Историческата регата във Венеция

Всяка първа неделя на месец септември хиляди туристи от всички краища на света пристигат във Венеция, за да станат свидетели на едно от най-ярките събития в града – историческата регата. Тя е проведена за първи път на 10 януари 1395г. по нареждане на дожа Джовани Соранцо. Чрез нея се демонстрирала икономическата и политическа мощ на Венеция.

regata-storica-3

На снимката: историческият парад.


Бляскавото събитие се състои от две части. Първата част представлява историческият парад на екипажите на гребните лодки, облечени в традиционни средновековни костюми. След това следва същинската спортна част. Провеждат се четири типа състезания. В първите участие вземат младежи-гребци, с дву-веслови лодки, наречени „pupparini”, чието управление изисква сериозна техника и е истинско предизвикателство. Вторите състезания са тези за жени-гребци, с дву-веслови лодки – „mascarete”. Името им идва от носа на лодката, който прилича на маска. В миналото тези лодки са били използвани от куртизантките. След тях следва регата на шест-веслови лодки – „caorline”. Това са речни транспортни лодки, които почти не се употребяват в днешно време. Кулминацията на историческата регата е състезанието на шампионите. В него вземат участие най-добрите гребци, подготвяли се цяла година за това състезание с лодки „gondolini” – тесни гондоли с гребци от двете страни. Накрая на състезанията вместо медали участниците получават знамена в различни цветове. Победителите получават червени флагове, а на класиралите се по-назад съответно бели, зелени и сини.

След приключването на регатата оживлението се пренася от каналите на площадите, в множеството кафенета и ресторанти. Вечерта продължава с пиршества и фойерверки.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>