Коледна магия в Риквир и Мюлуз

Коледа е любимият период от годината за елзасци. Традицията повелява всички членове от семейството да обединят усилия в декорацията на къщите и прозорците в коледни цветове. Коледни елхи, звезди, панделки, свещи, запалени гирлянди … всички съставки са обединени, за да придадат на този празничен случай радостна атмосфера. Ароматът на vin chaud (горещо подправено вино), миризмите на канела и bredalas (малки коледни бисквитки) се разпръскват по улиците на средновековните градчета.

Елзас е един от най-красивите и отличителни райони на Франция, известен със своето вино, гастрономия и възможности за туризъм. Много са красивите места в Елзас, но Риквир е перлата в короната  му – символ на Ризлинг и други прочути елзаски вина. Градът изглежда днес точно така, както е изглеждал и през 16 век. Той е малък и романтичен град, сгушен между планините Vosges и някои от най-известните лозя в Елзас. Риквир е разположен само на няколко километра от Колмар и на минути от други известни елзаски села като Егишем и Кайсерсберг.

История


В римско време, на мястото на дневен Риквир се е издигала наблюдателна кула, а в районът винарството вече било развито. Град се оформил през 6 век, по време на управлението на франките. Смята се, че името му се свързва с името на крупен земевладелец, известен като Рико. Вероятно латинското име на града било Риковила /вилата на Рико/, но на по-късен етап се изменило на Риковиларе. Именно името с това име Риквир е споменат за първи път в документ през 1049 г.

В разгара на Средните векове, градът е бил защитаван от замъка Райхенщайн, собственост на херцозите на Елзас, а след това от графовете на Егишем – Дабо. Последните придобили лоша репутация на графове – бандити. През 1269 г. Рудолф Хабсбургски, бъдещ крал на Германия, сложил край на тази порочна практика. Събирайки войски в Страсбург и Колмар, то разрушил замъка и екзекутирал бандитите. Бъдещият крал бил впечатлен от местното вино и предоставил на Риквир ранг на град. След това градът бил предоставен на херцозите на Хорбург, които възстановили замъка и построили около него укрепления, запазени и до днес.

През 1324 г. Риквир бил предаден от Хорбургите на Урих X от Вюртемберг. Съдбата на елзаският град се променя през 1397 г. Тогава граф Еберхард IV от Вюртемберг се сгодява за Хенриет д’Орбе – Монфакон, графиня на Монбелиард. По-късно двойката, символизираща обединението на двата града, избират за своя столица именно Риквир. Това поставило началото на златната ера в развитието на Риквир, която продължила до Тридесетгодишната война /1618 г.-1648 г./, която разпокъсала Германия.

По време на Тридесетгодишната война, противопоставила католици и протестанти, Риквир е обсаждан и разграбван на два пъти – през 1635 г. и през 1652 г., от войските на графа на Лорейн /католик/. При обсадата през 1635 г., на жителите на Риквир било обещано, че ще бъдат пощадени, ако се предадат. На 26-ти юни те отворили портите на града, но нахлуващите войски не спазили дадената дума и извършили масово клане. Последвалите десетилетия били белязани от епидемии от чума, тиф и холера, нанесли сериозен удар върху местната общност.

През 1680 г. минава под властта на крал Луи XIV, но останал официално собственост на семейство Вюртенберг. Когато през 1789 г. се разразила Френската революция, жителите на градчето подкрепили Френската република. Съгласно договора подписан в Париж през 1796 г. семейство Вюртенберг са прокудени в изгнание, а Риквир станал част от Франция. Тъй като градът не е засегнат по време на двете световни войни, сега е в много добро състояние.

Забележителности

Чарът на Риквир се крие във факта, че градът е изключително добре запазен. Макар с население от едва 1 300 души, Риквир е трети в Елзас, след много по-големите Колмар и Страсбург, що се отнася до брой къщи, признати за национално богатство. В рамките на добре запазените градски стени се разпростират малки и неравни улици, по които трафикът на автомобили е ограничен. Хората живеят в очарователно полудървени къщи, оцветени в различни цветове. Да, правилно прочетохте – цветни жилища, не само типичната почти бяла мазилка, слама и тъмни дървени. Домовете и магазините в Риквир варират в светли нюанси на бебешко синьо, бледо жълто, лилаво, тюркоаз и светло зелено.

Укреплението на средновековния град били „прободени“ от две врати, построени в края на 13-ти век от херцога на Horburg. Долната порта е била разрушена през 1804 г. Само горната оцелява до днес и е известена като Долдер /Dolder/.  Тя се оглавява от пет етажна кула, която се издига на височина от 25 метра. Камбана й служила като аларма, която предупреждавала, когато враг бил забелязван в равнината. Dolder означава „най-високата точка“ на елзаски.

В Кулата-музей на крадците, в миналото затвора на Риквир, можете да видите ужасяващите приспособления за мъчение на затворниците. Кулата е построена през 1550 г. и е висока 18 м. Интерес представлява и Замъкът на херцозите на Вюртемберг, в който днес се помещава елзаския Музей на комуникацията, проследяващ историята на пощенските и други телекомуникационни средства в Елзас. От всяка страна на главната улица на Риквир има много красиви скрити малки улици. За съжаление тези, които идват в града само за ден, не успяват да изследват тази негова част. Отделете малко време, за да напусне главната улица и утъпкания път, за да откриете скритите и уединени улици на Риквир. Повдигнете очите си и ще видите толкова много прекрасни архитектурни детайли.

Коледа в Риквир

В типично елзаски стил Риквир чудесно съчетава духа на Коледа с красотата на своята архитектура.  Отправихме се към Риквир, търсейки нещо по-интимно, макар че градът е един от най-туристическите градове на Пътя на виното (Route du Vins) в Елзас и дом на винарни като Hugel и Dopff Au Moulin.

По време на празненствата магията е навсякъде! Фасадите са украсени с най-добрите декорации, прозорците, които преливат от цветя през лятото, отстъпват място на красиви празнични орнаменти, а безброй светлини са опънати по селските улици и алеи. Гледката създава коледна магия, която ви потапя направо в приказна атмосфера!

По време на Коледа градът бива облян в светлина и предлага традиционен коледен базар в магическа обстановка, съчетаваща коледния дух с всичко, което прави Елзас толкова очарователен: улици, украсени с искрящи декорации, осветени фасади и паметници, магазините на коледния базар оживяват …. това радостно кипене напомня света на детството, пълен със спомени и емоции…

Старите елзасци често казват, че този забележително запазен средновековен град е станал твърде комерсиален, обслужващ твърде много тълпи от туристически автобуси. При предишни летни бяхме приели, че това е цената за гледки по тесни алеи, които рамкират грациозно терасовидни лозя в подножието на планините Вогези.

Докато през високоговорителите звучат записани коледни песни, ние си проправихме път през тълпата до щандове, показващи типични празнични свещи, орнаменти, дървени пъзели и вълнени шалове. Това зашеметяващо градче в Елзас има коледен базар, пълен с около 100 сергии, продаващи всичко от местна бира и вино до орнаменти и празничен декор. e. Базарът е рай за любителите на виното, особено след като има много местни лозари, които продават своите вкусни вина, включително Reisling, Pinot Blanc и дори Alsatian Cremant (пенливо вино).

Коледа в Мюлуз

Недалеч от Риквир се намира градчето Мюлуз. Мюлуз е интригуващ град. Известен със своите музеи, той е сертифициран като ville d’art et d’histoire от френското правителство. Но също така бил голям играч в Индустриалната революция и поддържа впечатляващи производствени нива днес, до такава степен, че е наречен „френският Манчестър“.

Коледният базар в Мюлуз предлага уникална атмосфера и много интересни находки, докато разглеждате стоките, които се предлагат в неговите коледни къщички. Разположен на Place de la Réunion, пред църквата Saint-Etienne, ще бъдете очаровани от топлата атмосфера и празничната украса в цветовете на Коледа в Мюлуз! Вечерно време сградата на Общината, сградите около нея, както и църквата биват осветени в празнични светлини.

Повече снимки от коледните базари в Риквир и Мюлуз може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>