Коледен Мюнхен

По време на коледните празници, коледно настроение обзема цяла Германия, придружено от греяно вино, аромат на вкусни наденички, джинджифилови сладки и други вкусотии. Еуфорията, която настъпва, се усеща най-силно на т.нар „Weihnachtsmarkt“, или Коледен базар.

DSC06103Като център на консервативната и предимно католическа Бавария, едва ли е изненадващо, че Мюнхен има един от най-старите и традиционни коледни базари. Прочутият Кристкиндлмаркт /Christkindlmarkt/ се провежда ежегодно на централния градски площад Мариенплац /Marienplatz/. Счита се, че неговата история датира от 14 век. За първи път се споменава в официален документи като базара на Свети Николас през 1642г., организиран на улица Кауфингер, близо до известната църква на Дева Мария – Фрауенкирхе. Отколешната традиция е съхранена до степен, в която целият град се превъплъщава в една невероятна коледна сцена, в която гостите са не просто посетители, а участници в забавленията.

DSC06117-2 DSC06142Занаятчийските сергии и коледни къщички е простират на площ от 20 000 квадратни метра,  Кристкиндлмаркт /Christkindlmarkt/ все още пази своя традиционен баварски характер, показващ разнообразие от ръчно изработени артикули: Асортиментът варира от древни немски коледни украси като ръчно рисувани стъклени бижута, яке от овча кожа, носталгични хартиени картички и много други. Търговците предлагат пресни кестени, щолен, както и собствено вино и билкови ликьори. Както в миналото, така и днес, мюнхенският Коледен базар предлага традиционни баварски коледни подаръци, включително дърворезби от Обермергау /Oberammergau/, медени сладки от Нюрнберг и изящни стъклени изделия от Баварската гора. Дървени фигурки, свещи от пчелен восък, коминочистачи, направени от сливи и бадеми, са само част от хилядите идеи за подаръци за близките, които може да откриете тук.


DSC06166

DSC06106Всеки ден, от балкона на кметството на Мюнхен, любителите на музиката ще могат да се насладят на изпълнението на традиционни коледни песни. Пред кметството се издига огромна елха, осветена с 2500 лампички. Във вътрешния двор на кметството пък се помещава Коледната поща. Там децата освен, че могат да изпратят писмата с желания до белия старец, мога да се превърнат и в ангелчета в някои от работилничките. Малко по-нататък – близо до Одеонсплац, може да се види и средновековен базар. Само на една спирка с метрото – на Карлсплац, можете да се забавлявате и на ледената пързалка.

DSC06091 DSC06178Изключително популярен е и базарът Криперлмаркт /Kripperlmarkt/, където може да видите най-голямата сцена с ясла в Германия. Историческото събитие е част от традиционните коледни базари в Мюнхен от средата на 18-ти век. Тук може да се сдобиете с майсторски изработени и украсени дървени ясли и фигурки на влъхвите, младенеца, Йосиф и Мария, които да подредите под елхата.

DSC06071По Коледа цял Мюнхен се превръща в една огромна сцена за коледна магия, а посетителите стават участници в нея.

Повече снимки от коледен Мюнхен може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>