Музеят „Васа“, Стокхолм

Васа е най-добре запазеният кораб от седемнадесети век в света и представлява уникално съкровище на изкуството. Повече от 90 процента от кораба е оригинален и е украсен със стотици резбовани скулптури.

Дългият 69 метра военен кораб Васа потъва при първото си плаване в пристанището на Стокхолм през 1628 г. Започналото с църковни служби и празнична атмосфера завършва с трагедия. На 10 август 1628 г., когато Васа, най-мощният военен кораб в Балтийско море, потъва в пристанището на Стокхолм пред очите на голяма публика, само няколко минути след като отплава за първи път. Счита се, че корабът „Васа“ е несъответно построен с прекалено масивна надводна част и недостатъчно количество баласт. Въпреки очевидната липса на стабилност при първоначалните изпитания, корабът напуска пристанището и малко по-късно потъва при първата среща с вятър, малко по-силен от морски бриз. Необмисленото пускане на вода е резултат от няколко фактора. Шведският крал Густав II Адолф желае бързото включване на „Васа“ към флотилията в рамките на Тридесетгодишната война. По това време съветниците на краля нямат смелостта да представят проблемите около строежа на кораба или да отложат първото му плаване. Разследването около потъването на „Васа“ не открива преки виновници за потъването и присъди не са произнесени.


Корабът е спасен 333 години по-късно през 1961 г. В продължение на почти половин век корабът е бавно, умишлено и старателно възстановен до състояние, доближаващо се до първоначалната му слава. Трите мачти на покрива на изработения по мярка музей показват височината на оригиналните мачти на кораба.

Около кораба има различни изложби, вариращи от теми като живота на борда и неговия исторически контекст. В една от залите се прожектира и филм за Васа на различни езици. Има и аудиогид на различни езици, който да се използва от посетителите на собствените им мобилни устройства. Музеят разполага с безплатен Wi-Fi. Освен това има добре зареден магазин и приятен ресторант за обяд и фика. 

Повече снимки от музея може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>