Карнавалът във Венеция

Всяка година в края на месец януари и начало на месец февруари Венеция става домакин на грандиозно зрелище. Става дума за ежегодният карнавал. Той започва две седмици преди „пепелната сряда” и продължава до Сирни Заговезни. Произходът на думата карнавал идва от латинския израз carni levamen, защото след края му започват Постите.

shutterstock_90496366На снимката: Венеция по време на карнавала /източник: Shutterstock/;

Първите сведения за провеждането на карнавала датират от 1094г., когато в документ на дожа се споменава за публични забавление преди Великите Пости. Официално карнавалът е узаконен през 1296г. с акт на Сената на Венецианската Република. Първите данни за производство на маски датират от 1271г., а не след дълго майсторите на маски били издигнати в самостоятелна търговска гилдия. През XVII в. във Венецианската република се забранява носенето на маски извън карнавалния период. На проститутките, както и на посетителите на къщите за упражняване на най-древния занаят също е забранено да се крият зад маски. Право за носенето на т.нар. баута, или бяла маска без декорации, имали единствено по-богатите венецианци, които искали да запазят анонимността си на определени места.


В миналото карнавалът бил доста по-дълъг. Той започвал от първата неделя на октомври и кулминирал преди великопостна сряда. Традицията продължила до 1797г., когато на власт дошъл Наполеон. През 1979г. карнавалът е възобновен и по нищо не личи, че някога е бил прекъснат.

shutterstock_252136279На снимката: Феста Венициана /източник: Shutterstock/;

Днес карнавалът продължава около дни. За това време в града настава атмосфера от времето на дожите. Улиците и площадите се изпълват с музика и суета. „Феста Венециана“ е церемонията по откриването на Карнавала във Венеция. Изключителното вечерно шоу донася музика, ритъм, радост на бреговете на Cannaregio и това е наистина уникално преживяване.

Кулминацията на карнавала е Полетът на ангела., когато акробат, облечен в бяло, бива спуснат от кулата на Сан Марко. Маскените балове безспорно са едни от най-интересните събития по време на карнавала. За всеки от тях билетът тази година варира от 100 до 500 евро на участник. Обзавеждането като от едно време и прелестната обстановка допринасят за магическата атмосфера. Венецианският карнавал е най-известен със своите характерни маски и костюми. Обичайно е хората да посещават карнавала, носейки сложни костюми и маски. Носенето на исторически костюми и маски е задължително за всички участници в баловете. Най-кралски при всички случаи е Il Ballo del Doge, или Балът на Дожа – именно той навремето бил регентът на града, човекът с най-много власт във Венецианската република. Това е най-елегантният и изискан бал, на който се стичат известни и богати гости от цял свят. VIP билет за него струва 1000 евро.

shutterstock_688162063На снимката: различни видове венециански маски /източник: Shutterstock/;

Има няколко различни стила на маски, които се носят по време на Карнавала във Венеция. Обикновено хората с различни професии и работа носят по време на фестивала различни видове карнавални маски. Баута маска: През 18 век Баута се превърнала в стандартната маска на обществото. Било задължително тя да бъде носена на определени политически събития през това време. Тази маска обикновено се носи от мъжете. Коломбина маска: Коломбина маската е всъщност половин маска, която покрива очите, носа и горните бузи. Тя често е украсена със злато и сребро. Казано е, че е предназначена за актрисите, които не искали да покриват напълно красивите си лица. Коломбината обаче е продукт на съвремието, тъй като няма исторически картини, изобразяващи нейната употреба. Медицинската маска на чумата: (Medico della peste) е една от най-странните и разпознаваеми венециански маски. В началото тя не била използвана за карнавална маска, а като метод за предотвратяване разпространението на болестта.

Венецианските маски могат да бъдат изработени от кожа, порцелан или с оригиналната стъклена техника. Днес повечето италиански маски са изработени със златни листа и са ръчно рисувани с естествени пера и скъпоценни камъни за декорация.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>