Музеят на „ABBA“ в Стокхолм

През 2013 г. шведската столица отбелязва едно значимо събитие – врати отваря музеят на „ABBA“, посветен на легендарната поп група от 70-те години. През май 2023 г. се навършиха 10 години от откриването на музея. За тези 10 години той е посетен от над 3 милиона души. И това никак не е учудващо, имайки предвид световния феномен, в който се превръщат Ани-Фрид, Агнета, Бьорн и Бени.

Влизайки в музея ходейки, ще излезете танцувайки. Музеят наистина е магически. В него ви очакват бляскавите костюми на легендарните изпълнители, дигитални зали, където феновете имат възможност на пеят и споделят една сцена с изпълнителите.


Музеят на „ABBA“ има много специални места. Едно от тях е новата изложба Voyage, фокусирана върху страхотните костюми и осветление, които са отличителни за това виртуално турне. Тя разказва за създаването на последния албум „Voyage“ и за уникалното по рода си виртуално концертно шоу.

Революционното шоу в Олимпийския парк в Лондон, за което беше изградена специална зала и бяха създадени аватари на поп легендите, продължава заради огромния интерес на феновете. Сред създателите на шоуто е филмовият продуцент Svana Gisla, която работи и по турнето “On the Run” на Jay-Z и Beyoncé. Пред NME тя коментира, че екипът и групата са вложили много време и усилия и във философската част на концертите: “Това не е свързано само с технологиите, свързано е и с емоциите. Искахме да вникнем в същността на ABBA и на тяхната музика и да намерим най-добрия начин да представим всичко това на сцената през 2022 г.”

В музеят на „ABBA“ можете да изживеете историята на групата, като същевременно участвате в нея, като пробвате виртуални сценични костюми на ABBA, пеете в Polar Studio или смесвате оригинална музика. Можете също така да се качите на сцената с аватари на ABBA и да станете петият член на ABBA.

Към уникалността на изживяването допринася уникален аудиогид, включващ Агнета, Бени, Бьорн и Фрида, разказващи истории от тяхната кариера. Най-новото допълнение към музея е „Arrival The Experience“, виртуално пътуване с хеликоптер от музея на ABBA до остров Viggsö в Стокхолмския архипелаг, където започна цялата музикална магия!

Повече снимки от музея може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>