Пераст

Герб на града

Coat_of_arms_of_Perast

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Пераст е малък град, живописно разположен на брега на Которския залив. Къщите на Пераст приличат на добре облечените членове на хор, разположени на миниатюрна сцена. Те стоят и пеят своята ода пред красивия залив и островите в него, внимателно ръководени от водача на хора – църквата „Свети Никола“. Подобно на целия залив Бока, установяването на контрол върху Пераст е било цел на Византия, Венеция, Австро-Унгария и Франция. Всички те са оставили своя отпечатък в архитектурния и културен облик на града.

DSC00231

Пераст е град с традиции в обучението на моряци. В миналото именно тук се е намирала една от най-прочитите моряшки школи в света. Именно в Пераст са получили своето обучение редица доказали се адмирали от руския флот, сред които се отличава името на Матия Змаевич – първо адмирал във флота на руския император Петър Велики.

Два малки острова, разположени срещу Пераст, придават допълнителен чар на града и правят мястото още по-колоритно. Това са островите „Богородица от скалата“ и „Свети Георги“.

DSC00232

Остров „Богородица от скалата“

Интересен е фактът, че островът „Богородица от скалата е всъщност изкуствен остров. За създаването му разказва местна легенда. Според нея, докато двама братя рибари хвърляли мрежите си край остров „Св. Георги“, в тях попаднала икона на Богородица. Изведнъж се развила силна буря. Двамата рибари като по чудо успели да стигнат до брега и да спасят живота си. Случката породила у тях идеята за създаване на остров на мястото, където намерили иконата, остров, който да се превърне в подслон на иконата. Денят бил 22 юли 1452 г. В продължение на половин век жителите на Пераст трупали камъни и останки от кораби в морето. Всеки път, когато кораб отплавал от Пераст, всеки моряк хвърлял камък и отправял молитва за безопасно пътуване.  Така бил създаден „Богородица от скалите“. Храмът бил готов през 1630 г. И тъй като островът трябвало да се поддържа, традицията е жива и днес. На 22 юли всяка година, всички, които имат възможност, пренасят с лодките си поне по един камък до Дева Мария от скалите.

DSC00165 DSC00194

На острова се издига църква. Тя съдържа 68 картини на Трипо Коколя, известен бароков художник от 17 век от Пераст. Най-важната му картина, дълга десет метра, е Смъртта на Богородица. Има и картини на италиански художници, и икона на Богородица от скалата от Ловро Добричевич от Котор. В църквата има и колекция от сребърни оброчни плочи. Най-важната реликва в църквата е бродираната икона на Богородица. Тя е дарена от Ясинта Кунич – съпруга на моряк от Пераст. Един ден Ясинта изпратила мъжа си на поредното плаване, от което обаче той така и не се върнал. Докато го чакала, Ясинта се зарекла да извеза лика на Богородица. За целта обаче, вместо конци, тя използвала собствените си коси. С времето косите и посивели, а след това побелели. Така Ясинта, която така и не дочакала мъжа си, получила всички цветове, които й били нужни, за да избродира лика на Богородица и малкия Исус.

DSC00171 DSC00183

Остров „Свети Георги“

Вторият е островът на Свети Георги, който разполага с манастир от XII век и гробището за изтъкнати жители на Пераст. Той е заобиколен от каменни стени и скрит от гледката от високите кипариси, които запазват спокойствието на този остров.

DSC00224

Повече снимки от Пераст може да видите в нашата Галерия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>