Палио – 700 годишна лудост

Два пъти в годината – на 2 юли и на 16 август, красивият италиански град Сиена е обхванат от еуфория около традиционните конни надбягвания, известни като  Палио. Тези надбягвания водят началото си още от средновековието. Те се провеждат около празника Успение Богородично в чест на Девата. Сцена на събитието е централният площад на града – Пиаца дел Кампо.

palio-3

Участие в състезанието вземат представители на контрадите /градски райони/. Всяка контрада се отличава със своя собствена емблема, знаме и костюми. Подготовката е изтощителна и започва месеци преди самото състезание. След подбор се определят 10те от 17те контради, които ще участват. Десет от 17-те контради вземат участие в първото състезание, докато останалите седем плюс три от юлското палио бягат на 16-ти август. На първия ден по време на първия пробег Капитаните (назначените водачи) от контрадите избират десет коня за надбягването. След това на всяка контрада се пада по един кон. Това се определя чрез жребий, който е момент на голямо напрежение, защото едва след като получи кон, контрадата може да определи стратегията си.


По обяд преди Палио свещеници благославят всички коне с Vai e torna vincitore (Върви и се върни победител). С това приготовленията приключват и всички присъстващ се опитва да намери възможно по-предно място на Пиаца дел Кампо. Хилядите зрители в ограденото пространство носят шалове на любимата контрада и развяват знамена. На седалките, подредени около Пиацата, местата се заемат от по-богатите, платили няколкостотин евро за тях.

8746316485_055f73a4ba_o

Трябва да се подчертае, че при палиото акцент се поставя не върху жокея, а върху коня. Конят може да спечели и без своя водач. Победителят – конят, който първи пресече финала, получава „драппелоне” (което сиенците наричат „ченчио”), ръчно рисуван копринен флаг с изображение на Девата, емблемите на десетте съревноваващи се контради, хералдиката (герба) на Общината и на града.

Победителите се запътват към църквата. През юли победата се отбелязва с благодарствената молитва Te Deum. Това става в църквата на Пиаца ди Провенцано, докато през август се празнува в сиенската катедрала – Дуомо, изградена в чест на Успението Богородично.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>