на Скандинавия (диви и такива, които се отглеждат в домашни условия) и аквариум с екзотични животни в естествена среда. През годините Скансен се превръща в модел за изграждането на подобни музеи на открито в региона и целия свят.

Ако искате да се запасите с невероятни панорамни снимки на Стокхолм, Monteliusvägen се смята за едно от  най-подходящите за това места. До хълма се стига лесно. Взехме метро от станция T-Centralen до станция Mariatorget, червената линия 13 или 14.

Когато стигнете до Ivar Los Park, ще имате много страхотни забележителности за разглеждане, включително прочутото кметство. Наблизо има и релаксиращият квартал Кунгсхолмен и мостът Västerbron. Уникалното местоположение на Monteliusvägen го прави идеален за хвърляне на поглед към Гамла Стам.

Потапящото изживяване MONET’S GARDEN е фантастично 360-градусово пътешествие през историята и творбите на един от най-великите художници на миналия век! Уникалната изложбена концепция е организирана с най-съвременна мултимедийна технология, която позволява на посетителите да се потопят напълно в света и известните произведения на изкуството на художника импресионист Клод Моне (1840-1926).

Сложните инсталации и прожекции, съчетани с музика, създават бързи цветни светове и правят картините живи и осезаеми по невиждан досега начин. За зрителя илюзиите се превръщат в реалност.

Дворецът Дротнингхолм е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това е най-добре запазеният кралски дворец в Швеция. Построен е през 1600 г., като е представителен за цялата европейска архитектура за периода.

Историята започва през 1662 г., когато кралица Хедвиг Елеонора възлага на придворния архитект да оформи градина за развлечения. Силно вдъхновен от градините на Версай, районът е разположен в основна ос. Той минава от крайбрежната ивица от едната страна, през алеи, простиращи се към градината от другата. Пътеките криволичат през живописна природа с езера, романтични канали и мостове, вълнисти тревни площи и горички. 

Кралската Шведска Опера е открита на 18 януари 1773 г. Може да я посетите като член на публиката на някое от представленията, както направихме ние, или да вземете участие в обиколка с екскурзовод. По време на обиколката ще имате възможност да погледнете зад кулисите, да посетите кралските стаи и да надникнете в оркестровата яма. Научете за завладяващата история на операта и надникнете какъв е животът зад кулисите днес.

 

 

Къде хапвахме в Стокхолм?

След като се намръзнахме, обикаляйки доста през първия ни ден в Стокхолм, решихме, че е време за чаша горещ шоколад. Бяхме се информирали предварително за идеалното място за това –  Sundbergs Konditori; най-старата пекарна-кафене в Стокхолм, датираща от 18 век. Sundbergs има усещането за австрийска сладкарница със своя полилей и фини порцеланови чаши и кралски картини. Ако искате кафе, вземете го сами от големия меден самовар.
 
Espresso House е известна верига кафенета, разпространена из цяла Скандинавия. Това е идеално място за фика. Какво всъщност означава „фика“?
 
 
В скандинавските езици има много думи, които не могат да бъдат директно преведени, смисълът на които, наред с неповторимостта на начина на живот на техните носители, в другите страни се опитваме да разгадаем. Шведите ценят своя културен код, поради това и не превеждат думата fika. Фика е кратка почивка за кафе и сладки. Жителите на Швеция са превърнали тези моменти от деня в ритуал. За тях това е отличен начин да се понижи скоростта на ежедневието и да се постигне хармония. И задължително опитайте канелените сладки!
 

Meatballs for the People е ресторант, бар и магазин събрани в едно. Както подсказва името, на фокус е класическото шведско кюфте. Магазинът предлага най-малко 14 вида кюфтета, направени от продукти като лос, телешко и сьомга. Седнете на селска дървена маса или вземете кюфтенцата си за навън.

Ако някога посетите Стокхолм, Meatballs for the People е мястото, където отивате, за да удовлетворите всичките си желания за кюфтета. Пълен както с местни жители, така и с туристи, можете да се потопите в тяхното кюфте за деня или да спорите кой е най-добрият акомпанимент. И ако не можете да отидете там лично, не се притеснявайте – екипът на MFTP е избрал любимите си рецепти на тези страници, които да приготвите у дома, пренасяйки шведската класика на вашата кухненска маса.

   

От това как да направите перфектното шведско кюфте до рецепти за сладки картофи и царевични топчета или всички гарнитури, от които се нуждаете за автентичната вечеря с шведски кюфтета (червени боровинки, кисели краставички, перфектно картофено пюре и кремообразен сос само за начало), има по нещо за всеки тук.

В случай, че решите да постите Стокхолм като част от организирана екскурзия, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация:

Екскурзия в ШВЕЦИЯ – Стокхолм – Венеция на Севера – 4 НОЩУВКИ

Дати: 26.02.2024, 04.03.2024, 25.03.2024
Цена: 1299 лв. 
 
Повече снимки от нашето пътуване до Стокхолм може да видите в галерията по-долу: