Плажът Изтузу

Плажът Изтузу, по-известен като Плажът на костенурките, се намира на 13 километра от традиционното турско село Далян, разположено между популярните курорти Фетие и Мармарис, провинция Мугла. 5-километровият широк плаж е технически пясъчна ивица, притисната между естествено сладководно езеро и искрящото тюркоазено море; може да се похвали с мек бял пясък, плитка прозрачна вода и само няколко импровизирани бараки, където можете да пиете турски чай от чаши с форма на пясъчен часовник, да пиете местна бира или да обядвате гьозлеме, турска палачинка със сирене и/или кашкавал, приготвена на котлон. Изтузу е избран за най-красивия плаж в света през 1995 г., а през 2008 г. е обявен за „Най-доброто открито пространство в Европа“. Това със сигурност е идилично място не само за любителите на животните и природата, но и за плувците и любителите на слънчеви бани.

Плажът Изтузу е и зона за гнездене на застрашените костенурки Карета, вид на 45 милиона години, който се наблюдава и защитава от Международната организация за защита на животните. Тези красиви животни са преживели множество катаклизми и са надживели дори динозаврите. Костенурките Карета снасят яйцата си между май и октомври, когато достъпът до плажа е отворен през деня, но е забранен между 20:00 и 8:00, а местата за гнездене са обозначени с предупредителни знаци, за да се защитят яйцата. Костенурките не случайно избират само екологични и много чисти плажове, където през нощта има перфектна тишина и идеален мрак. Когато се излюпят малки костенурки, те трябва инстинктивно да чуят прибоя на вълните и да тръгнат по лунната пътека към морето, на този плаж имат повече шансове да оцелеят.


Център за изследване, спасяване и рехабилитация на морски костенурки, наречен DEKAMER, се намира на плажа. Доброволците там спасяват и лекуват ранени костенурки. DEKAMER действа като редовен мониторинг на плажа за гнездене, като приема доброволци от различни университети. Всички ранени костенурки, открити по средиземноморското крайбрежие на Турция, биват отвеждани в центъра, където получават необходимото им медицинско лечение и рехабилитация.

Малки лодки тръгват от село Далян и пътуват по реката до плажа Изутзу. Можете да предприемете еднодневна обиколка, за да посетите този прекрасен плаж, както и близките кални бани и ликийските гробници. Този регион е пълен с изключителна природна красота, богата история и разнообразна култура, така че не забравяйте да го добавите към вашия маршрут!

Не пропускайте да изпиете и чаша превъзходен фреш от нар в кафе Олабилир. 🙂