Лапландия – домът на дядо Коледа

Едва ли има някой, който да не е чувал за Лапландия! Няма как да не се чували, това тъй като именно там е домът на белобрадия старец Дядо Коледа. Лампландия се намира север, всъщност доста на север, там, където дните и нощите са дълги,а небето се озарява от северното сияние. Макар че Лапландия е популярна туристическа дестинация, особено около коледните празници, повечето хора не знаят много за нея. Именно затова сме решили да ви разкажем повече за това приказно място. Лалпандия не е самостоятелна държава, а провинция. Нейната територия се разпростира върху териториите на четири държави – Норвегия, Швеция, Русия и Финландия. Местните жители на Лапландия се наричат саами и са по-малко от 10 000 души.
 
6350094860_92aa8b1ba2_o
 
На снимката: селището на Дядо Коледа.
 
                                                                                                                                                                                                          Ежегодно в Лапландия пристигат милиони писма, адресирани от Дядо Коледа. Домът на белобрадия старец се намира в планината Корватунтури. Тя има три върха, приличащи на уши. Вярва се, че благодарение на тези „уши“ Дядо Коледа чува по-добре желанията на децата. Град Рованиеми е вечно пулсиращото сърце на Лапландия. В Рованиеми се намират най-привлекателните туристически атракции и са съсредоточени главните седалища на всички най-важни държавни институции, включително Университетът на Лапландия, който ежегодно осигурява постоянен наплив от студенти в областта. Рованиеми предлага всички удобства за една вълнуваща почивка и неочаквано разнообразен нощен живот, които в комбинация с уникалните особености на Лапландия оставят усещането за потапяне в една друга реалност.
 
17024931
 
На снимката: Дядо Коледа и верните му помощници.
 
 

                                                                                                                                                                                                      Днес най-голяма атракция в Лапландия е селището на Дядо Коледа. Тук духът на Коледа се усеща през цялата година. В пощата непрекъснато пристигат писма, елхите са осветени и звучат коледни песни.  Най-много добрият старец се радва, когато на гости му дойдат деца. Ако си е вкъщи тогава, той ги черпи със сладки, дава им по някое подаръче и накрая се снима с тях за спомен. За да може всички да го посетят обаче, не е нужно да пътуват чак до далечното му скривалище. Дядо Коледа има няколко къщички в цяла Лапландия и е готов всеки ден да посреща гости във всяка една от тях. Местна легенда обаче гласи, че истинската работилница, където неуморните джуджета се трудят усърдно да сбъднат детските мечти и надежди, се крие дълбоко в недрата на планината и до нея може да се стигне по плетеница от тайни тунели, известни само на тях и на Дядо Коледа.

Селището на Дядо Коледа е най-посещаваната туристическа атракция във Финландия и по още една причина. Точно от тук минава бялата линия, отбелязваща началото на Северния полярен кръг. А ако искате да получите сертификат, с който да се похвалите пред приятелите си, трябва да посетите близката ферма Нанапиирин, където след изпълнение на специален ритуал по кръщаване и символичен лов на елени, ще ви го издадат. Суровите климатични условия не спират многобройните пътешественици. Не си мислете, че тук няма какво и къде да хапнете. Тук освен традиционните сьомга и еленско месо, можете да се насладите на ароматните коледни курабийки с канела и на други любими лакомства.  

lapland_fotograflari_13


На снимката: Аурора Бореалис.

И постоите малко по-дълго в Рованиеми, има голяма вероятност да станете свидетел на северното сияние. Наблюдаването на зключителния пъстроцветен спектакъл е незабравимо изживяване.. Кръстено на древноримската богиня Аurora (на зората) и древногръцката Boreas (на северния вятър), това природно явление е събуждало възхищението и преклонението още на най-старите обитатели на земята и само по себе си е основателна причина да посетите Лапландия.

Лапландия е една от най-отдалечените кътчета на земята или събирателна точка на всички вълнуващи приключения. Всичко е въпрос на гледна точка. Но една е сигурно – в Лапландия празникът никога не свършва.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>