Датча

50-километров участък от девствени плажове, китни градчета и вълнообразни хълмове с борови и маслинови горички, полуостров Датча е една от тайните идилии на Турция. Разположен е в югозападната част на страната – близо до гръцките острови Кос, Сими и Родос, на едва 70 км. от Мармарис. До Датча може да се стигне както по суша, така и по вода. Ако идвате от друго идилично място наблизо, а именно Бодрум, препоръчваме да направите, както направихме ние, а именно да вземе ферибот, който за час и половина ще ви отведе до полуострова. Разстоянието от пристанището до град Датча е 10 км. Информация за фериботната връзка (цени и разписание) може да намерите тук.

Град Дачта е разделен на две части – Стара Датча /Eski Datça/ и просто Датча /Datça/. Старата Датча (Eski Datça) някога е била основното селище на полуострова, но с времето е започнала на опустява и запада и почти се е превърнала в призрачен град през 80-те години. Днес животът в Стара Датча, това калдъръмено селце, отново процъфтява с цветни бутици, оживени барове и китни каменни къщи, голяма част от които функционират като места за настаняване. 


Стара Датча дължи голяма част на славата си и на факта, че известният поет Джан Юджел е прекарал последните си години тук. Има улица, кръстена на него, а до табелата е изписано стихотворение. Старата Датча е далеч от градската суета. Разхладете се със сладолед от козе мляко и се разходете из решетката на улиците, поемайки ароматите и звуците на жизнерадостната атмосфера. Жителите на Датча явно се противопоставят на туризма, който не е в хармония с естествената среда и затова подкрепят откриването на малки заведения и хотели. Резултатът е малки традиционни селища, които са в хармония със заобикалящата ги среда.

Центърът на Датча се нарича İskele Mahallesi (Кварталът на кея) и има 12 различни квартала. Едно от най-великите неща за Датча е изобилието от природа и че дори в центъра на града плажовете са девствени, което означава, че независимо къде се намирате, можете просто да отидете и да поплувате в тюркоазени води.

Успоредно на главната улица ще откриете Пясъчната пътека (Sandy Path), където местните жители и туристите се разхождат и се наслаждават на слънцето и морето до вечерта, след което многото кафенета и ресторанти започват да се пълнят. Не забравяйте да се отбиете до близката улица на художниците, където местните художници вечерно време излизат и продават своите творения. В края на тази главна алея ще намерите пристанището на Датча.

Всяка събота град Датча е домакин на търговци, които поставят сергии под платнен навес и продават стоките си. От прибори, кожени изделия и текстил до билки, маслини и ценените в региона бадеми и мед, този пазар е седмична дестинация за пазаруване за местните жители и посетителите. 

И накрая, но не на последно място ще споменем плажовете на Датча. Полуостровът може да се похвали със седем плажа със син флаг. Плажовете на Datça са смесица от пясък, чакъл и камъчета. Морето е изключително чисто и често спокойно, което прави град Датча чудесно място за плуване. Заливът Паламут Бюкю (Palamut Bükü) е друг от известните райони на Датча с плаж, дълъг 2,5 км, и красиви тюркоазени води. Можете да седнете под сянката на дърветата и да плувате в освежаващите води. Кафенетата и ресторантите в околността се управляват предимно от местни семейства и са чудесни за следобедна закуска на слънце. Ако случайно имате кола, не забравяйте да разгледате плажовете по-нататък, като Akvarum Koyu и Akcabuk.

Повече снимки от Датча може да видите в нашата Галерия: