Сиаджък

Сиаджък е очарователен квартал на град Сеферихисар, провинция Измир, Турция. Разположен на малък полуостров, Сиаджък предлага зашеметяваща гледка към Егейско море и очарователна атмосфера, която привлича посетители от цял ​​свят.

Градът има богата история, която датира от дълбока древност. Той е бил важен център на търговията през елинистическия период, а по-късно римляните, византийците и османските турци са го управлявали. Днес можете да видите богатото културно наследство на Сиаджък в неговия замък, исторически сгради и древни руини.

Сиаджък е популярна дестинация за тези, които обичат водните дейности като плуване, гмуркане с шнорхел и ветроходство. Кристално чистите води на града са идеални за гмуркане и изследване на подводния свят. За тези, които предпочитат да останат на сушата, тесните улички на града са идеални за спокойна разходка или каране на велосипед. Посетителите могат да разгледат историческия замък на града и да се насладят на панорамната гледка към Егейско море.


Сеферихисар

Сеферихисар притежава титлата Cittaslow или „Бавен град“. Cittaslow, което се състои от италианските думи „citta“, което означава град и английското „slow“, което означава бавен, означава „Бавен град“. Започва като международно градско движение, което е създадено за първи път в Италия през 1999 г. срещу урбанизацията и глобализацията. Следователно, можем да мислим за движението Cittaslow като за обединение на градове, които са запазили местната си идентичност. Освен това има за цел да съхрани местните вкусове, които само старите хора помнят, и да ги сподели със следващите поколения. За да отговарят на условията за членство, градовете кандидати трябва да имат не повече от 50 000 жители и трябва да се ангажира да въведе набор от мерки от насърчаването на oорганично земеделие към създаване на центрове, където посетителите могат да опитат местна традиционна храна.

За да се вдъхне живот на философията на Cittaslow, местните производители се подкрепят и се създават търговски центрове, където те могат да продават своите продукти. Междувременно се насърчава използването на възобновяеми енергийни източници, които не са вредни за околната среда и хората. Може би най-важното в тази философия е, че един град се отличава от хилядите градове по света. За да се присъедини към съюза Cittaslow, Сеферихисар изпълни 70 критерия през 2009 г. и стана първият град Cittaslow в Турция.

Сиаджък е известен и със своите пресни морски дарове и традиционна турска кухня. Градът е дом на много малки ресторанти и кафенета, предлагащи местни деликатеси като октопод на скара, пълнени миди и плата мезе с морски дарове. Посетителите могат да се насладят на храна, докато се наслаждават на живописните гледки към морето и очарователната атмосфера на града.

Замъкът Сиаджък, който е на първо място в списъка на местата за посещение в града, е място, считано за неговото сърце. Построен е през 1521-1522 г. по заповед на Сюлейман Великолепни, в подготовка за кампанията на Родос. Въпреки че обикновено замъците са издигани като форма на защита, този е използван като военноморска база и център за митнически контрол. Може да започнете да разглеждате замъка, като влезете през някоя от внушителните му порти.

Тъй като замъкът Сиаджък е един от малкото замъци, където животът все още продължава, той е защитен с голямо внимание. Вътре в замъка има традиционни къщи, джамия и турска баня. Повечето от къщите им са кирпичени, а много от къщите са с вътрешни дворове.

Независимо дали търсите релаксираща плажна ваканция или приключенско гмуркане, Сиаджък има по нещо за всеки. Така че стегнете багажа си и елате да откриете магията на това скрито бижу на брега на Егейско море.

Повече снимки от Сиаджък може да видите в нашата Галерия: