Цветният килим в Брюксел

Магия случваща се в центъра на Столицата на Европа

Веднъж на две години централният площад на Брюксел се превръща в красив цветен килим. Шарките варират в зависимост от темата. Едно нещо обаче е неизменна част от килима. Това нещо са бегониите, които са се утвърдили като символ на Белгия. В страната годишно се отглеждат 60 милиона грудки на бегония годишно, превръщайки я в най-големият производител в света.

Stitched Panorama

На снимката: цветния килим.


Фестивалът се провежда всяка втора седмица на август и продължава 3 дни. Една група доброволци внимателно подреждат цветятя, по предварително зададена схема, докато друга група следи за грешки. Тази година той беше проведен между 15 и 17 август. Темата, която беше избрана от организаторите, бе свързана с 50-годишнината от турската имиграция в Белгия. Килимът заемаше площ от 1800 кв.м. и шарките му наподобяваха тези на традиционен турски килим. Той беше с дължина от 75 метра и ширина от 25 метра. Първият цветен килим е изработен през 1971г. Тазгодишният килим е 19тата флорална мозайка, която жителите и гостите на столицата на Европа имаха възможност да видят.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>