Уикенд в Кипър – какво да видите

Кипър е остров с богата история. Желан от различни империи през вековете, завидната му позиция го превръща в ценно притежание за всички, които установяват власт в Източното Средиземноморие. Днес хората все още се стичат тук, но сега по-скоро търсят плажовете на острова, както и останките от богатата му история. За пътешественици, които се интересуват от нещо повече от пясък и слънце, това е правилното място, тъй като Кипър има археологически обекти, изящни византийски църкви и изобилие от манастири и музеи. Островът е компактен, което ви позволява да се установите в един град и да тръгнете на еднодневни екскурзии за разглеждане на забележителности оттам. Ето няколко предложение ако времето ви е ограничено.

Лимасол

Лимасол (известен също като Лемесос) е крайбрежен град, който се простира по широка плажна ивица. Това е космополитният център на Кипър, съчетаващ без усилие модерния плажен туризъм с древното минало.

Модерни ресторанти и кафенета са групирани около реставрирания стар център на града, докато на брега на морето районът на старото пристанище граничи с шикозно, съвременно яхтено пристанище, превърнало се в друг популярен център за срещи.


На снимката: крайбрежната алея на Лимасол;

Лимасол е идеално разположен за опознаване на туристическите атракции и плажове на полуостров Акротири, както и за разглеждане на забележителности до прекрасните планински села, които се спускат по долните склонове на района Мандария и се гушат в масива Троодос.

Това е и най-близката база за посещение на Древния Курион, най-известното историческо място на Кипър, така че е чудесен избор за пътници, които искат да съчетаят забавлението на пясъчния плаж с културни развлечения.

Мостът на любовта

Мостът на любовта е дар от природата! Това е естествен скалист сводест мост с ръб, който се простира в кристално чистите води на Кипър. Мостът е придобил формата си естествено, без човешка намеса. Размахът на моста е около шест метра, а ширината е около половин метър. На „морския“ ръб на моста има широка скала. Ако искате да плувате в морето, трябва да слезете до него.

На снимката: мостът на любовта;

Скачането във вода от моста не е безопасно поради наличието на остри камъни на дъното му, а и водата е доста плитка. Повечето от маршрутите за обиколка с лодка от пристанището на близкия град  Агия Напа започват от и около моста. Морето около моста е богато на морски живот. Голям брой средиземноморски тюлени монаси могат да се видят тук през летните месеци.

Морските пещери

Кипър има красиви морски пещери – много от които са неизследвани. 

Морските пещери на Агия Напа са забележителност, която трябва да се види по зашеметяващата брегова ивица в края на града. Отбелязвайки началото на националния парк Кейп Греко (Cape Greco), има впечатляващи скални мостове, скрити пещери и тунели. Освен удивителни за гледане, морските пещери се простират до 80 метра под земята и са само частично потопени. Те могат да бъдат изследвани пеша по време на отлив и тази област е популярна за гмуркане с шнорхел и просто плуване в кристално чистата вода. Легендата гласи, че пещерите някога са били използвани от пиратите, за да съхраняват своята награда, а пещерните тунели, мостове и скални образувания са били идеалното място за укриване на мореплавателите.

На снимката: морските пещери;

До морските пещери на Агия Напа може да се стигне по суша и море и почти всички пътувания с лодка от Агия Напа спират тук, за да разгледат пещерите и драматичните природни структури. Високите 10 метра скали са популярно място за скачащи скали и местните рибари казват, че това е чудесно място за улов на октопод. Има изобилие от морски живот, който може да се наблюдава, а пещерите са впечатляваща гледка както от морското равнище, така и от скалите отгоре.

Фамагуста

Фамагуста се намира на североизточното крайбрежие на Кипър и в контекста на съвременната геополитика, Фамагуста се намира в Севернокипърската турска република, държава, провъзгласена в северната част на Кипър и призната само от Турция.

Това объркващо състояние на нещата е резултат от турската инвазия от 1974 г., последвала преврата на кипърските гръцки националисти. След инвазията Кипър е разделен на две, а квартал Вароша във Фамагуста се превръща в призрачен град. Тъй като първоначалните му жители не могат да се върнат и районът е ограден, статутът на Фамагуста, подобно на по-широкия кипърски спор, остава спорен въпрос на международната сцена. Въпреки това, от географска гледна точка, Фамагуста безспорно е част от остров Кипър.

На снимката: джамията Лала Мустафа Паша’

В центъра на града се издига джамията Лала Мустафа Паша, която първоначално е била катедралата Свети Никола, построена в началото на 14 век по време на управлението на Лузиняните. Архитектурата, напомняща на френските катедрали, разкрива островърхи арки, оребрени сводове и сложни скулптури, илюстриращи величието на европейското готическо изкуство. Превръщането на катедралата в джамия става през 1571 г., след османското завладяване на Фамагуста. С това преустройство стенописите и статуите на катедралата бяха премахнати или покрити в съответствие с ислямските практики, а минаре беше добавено към северната кула, променяйки нейния хоризонт завинаги.

Днес джамията Лала Мустафа паша служи не само като място за поклонение, но и като знак за културните и исторически сложности на Фамагуста. Сградата говори за град, където Изтокът среща Запада, където сложните готически дизайни могат да съществуват съвместно с ислямските архитектурни елементи, но където конфликтът бушува от векове.

На снимката: из улиците на Фамагуста;

Морската порта на Фамагуста, известна още като „Порта дел Маре“, разказва за стратегическото значение на града през средновековната епоха. Разположена сред страхотните венециански стени, които опасват историческия град, Морската порта някога е служила като основен морски вход към Фамагуста.

Построен от венецианците през 16 век, този грандиозен портал демонстрира архитектурно майсторство със своите здрави бойници и сложно издълбани каменни релефи. Забележителен елемент е лъвът на Свети Марко, символ на венецианската власт, който стои на пост над входа. За мореплавателите и търговците от отминали епохи Морската порта е била едновременно гостоприемен портал и страхотна бариера, представяща процъфтяващите търговски дейности на града и неговата готовност срещу потенциални победи.

На снимката: из улиците на Фамагуста;

Вароша, някога перлата на туристическата корона на Фамагуста, сега стои като натрапчиво напомняне за бурната история на Кипър. В разцвета си през 60-те и началото на 70-те години на миналия век целунатите от слънцето плажове и луксозните хотели на Вароша привличаха международни звезди, от холивудски звезди до богати предприемачи, а репутацията му на средиземноморски рай беше несравнима.

Въпреки това, турската инвазия в Кипър през 1974 г. внезапно спира туристическия му живот. Жителите, страхувайки се от настъпващите турски сили, бягат набързо, очаквайки да се върнат след като ситуацията се стабилизира. Вместо това Вароша е ограден от турските военни, превръщайки се почти за една нощ от бляскав туристически център в зловещ град-призрак. Сгради, които някога са били домакини на богати и известни, сега стоят тихи и порутени, хванати в капсула на времето от 70-те години.

На снимката: Вароша;

В продължение на десетилетия влизането във Вароша е строго забранено, като недокоснатите останки от живот служат като трогателно напомняне за преселената общност. Отскоро туристите вече могат да изследват руините му, но бъдещето на района остава несигурно. Днес Вароша е символ на сложните политически предизвикателства, пред които е изправен Кипър, както и непостоянството на човешките начинания на фона на геополитическите борби.

Намиращият се наблизо Палм Бийч въплъщава както спокойната красота, така и сложната история на Кипър. Облицован със златист пясък, плажът представлява живописна обстановка както за слънчеви бани, така и за плувци. Тюркоазените води на Средиземно море канят посетителите за освежаващо потапяне, което го прави популярно място както за местните жители, така и за туристите.

На снимката: Вароша;

От брега можете да видите празните високи сгради на Вароша, които стоят като мълчаливи свидетели на бурното минало на района. Тази уникална комбинация от естествена красота и историческо значение придава на Палм Бийч атмосфера, различна от всяка друга, особено като се има предвид издигащите се наблизо бодливата тел и охранителните постове.

Старият град на Фамагуста е вълнуваща смесица от история, култура и архитектура. Оградени от добре запазените венециански стени, подобните на лабиринти улици са облицовани с богата комбинация от избледняващи структури, отразяващи различни епохи. От средновековни църкви и османски джамии до венециански дворци, Старият град демонстрира многостранното наследство на Фамагуста.

Можете да се разходите по древните крепостни стени, да изследвате любопитната красота на структури като джамията Лала Мустафа паша и да се потопите в интригите на замъка Отело. Кафенета и местни магазини предлагат възможности да опитате кипърски вкусове и занаяти, когато имате нужда от почивка от разглеждане на забележителности.

Плажът Ниси

Ивица от бял пясък, която се търкаля върху тюркоазеното море в Агия Напа, плажът Ниси е най-известната пясъчна ивица в Кипър.

Да, през лятото е претъпкано (толкова прекрасен плаж не остава тайна), но дори и с редици шезлонги, красотата на Ниси не може да се отрече.

На снимките: плаж Ниси;

Водата е много плитка на брега и много спокойна в рамките на залива като цяло, което го прави чудесно място за семейства с малки деца, а през летния висок сезон се предлагат торби с съоръжения, което означава, че можете да направите цял ден на плажа.

Заведения

В Кипър има множество таверни, където може да пробвате местни специалитети. Едно от отличаващите се сред тях е Old Village Tavern. Намира се в град Агия Напа. Трудно е да пропуснете The Old Village Tavern поради огромния им знак. Екстериорът на ресторанта е красив с каменни арки и дървени колела на карета, разположени между всяка арка. На арките има висящи ярко розови бугенвилии. Каменната зидария наистина напомня за традиционна таверна. Атмосферата на старото село не свършва само с каменната зидария, има телефонна кабина в стар стил с античен телефон вътре, перфектна възможност за снимки!

В горната част на менюто ще видите тяхното предложение за автентично кипърско мезе или рибно мезе. Въпреки това, ако искате месото, но не сте много притеснени от всички дипове и гарнитури, които идват с мезето, има огромно плато с месо за двама. Има и кипърски специалитети като мусака, клефтико и афелиа. Обслужването е светкавично! Малко след като направихме поръчката си, храната излетя от кухнята! 

Настаняване

В гред Агия Напа се намира Nelia Beach Hotel & Spa, само на 100 м от плажа Лиманаки и предлага открит басейн, ресторант на шведска маса и 2 бара. Стаите са с балкон с изглед към морето или страничен изглед към морето. В ресторанта на хотела, който разполага с открита и закрита зона за хранене, могат да се опитат гръцки и международни ястия. Лобито и барът край басейна предлагат релаксираща обстановка за коктейл или питие. На 400 м от хотела има традиционни таверни, барове и пъбове. Плажът Фиг Три е на 10 км, а Протарас – на 12 км. На място има безплатен частен паркинг.

Повече снимки от Кипър може да видите в нашата Галерия: