Фонтанът ди Треви е отново отворен

Фонтанът ди Треви зарадва посетителите и жителите на Рим за първи път тази година, след като заработи официално след частно финансираната си реставрация, предава Ройтерс.

Една от най-големите забележителности в италианската столица вече разполага с ново високотехнологично осветление. Фонтанът преживя най-голямото си почистване в своята над 250-годишна история и в момента разполага с нови помпи и система за предпазване от гълъби. Цялата реставрация е на стойност 2,2 млн. евро.

Работата, финансирана от модната къща Fendi, започна през 2014 г., около 25 години след последната голяма реставрация, на фона на притесненията, че фигурите започват да се рушат.


„Преди две години чухме по случайност, че фонтанът губи части и веднага се свързвахме с властите в Рим“, посочва главният изпълнителен директор на Fenci Пиетро Бекари. Новата централа на Fendi е в известна сграда от ерата на фашизма Луксозните компании инвестират все повече в културни паметници

Прозрачните заграждения около басейна и мостът позволиха на посетителите да наблюдават работата на реставраторите, връщайки се към старата му слава, свързвана със сцената от филма от 1960 г. „Животът е прекрасен“, в която Анита Екберг се къпе през нощта във фонтана.

Туристите, идващи на площада, чакаха своя ред, за да стигнат до фонтана, където да хвърлят монета в него – гаранция, че някой ден ще се върнат в италианската столица.

12961064604_ff8c191225_o

На снимката: фонтанът нощно време.

„Той е във филмите и е красив, особено сега, когато е почистен напълно“, коментира Хана Каули, 33-годишна медицинска сестра от Австралия, която е на меден месец. „Гледах го чрез онлайн камера на живо и се надявах, надявах и надявах, че ще бъде готов, когато дойдем тук“.

Известна със своите луксозни кожени продукти и чантите Baguette, Fendi е една от множеството частни фирми, които инвестират средства в реставрирането на забележителности в страната, след като тригодишната рецесия удари държавната хазна.

Компанията е платила и за реставрацията на Фонтана на четирите реки в Рим, както и за „Квадратния Колизеум“, създаден по време на ерата на фашизма.

Министърът на културата Дарио Франческини призова за повече публични и частни инвестиции в културното наследство на Италия и въведе данъчни облекчения в размер до 65% за тези дарения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>