Мдина – някогашната столица на Малта

Мдина е старинен град, разположен на остров Малта в Средиземно море. Той се намира на върха на хълм, откъдето се открива красива гледка към околните земи и морето. Мдина е един от най-старите градове в Малта и има богата история, която се простира хиляди години назад.

Градът е известен със своите тесни улички, стари сгради и средновековна атмосфера. Отдалечен от съвременните градски шумове, Мдина излъчва усещане за спокойствие и мистерия. През вековете Мдина е бил столица на Малта и това се отразява в голямото количество архитектурни и исторически забележителности, които градът предлага на посетителите.


Мдина е част от местата, на които е заснет сериалът „Игра на тронове“. Феновете веднага биха разпознали Портата на Мдина. Входът на Мдина, „Тихият град“ на Малта, е през каменен мост над някогашен ров. Мостът е ограден от две каменни статуи и води до красива, висока порта, известна като Портата Мдина или портата Вилхена. Портата на Мдина се вижда за първи път в „Игра на тронове“, Сезон 1, Епизод 3 (Lord Snow) като вход към Кралския чертог (King’s Landing). Лейди Кейтлин Стар и сър Родрик Касел пристигат в столицата, за да търсят лорд Нед Старк. Веднага след пристигнаето си двама пазачи ги посрещат и настояват да дойдат с тях. Те ги отвеждат в публичния дом на Littlefinger, разположен на площад Mesquita в Мдина, другата локация в града, използвана при снимките на сериала. Портата се вижда отново по-късно в същия епизод, когато лейди Кейтлин Старк се сбогува със съпруга си Нед. Това е сърдечно сбогуване, но те не знаят, че това ще бъде последният път, когато се срещат.

Но да се върнем на портата. Бароковата главна порта на града е построена през 16 век от рицарите на Св. Йоан, които управляват Малта по това време. Портата е проектирана да бъде както отбранителна структура, така и символ на силата и богатството на рицарите. Пред нея се издигат статуи на ръмжащи лъвове. Порталът е украсен с двойни пиластри, герб на великия магистър Антонио Маноел де Вилена (който възстановява града след земетресение), герб на град Мдина, заедно с трофей от оръжия и латински надпис. Задната част на портата е украсена със статуи на Свети Публий, Света Агата и Свети Павел, които са светците покровители на Малта. Сводестият каменен мост е главният път и вход на града. След като посетителите влязат през тази врата пеша, те оставят 21-ви век зад гърба си. 

Веднъж минали през Портата, попадате в една различна реалност, сякаш сте минали през портал на времето. От дясната ви страна веднага ще видите впечатляващият дворец Вилхена, в който днес се помещава Природонаучният музей. Дворецът е построен в парижки бароков стил от Великия магистър Антонио Маноел де Вилхена през 1724 г. и е служил като временна болница по време на епидемията от холера през 1837 г., като санаториум за британските войски през 1860 г. и болница за пациенти с туберкулоза до януари 1956 г. На 22 юни 1973 г. Националният природонаучен музей е официално открит. На него е поверено придобиването, събирането, излагането и опазването на естествени исторически образци, със специален акцент върху местната флора и фауна. Музеят притежава огромни колекции от птици, вкаменелости, кватернерни кости, черупки, насекоми и много други. Образци, които служат като учебен материал за местни и чуждестранни изследователи.

Една от най-известните атракции в Мдина е катедралата на Свети Павел. Тя е голям импозантен сграден комплекс с прекрасен интериор и великолепни произведения на изкуството. Катедралата е построена върху мястото, където се смята, че апостолът Павел проповядва Християнството след корабокрушението си на Малта през 60-та година на първи век. Оттогава това място е свято за малтийските християни. Настоящата сграда е резултат от различни архитектурни стилове, поради последователните преструктурирания и реставрации през вековете. От средновековието катедралата придобива готически стил, а по-късно се добавят барокови и неокласически елементи. Вътрешността на катедрала е изключително впечатляваща с богато декорирани олтари, мраморни плочи, статуи, скулптури и фрески. Особено впечатляващ е главният олтар, който е изработен от мрамор и е украсен с ценни релефи и скулптури.

Дворецът Фалсон (Palazzo Falson) е втората най-стара сграда, което се издига в Мдина, части от която датират от 13 век. През 1927 г. дворецът е закупен от Олоф Голчер (1889–1962), който е много загрижен за опазването на културното наследство на малтийските острови. Самият той бидейки човек на изкуството, Голчер е страстен колекционер, чиито колекции включвали картини, сребро, мебели, бижута, ориенталски килими и оръжие, наред с други. Голчер поискал къщата му да бъде запазена с цялото й обзавеждане като музей, отворен за широката публика, и в завещанието си оставя инструкции за създаването на фондация, носеща неговото име, която трябва да изпълни това желание. След петгодишна интензивна реставрация, историческият музей Палацо Фалсон отвори врати за обществеността през май 2007 г. и вече се е утвърдил като една от най-големите културни атракции на Малта. Информация за работното му време и цени на билети може да откриете на официалния сайт.

Посетителите на Мдина могат да се разходят из плътния мрежест план на уличките и да се насладят на атмосферата на миналото. В града има множество ресторанти, кафенета и магазини, където посетителите могат да се насладят на местна кухня и да открият уникални сувенири. 

Наоколо се намират и други забележителности, които могат да се посетят от Мдина. Една от тях е градът Рабат, който е известен с римския си градски център и множеството католически и ислямски забележителности. Очарователният площад на Рабат е идеалното място да се насладите на един начин на живот, който бързо изчезва в Малта. Тук обикновено ще видите жени да бърборят пред църквата Свети Павел. Докато са извън съседната аркада każini (традиционни барове), мъжете прекарват сутрин, четейки вестници и обсъждайки политика на чаша чай. През уикенда тук се появява процъфтяващият пазар на Рабат. Разходете се из щандовете в търсене на пресен малтийски хляб, традиционна нуга, както и популярни местни бисквити като ottijiet (бисквити със сусамово семе във формата на осем), qagħaq tal-għasel (медени пръстени) и kwareżimal (бисквити с бадемови люспи с кора от портокал и подправки ).

От финикийци и нормани до французи и англичани, Малта е имала своя справедлив дял от владетели през вековете. И всеки е оставил своя отпечатък. Изживейте част от римското наследство на Малта в Domus Romana, по-известна като Римската вила, която се намира в покрайнините на Мдина. Малтийските острови попадат под римско владичество през 218 г. пр. н. е. и областта Мдина, заедно с големи части от Рабат, стават техен център. Музеят Domus Romana е построен около руините на аристократична римска градска къща, която е открита съвсем случайно през 1881 г. Вътре ще намерите сложни мозайки, теракотени орнаменти и други археологически антики, датиращи от 1-ви век пр.н.е.

Мдина е един от тези градове, които пренасят посетителите в друго време и място. Той предлага уникална комбинация от история, култура и атмосфера, които правят града една от най-популярните туристически дестинации на остров Малта, което категорично заслужава да бъде включена в обиколката ви из Малта.

Повече снимки от Мдина и Рабат може да видите в нашата Галерия: