Бодрум

Tам, където Егейско среща Средиземно море

Бодрум е място, което веднага омагьосва всеки, имал късмета да се докосне до него. Градът е живописно разположен на брега на Егейско море. Древните гърци му дават името Халикарнас, а Омир, един от най-известните поети на Античността, го определя като „Земя на вечното синьо“. Днес Бодрум е рай за любителите на водните спортове и идеална база, от която да отплавате и да изследвате възхитителните заливи и островчета на турската Ривиера.
 
 
Построен около два залива на югозападния бряг на Турция, градът е изградил име благодарение на примамливата комбинация от нощен живот, красиви плажове и богата история.
 
През деня посетете замъка Свети Петър, построен в началото на 15 век от рицарите Хоспиталиери като защитна крепост. Рицарите укрепили добре замъка, който в продължение на дълги години устоявал на нападенията на Османската империя. Едва през 1523 г. той бива превзет от 20 000 османски войници, начело със Сюлейман Великолепни. Оцелелите Хоспиталиери отплавали към остров Крит. През следващите векове обликът на замъка бива многократно изменян – построени са жилищни сгради, бани, дори джамия. За известно време служи като военна база. През 1895 г. действа като затвор, който е печално свързан с българската история. Именно тук са заточени редица български църковни и революционни дейци. По време на Първата Световна Война френските войски превземат крепостта. По-късно тя попада в италиански ръце. Войната за независимост, поведена от Мустафа Кемал Ататюрк връща Свети Петър на Турция. През 2014 г. започва неговата реставрация.
 
 
Днес той е отворен за посещения. В него се помещава Музеят на подводната археология. Този музей е единственият такъв в цяла Турция. Тук може да видите различни предмети, открити на морското дъно. Особено интересна част от експозицията е кораб, потънал през 6-ти век край остров Аси-Ада. Изработен е макет на неговата палуба, където са поставени предмети, превозвани на него. Най-впечатляващи са старите амфори, в които транспортирали вино.
 
 
Вятърните мелници на Бодрум са един от символите на града. Те се издигат на хълма, разделящ централен Бодрум от близкия курорт Гюмбет. Построени от камък и дърво, те датират от 18 век и са използвани до 70те години за мелене на брашно. Днес, макар състоянието им да не е особено добро, те притежават особено очарование. От тях за разкрива великолепна гледка към Бодрум от едната страна, и към плажа Гюмбет, от друга. Мястото е идеално за пикник. Наблизо има кафене, където може да се насладите на чаша турско кафе или прясно изцеден сок от нар.
 
 
Слънчевите плажове на Бодрум са магнит за всеки курортист. В самия град те са малки и чакълести. Само на няколко километра обаче могат да бъдат открити прекрасни пясъчни плажове. Най-известни сред тях са Битез, Яликавак, Камел.
 
 
Недалеч от Бодрум, по пътя към Яликавак, се намира селището за изкуство и култура Дибеклихан. В дните на Пътя на коприната беше жизненоважно пътниците да имат места за почивка по дългия маршрут от Китай до Истанбул. Когато слънцето започвало да залязва, търговците довеждали животните си, натоварени със скъпоценни стоки, в кервансарай или хан. Там те намирали покрив, легло и топла храна. И по-важно, там те споделяли истории от пътя с други търговци. С идването си в 21-ви век Dibeklihan Culture and Art Village съживява артистичната страна на тези кервансараи за пътуващите до Бодрум.
 
 
Вечерта не пропускайте да посетите плажните барове за DJ ритми и стилни летни партита. Когато слънцето залязва, мекият средиземноморски здрач завладява оживеното пристанище Бодрум.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>